Danske topchefer står uden for de magtfulde erhvervsnetværk

Danmarks erhvervselite er nærmest fraværende i de internationale netværk, der har mest magt og indflydelse. Det viser Mandag Morgens analyse af fire af de mest indflydelsesrige internationale netværk. Erhvervsnetværk har direkte adgang til EU’s politiske top og har påvirket udformningen af både euroen og det indre marked. Selv uden adgang bør danske erhvervsledere følge dem nøje, for netværkenes dagsordener bliver ofte morgendagens virkelighed.

I denne uge samles mere end 550 danske direktører og bestyrelsesmedlemmer til det årlige VL-døgn på Hotel Marriott i København. Men her, hvor repræsentanter fra dansk erhvervsliv strømmer til, er det så som så med magt og indflydelse på erhvervslivets vilkår. Den ligger derimod i en række eksklusive internationale netværk, hvor det kun er forundt et absolut fåtal af danske topchefer at deltage.

”Det er en forældet opfattelse at tro, at politik er noget, der skabes i Finansministeriet eller Udenrigsministeriet. Politik skabes i overlappende og transnationale elitenetværk, hvor førende politikere, erhvervsfolk og topfolk fra den finansielle verden, medierne og universitetsverdenen sidder,” siger historiker Dino Knudsen fra Københavns Universitet. Han er en af de få forskere, der har fået adgang til at studere netværkene indefra.

Men listen over danske erhvervsledere i de transnationale netværk er forsvindende lille. Det viser Mandag Morgens gennemgang af medlemslisterne i fire af de internationalt mest indflydelsesrige elitenetværk, som optager erhvervsledere: The European Round Table of Industrialists (ERT), Bilderberg-gruppen, Den Trilaterale Kommission (DTK) og World Economic Forum (WEF), der i forrige uge samlede 3.000 ledere, heraf godt 900 erhvervsledere, i Davos.

Login