Danske milliardbyggerier skaber jobfest – for udenlandsk arbejdskraft

De kommende års megabyggerier ventes at skabe op mod 9.000 arbejdspladser om året. Men det bliver først og fremmest en jobfest for tyskere, polakker og andre udlændinge. Byggeriet af de seks nye supersygehuse, Fehmern-forbindelsen, Københavns Metroring, nye letbaner, jernbaner, motorveje m.v. falder oven i hinanden tidsmæssigt, og det skaber lokale flaskehalsproblemer, som vil gøre det nødvendigt at importere arbejdskraft i stor skala. Der er særligt brug for ufaglærte arbejdere – en af de grupper, der er mest klemt på det danske arbejdsmarked.

Jens ReiermannTorben K. Andersen

Danmark risikerer at gå glip af en enestående chance for jobfest og øget vækst, når de kommende års megabyggerier for alvor går i gang.

Byggeriet af bl.a. seks nye supersygehuse, den faste forbindelse over Femern Bælt, Københavns nye metro, letbaner i de største byer, havvindmølleparker, nye jernbanelinjer og motorveje løber op ca. 200 milliarder kr. og vil skabe 17.000 job hvert år frem til 2022.

Men meget tyder på, at det først og fremmest vil komme udenlandske jord- og betonarbejdere, tømrere, elektrikere og andre håndværkere til gode.

Samtidig er der begyndende mangel på danske elektrikere, smede og tømrere. Det øger risikoen for flaskehalse på arbejdsmarkedet – og behovet for at hente udenlandsk arbejdskraft til Danmark.

Hvis danske virksomheder og håndværkere skal have en større del af kagen, er der brug for at opkvalificere langt flere ledige og for at sikre et tættere samarbejde mellem jobcentre og virksomheder. Det vurderer eksperter, fagforbund og offentlige byggeledere.

Stort behov for ufaglærte" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/6ea9c-jre_fig01_flere-udlaendinge-bygger-i-danmark.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/0cc5e-jre_fig01_flere-udlaendinge-bygger-i-danmark.png | Forstør   Luk

Byggeriet tiltrækker stadig flere udenlandske håndværkere. I 2014 var der, hvad der svarer til 8.012 fuldtidsbeskæftigede eller godt 5 pct. af beskæftigelsen inden for bygge og anlæg. 

Kilde: Arbejdsmarkedsstyrelsen (2013): De ledige inden for bygge- og anlægsbranchen. [/graph]

Trods høj arbejdsløshed blandt ikke-faglærte står det allerede klart, at tyske og polske jord- og betonarbejdere kommer til at opføre tre af de i alt ni råhuse, der har været i udbud i forbindelse med de nye sygehusbyggerier. Det overrasker adm. direktør i Sund & Bælt, Leo Larsen.

“Jeg havde ikke forventet, at netop betonarbejdet ville ende på udenlandske hænder. Når vi har en arbejdsløshed på 140.000, burde der jo være ledige hænder og hjerner, der kunne få et løft af deres kompetencer, så de kunne komme i arbejde her,” siger Leo Larsen. Han var formand for det ekspertudvalg, der for knap to år siden kom med en række anbefalinger til regeringen om, hvordan flere ledige kan komme i job på de mange milliardbyggerier og dermed skabe en ny jobfest.

På baggrund af vurderinger fra projektcheferne på de seks store byggerier af de nye sygehuse frygter han, at en stigende andel af bygningsarbejdere og håndværkere vil være udlændinge. Se artiklen Tyskere og polakker bygger danske sygehuse”.

“Det ser ud, som om opkvalificeringen af de ikke-faglærte ikke sker hurtigt nok. Det er meget ærgerligt, hvis ikke jobcentre og uddannelsessteder matcher arbejdsmarkedets behov,” siger Leo Larsen.

Skræmmehistorien fra København

Leo Larsen og hans ekspertgruppe vurderede for to år siden, at 33.800 job – næsten 40 pct. – i de mange byggerier ville gå til ufaglærte og struktører (faglærte jord- og betonarbejdere). Se figur 1 ovenfor.

Det er én af de grupper på arbejdsmarkedet, der er mest udsatte, idet disse jobtyper langsomt, men sikkert forsvinder. En tommelfingerregel siger, at hver gang der opstår ét nyt job til ufaglærte, forsvinder to andre. De nye milliardprojekter ville med andre ord falde på et tørt sted – hvis ikke de faldt på én gang.

[graph title="Flere udlændinge bygger i Danmark" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: Jobindsats.dk. 

Nu er der udsigt til, at det især bliver udenlandsk arbejdskraft, der nyder godt af merbeskæftigelsen. Indtil videre kommer den især fra lande som Polen, Tyskland, Litauen, Italien og Rumænien. Se figur 2. Siden kriseårene 2008 og 2009 er antallet af udenlandske arbejdere på bygge- og anlægsområdet steget og udgør nu godt 8.000 fuldtidsbeskæftigede – stort set samme antal arbejdspladser, som de mange offentlige investeringer forudses at skabe om året. Se figurerne nedenfor.

Udviklingen kan meget vel fortsætte, og her skræmmer sporene fra det igangværende byggeri af Metroen i København.  Selv om det er en opgave til 21 milliarder kr., kaster det ikke særlig mange danske job af sig. Ganske vist har den italienske hovedentreprenør, Copenhagen Metro Team, bedyret, at de vil hyre dansk arbejdskraft i stor stil. Men omkring 90 pct. af de 1.200 byggejob er i følge 3F Bygge-, Jord- og Miljø i København gået til arbejdskraft fra bl.a. Polen, Rumænien og Portugal.

Nu er spørgsmålet, hvordan det vil gå med andelen af udenlandsk arbejdskraft på de mange andre store offentlige byggeprojekter, der nu er undervejs.

En god start på sygehusene, men …

En af de kommende års helt store anlægsopgaver bliver byggeriet af de seks nye supersygehuse samt ti andre om- og tilbygninger på de eksisterende sygehuse for over 40 milliarder kr. Da de blev vedtaget under den daværende VK-regering, blev det betegnet som den største byggeopgave i Danmark siden kirkebyggeriet i middelalderen.

Megabyggerierne" caption=" 

 " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/cfac9-kort2.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/afbd4-kort2.png | Forstør   Luk

Der skal bygges for ca. 200 mia. kr. de kommende år.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet og Mandag Morgen. [/graph]

De mange sygehusbyggerier vil betyde en stigning i den samlede efterspørgsel efter bygge- og anlægsarbejdskraft på ca. 24.000 personer frem mod 2022.

Indtil videre er langt de fleste arbejdspladser danske. Men det er langtfra sikkert, at det vil fortsætte på de kommende byggerier.

Hvor det i Aarhus er lykkedes at holde andelen af udenlandsk arbejdskraft på mellem 5 og 10 pct., sætter projektlederne på sygehusbyggerierne i Gødstrup og Aalborg begge spørgsmålstegn ved, om det vil lykkes at tiltrække dansk arbejdskraft til byggerierne i samme omfang.

Efter alt at dømme bliver det nye supersygehus i Hillerød dét sygehusbyggeri med den laveste andel af dansk arbejdskraft.

Den lokale 3F-formand, Tue Tortzen, vurderer, at der bliver brug for mindst 800 og sandsynligvis flere jord- og betonarbejdere til byggeriet af supersygehuset og de mange andre byggerier i Hillerød og nabokommunerne. Men Tue Tortzen regner kun med at kunne stille med i alt 100 af sine egne medlemmer til opgaverne.

“Vi har haft krise og mangel på job i 6 år, og nu kommer projekterne. Det er et paradoks,” siger Tue Tortzen.

Opkvalificering, opkvalificering, opkvalificering

Hvis danske håndværkere skal have større del i de mange megabyggerier, er der brug for at sætte ind på en række fronter: Flere ledige skal opkvalificeres, flere unge skal ind på erhvervsuddannelserne, og der skal etableres nye praktikpladser, lyder opfordringen fra forskellige fagforbund.

[graph title="Megabyggerierne" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: Beskæftigelsesministeriet og Mandag Morgen. 

Der er udsigt til flaskehalse på flere områder. Blandt elektrikerne er ledigheden f.eks. nede på godt 2 pct. – svarende til ca. 500 ledige på landsplan. Og regeringens ekspertudvalg anslår, at de mange byggeopgaver vil betyde 7.300 ekstra mandeår for elektrikerne alene.

“Det tror jeg er lidt i overkanten. Men selv det halve vil være en udfordring,” siger formanden for Dansk El-Forbund, Jørgen Juul Rasmussen: “Der er mange uddannede elektrikere, som i de dårlige tider har forladt faget for at finde anden beskæftigelse. Dem forsøger vi nu at trække tilbage. Der er også rigtig mange f.eks. 3F’ere, som har arbejdet i tilknytning til elbranchen, og som kan blive opkvalificeret. Og så tror jeg også, at der er mange flygtninge og indvandrere, som har kompetencer inden for vores branche, og som relativt let kan blive afklaret og få et job som elektriker.”

Samme toner lyder fra landets største forbund, 3F, der bl.a. organiserer snedkere, tømrere, murere og jord- og betonarbejdere.

“Vi kan godt løse det. Men det kræver, at vi får sat gang i en målrettet opkvalificering rundt omkring,” siger uddannelseskonsulent i 3F, Steen Boesen.

Det europæiske arbejdsmarked

Når flere og flere udenlandske bygningsarbejdere og håndværkere får arbejde i Danmark, skyldes det ifølge Dansk Byggeri også, at branchen i stigende grad bliver udsat for konkurrence fra udlandet. Hvor byggeriet tidligere var et hjemmemarkedserhverv, er billedet i dag helt anderledes.

“Flere og flere udenlandske virksomheder etablerer sig i Danmark og gør branchen mere international. For ti år siden var byggeriet i højere grad nationalt,” siger Lars Storr-Hansen, administrerende direktør i Dansk Byggeri.

Desto mere sandsynligt er det, at entreprenørerne henter udenlandsk arbejdskraft til opgaverne i Danmark, hvis ikke de har et klart billede af, at der er tilstrækkelig dansk arbejdskraft med de nødvendige kompetencer.

I forbindelse med metrobyggeriet i København har det tydeligvis ikke været tilfældet. Omvendt har sygehusbyggeriet hidtil været et eksempel på, at jobcentre og uddannelsessteder i samarbejde med entreprenører har kunnet tilbyde den rigtige arbejdskraft, når der var brug for det.

Forudsætningen har ifølge Mandag Morgens oplysninger været et aktivt og opsøgende arbejde fra de offentlige myndigheder og ikke mindst et tæt samarbejde mellem de kommunale jobcentre i Aarhus-området.

Skal de andre sygehusbyggerier gentage Aarhus-successen og holde mindst 90 pct. af jobbene, kan de med fordel se mere til erfaringerne fra Aarhus end fra København. Og opgaven bliver under alle omstændigheder sværere, i takt med at flere og flere byggerier kommer i gang, og konkurrencen om den danske arbejdskraft skærpes.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu