Danske Regioner går til EU i kamp om erhvervsstøtte

Regeringens planer for reform af erhvervsfremmesystemet vil modvirke regeringens egen målsætning om et ’Danmark i balance’, advarer Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner, som nu går til EU for at få støtte i kampen mod reformen.

Foto: Region Syddanmark
Claus Kragh

Venstre som parti og regeringen som helhed er ved at gøre vold på det vækstpolitiske arbejde, der gennem årtier er bygget op i samarbejde mellem kommuner, regioner og staten, og som over årene har nydt godt af støtte fra EU’s strukturfonde.

Risikoen er, at man ikke får skabt det Danmark i balance, som er både Venstres og regeringens erklærede mål.

Sådan lyder advarslen fra Stephanie Lose, Venstre-formand for Danske Regioner og for Region Syddanmark, som mener, at det vil være skadeligt at nedlægge de regionale vækstfora, sådan som det er blevet foreslået af Forenklingsudvalget for Erhvervsfremme.

Forslaget har foreløbig fået støtte fra erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), som i næste uge ventes at fortsætte forhandlingerne med Folketingets partier om reformen.

Stephanie Lose mener, at der vil være tale om en centralisering af råderetten over de midler, som Danmark modtager fra de to store såkaldte strukturfonde European Regional Development Fund og European Social Fund.

Derfor går hun nu på vegne af alle Danmarks regioner til EU-Kommissionen med en påstand om, at regeringens planer ligefrem er ulovlige i henhold til EU-retten.

”Danske Regioner sætter spørgsmålstegn ved legaliteten af det foreslåede setup for fordelingen af EU-midler i Danmark. Er denne ændring i overensstemmelse med EU’s bestemmelser og med partnerskabsprincippet?” hedder det i brevet, der er stilet til den svenske kontorchef Lena Andersson Pench i EU-Kommissionens generaldirektorat for støtte til regioner og byer, DG Regio.

Det nye erhvervsfremmesystem vil betyde, at de cirka 320 millioner kroner om året fra de europæiske fonde i fremtiden skal udmøntes af et centralt statsligt organ, Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, med maksimalt 14 medlemmer, som ikke har noget regionalt tilhørsforhold.

”Det her handler ikke kun om jura. Det er også en måde fra vores side at gøre opmærksom på, hvor omfattende og alvorlig den ændring, der lægges op til, er. Hele idéen er, at det udmøntes i regionale partnerskaber. Derfor strider det helt imod selve konstruktionen med strukturfondsmidlerne, der skal skabe regional udvikling, at man centraliserer dem i en pengetank,” siger Stephanie Lose til Mandag Morgen.

Regionernes formand står langt fra alene med kritikken. Flemming Paasch, adm. direktør for Easyfood i Kolding, har tidligere i Mandag Morgen givet udtryk for, at han frygter, at man – hvis reformen gennemføres, sådan som den er fremlagt – vil ”overse ting, der skaber langt mere værdi, end man egentlig er klar over”.

Han bakkes op af formanden for Maritime Network Frederikshavn, Lars Henrik Hejlesen, der til daglig er senior manager hos MAN Diesel & Turbo. Han er også bekymret over fraværet af det regionale og lokale islæt.

“Jeg har en dyb forståelse for, at der skal effektiviseres. Danmark er geografisk et ufatteligt lille land, men der er enorme mentalitetsskift undervejs på turen fra Frederikshavn til København,” siger han til Mandag Morgen.

EU-fokus på regioner

Stephanie Lose frygter, at den her reform ”kommer til at modvirke målet om et Danmark i balance”.

”Styrken ved den måde, hvorpå strukturfondsmidlerne udmøntes i dag, er, at det sker i regionale partnerskaber, hvor man ved, hvad det er for nogle problemer, der er lokalt. I min egen region, Region Syddanmark, har vi for nylig i et partnerskab mellem regionen, Sønderborg Kommune, virksomhederne Danfoss og Linak og Syddansk Universitet lavet Center for Industriel Elektronik i Sønderborg, hvor der bliver lavet en investering på flere hundrede millioner,” siger Lose.

Fra EU-Kommissionens side har regionerne historisk spillet en vigtig rolle i erhvervsfremmepolitikken, fordi forskning og erfaring viser, at vækst i en given by eller region først opstår, når erhvervsfremme, økonomisk støtte og overordnede rammebetingelser fungerer så smidigt, at man kan betegne det som et vækstfremmende økonomisk økosystem.

Dette beskrives i EU-landenes nye industripolitiske strategi “Investering i en intelligent, innovativ og bæredygtig industri” fra september 2017:

”EU skal mere generelt spille en vigtig rolle med hensyn til at give regionerne og kommunerne forudsætningerne for at løse problemerne og lære af hinanden snarere end at anvende én løsningsmodel, som skal passe til alle. Kommissionen giver medlemsstaterne og regionerne midlerne til at tage hensyn til deres specifikke omstillingsbehov ved hjælp af intelligent specialisering,” lyder det i strategien, som Danmarks regering har været med til at vedtage. 

Endvidere lyder det:

”I den nyligt offentliggjorte meddelelse om styrkelse af innovation i Europas regioner sættes der fokus på, hvordan man kan opfylde Europas potentiale ved hjælp af intelligent specialisering i et samarbejde på EU-plan, nationalt plan og regionalt plan, f.eks. inden for rammerne af platformen for modernisering af industrien. Der er behov for yderligere tiltag for at facilitere et tættere strategisk samarbejde på tværs af regionerne inden for de industrielle værdikæder. Vi skal sætte lokalsamfundene bedre i stand til at klare og tilpasse sig de sociale eller økonomiske forandringer.”

Netop dette syn på, hvordan man bedst skaber vækst og erhvervsmæssig udvikling, er baggrunden for, at lande som Sverige, Finland og Frankrig netop har taget initiativer til at styrke det regionale niveau i deres nationale erhvervsfremmepolitikker.

Stephanie Lose er med egne ord bekymret for, at forståelsen for de lokale forhold forsvinder, hvis der skal sidde nogle mennesker ét sted i landet og træffe den slags beslutninger.

”I virkeligheden synes jeg, at man kan se det på den måde, strukturfondsmidlerne uddeles i dag. Det er sådan, at 90 pct. deles ud i regionerne, mens de 10 pct. deles ud af staten. De 10 pct., som staten har, har de faktisk meget svært ved at få ud at arbejde,” siger Lose.

Oplever I det her udspil vedrørende erhvervsfremme som værende del af en overordnet kamp mod regionerne som sådan?

”Det er der ikke nogen, der har sagt til mig, at det er. Og det håber jeg da heller ikke, at det er. For det er vigtigt, at folk går mere op i opgaveløsning end i struktur. Vi har netop selv fra regionen og alle vores kommuner i regionens kommunekontaktråd sendt en henvendelse til ministeren, hvor vi gør opmærksom på de problemer, vi mener, at der ligger i det aktuelle forslag,” siger Lose og tilføjer:

”Det er et udtryk for, at man også ude i kommunerne er bekymrede for den her massive centralisering, som sker med strukturfondsmidlerne.”

LÆS OGSÅ:

Nye toner om fremtidens erhvervsfremme: Kommuner får større rolle end først antaget

Stoledans om milliarder til erhvervfremme

 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu