Danske indeksfonde får milliardklø af dollaren

En uventet drejning i dollarkursen får de danske fonde til at bløde. Nu opstår den noget aparte situation, at indeksfonde slet ikke følger de aktieindekser, de ellers skulle. PFA og Sparinvest er ramt. Det samme er Danske Banks højtprofilerede June.

I disse dage viser der sig betydelig svaghed ved investering i indeksfonde, som ellers er det nye sort for mange private investorer. I år vælter det nemlig frem med eksempler på, at indeksfondene rammer helt skævt i forhold til de aktieindekser, de ellers er skabt til følge.

Eksempelvis har PFA Indeks USA Aktier siden årsskiftet ligget nede med minus 0,3 procent, mens MSCI USA-indekset er steget med 9,5 procent i samme periode. Fondens formål er ellers netop at sikre en så lav afkastforskel som muligt i forhold til det amerikanske indeks. Men hos PFA har man valgt ikke at afdække valutarisikoen.

Og det kan der være gode grunde til, for PFA’s fond har de sidste tre år leveret et afkast lidt over det amerikanske indeks på 48 procent mod MSCI-indekset på 42 procent. PFA er heller ikke indstillet på at ændre praksis, selv om deres indeksfond p.t. ligger langt fra det aktieindeks, det er sat i verden for at følge:

Login