Danske topledere: Vi er elendige til talentmanagement

En række undersøgelser har vist, at ledelse og udvikling af talenter er blandt topledernes højeste prioriterede HR-opgave i disse år – især i vidensvirksomheder, hvor det er kvaliteten af de menneskelige ressourcer snarere end maskiner, der slår konkurrenterne af banen. Men de danske topledere er elendige til opgaven. Det viser en ny undersøgelse blandt samtlige medlemmer af VL-grupperne. ”Når talentmanagement er topledelsernes vigtigste krav til HR-afdelingen, er det katastrofalt, hvis kæden hopper af, fordi de enkelte ledere ikke magter eller prioriterer talentledelse,” siger HR-eksperten Henrik Holt Larsen.

Selvom toplederne prioriterer talentudvikling højt, kniber det med at udrette noget på området.

Det viser en ny undersøgelse, som Dansk Selskab for Virksomhedsledelse har udført blandt samtlige medlemmer af VL-grupperne – dvs. topchefer i private og offentlige virksomheder. Topcheferne blev bedt om at vurdere kvaliteten af den samlede ledelsesgruppe i deres virksomhed – herunder sig selv – på en lang række parametre.

Det måske mest opsigtsvækkende i undersøgelsen viste sig at være vurderingen af virksomhedernes håndtering af personaleledelse og talentudvikling. Respondenterne vurderer ledernes evne eller vilje til personaleledelse relativt lavt. Det samme gælder deres evne til at tiltrække og udvikle talent.

En række undersøgelser har ellers vist, at ledelse og udvikling af talenter er blandt topledelsens højest prioriterede HR-opgave i disse år – især i vidensvirksomheder, hvor det er kvaliteten af de menneskelige ressourcer snarere end maskiner, der slår konkurrenterne af banen.

”På den baggrund er det uhygge­ligt, at lederne ikke er bedre til – eller prioriterer – at finde, fastholde og udvikle de bedste talenter,” konkluderer Dansk Selskab for Virksomhedsledelse i undersøgelsen, der nærmest må betragtes som den rene tilståelsessag.

Professor og dr.merc. Henrik Holt Larsen, CBS, siger, at det er ”beskæmmende”, at talentmanagement ikke prioriteres og håndteres bedre i de danske virksomheder.

”Vi har haft troen på, at personaleansvaret bedst kunne placeres hos f.eks. produktions-, salgs-, økonomi og it-chefen, og andre lande er fulgt i vort kølvand. Derfor er det uforståeligt, at undersøgelsen nu viser, at linjecheferne enten ikke kan eller vil løfte denne opgave,” siger Henrik Holt Larsen til Mandag Morgen og fortsætter:

”Det er især livsfarligt i en vidensøkonomi som den danske, hvor konkurrencekraften bestemmes af kvaliteten af de menneskelige ressourcer. Jo mere vi har lagt personaleansvaret ud, jo mere svier det til os nu, da lederne åbenbart ikke lever op til denne tillid.”

Det er ellers en udbredt erkendelse, at nøglen til fremtiden ligger i at rekruttere de rette medarbejdere. Men undersøgelsen her viser, at lederne svigter denne opgave.

”Det må give stof til eftertan­ke i en tid, hvor den menneskelige ressource er en nøglefaktor i konkurrencen. Ingen HR-afdeling kan alene løfte talentopgaven. Talentpleje sker ude i organisationen og forudsætter derfor, at den enkelte leder mestrer opgaven som talentudvikler, ser det som en naturlig del af sit lederjob og ikke suboptimerer ved kun at vende blikket mod operationelle resultatmål i egen enhed,” skriver Dansk Selskab for Virksomhedsledelse.

”Når talentmanagement er topledelsernes vigtigste krav til HR-afdelingen, er det katastrofalt, hvis kæden hopper af, fordi de enkelte ledere ikke magter eller prioriterer talentledelse,” siger Henrik Holt Larsen.

Den manglende ledelsesopmærksomhed er dog kun en del af årsagen til, at de danske virksomheders talentudvikling er i krise, påpeger Henrik Holt Larsen.

”F.eks. lider vi fortsat under, at talent primært defineres som ledelsestalent. Dermed gør vi de store, strategisk vigtige grupper af fagprofessionelle specialister til et B-hold. Samtidig er identifikation og udvælgelse et metodemæssigt mareridt, og det skaber risiko for selvopfyldende profetier, når man giver folk stemplet: "Du er et talent". Endelig er det undervurderet, hvor betydningsfuldt og svært det er at fastholde talenter. Mange af dem er på udkig efter andre job,” siger han og fortsætter:

”Gode talenter kan ikke fastholdes kun med løn. Hvis de tiltrækkes af en høj løn, tiltrækkes de også af et tilbud fra en anden virksomhed på et senere tidspunkt. Hvad der kommer let, går let,” siger Henrik Holt Larsen.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu