”De nordiske lande er grønne frontløbere i EU”

De nordiske lande har ydet et stort bidrag til hele Europa, når det gælder miljø og bæredygtighed, lyder rosen fra den politiske veteran Ségolène Royal. Hun er nu både Frankrigs arktiske ambassadør og nøgleperson i det ambitiøse solenergiprojekt, som Frankrig og Indien lancerer i næste måned.

Europa må tage sig sammen. Øst- og centraleuropæiske lande skal have klar besked på at tage det sure med det søde, når det gælder EU-samarbejdet. Samtidig må EU finde en fredelig løsning på den ’bizarre’ strid mellem Barcelona og Madrid, sådan at Spaniens rigeste region ikke bare går sine egne veje. Hvis ikke det lykkes, står andre velhavende regioner i lande som Belgien og Italien på linje med Catalonien klar til at lukke sig omkring deres egen rigdom.

Sådan lyder opsangen fra Frankrigs nyudnævnte ambassadør for Arktis, Ségolène Royal, der forleden mellemlandede i København på vej hjem fra et besøg i Ilulissat i Grønland.

Royal, der trådte sine politiske barnesko hos præsident François Mitterrand i Élysées-palæet i 1980’erne, er efter 35 år i toppolitik ikke bange for at sige sin mening. Det har hun i øvrigt aldrig været. Allerede i en alder af 19 år anlagde hun sag mod sin far i forbindelse med hans skilsmissestrid med moderen. Og mange år senere, i 2009, erklærede hun sig ”dybt chokeret” over, at den daværende pave modarbejdede udbredelsen af kondomer i Afrika.

Login