De ultrarige, super-innovative og succesfuldes hjemmebane

Silicon Valley er hjemsted for klodens førende tech-virksomheder, succesrige acceleratorer, enorme mængder venturekapital, og universiteter i den absolutte topklasse. Innovation Centre Denmarks kontor i Silicon Valley præsenterer et par af hovedattraktionerne i et enestående innovationsmiljø.

Af Thomas Winter Poulsen, COO, Innovation Centre Denmark, Silicon Valley

Googles, Facebooks og Apples imponerende hovedkvarterer er yndede besøgsmål i Silicon Valley. Men der er langt mere at komme efter. Men Silicon Valleys økosystem er stort, byder på en utrolig mængde viden og iværksætteri og sover aldrig.

På Innovationscenteret gør vi vores absolut bedste for at skabe overblik, relationer og netværk af relevans for Danmark og danske virksomheder. Her er et udpluk af observationer fra vores daglige virke:

Forskning, uddannelse og techtransfer

Tillad mig at introducere en ny forkortelse, UHNW, som står for ultra high net worth, hvilket er personer med en formue på over 30 millioner dollar.

I en nylig offentliggjort rapport om universiteternes alumner med UHNW er Stanford University ikke overraskende på listen som nr. 2. Harvard (i Boston) indtager førstepladsen.

5.580 tidligere Stanford-studerende kan sætte UHNW-titlen på cv’et. Den samlede formue for disse 5.580 er ikke mindre end 2,9 billioner dollar. Knap tre billioner dollar – den lader vi lige stå.

Et godt bud på, hvorfor Stanford ligger i toppen af listen, er universitetets fokus på entreprenørskab, kommercialisering af forskning samt de mange TTO’er, der findes på og omkring Stanford.

Det siges, at Stanford hvert år genererer mere end 500 levedygtige og velfinansierede virksomheder. Ganske imponerende af et universitet med blot 16.500 studerende.

De studerende, der ikke sidder i garager rundtomkring i Silicon Valley og udvikler på livet løs, kan frisk fra det grønne klæde blive ganske velhavende fra det øjeblik, de indtræder på arbejdsmarkedet.

Praktikpladser i sommerferien er en god adgangsbillet. Hos en af de absolut største tech-aktører blev en helt nyuddannet master i datavidenskab fra et af områdets universiteter efter sommerens praktikplads tilbudt ansættelse med følgende vilkår: 65.000 dollar i sign-on fee, 100.000 dollar i fast årlig løn, og et optionsprogram på op mod 130.000 dollar årligt.

Dertil kommer fri forplejning tre gange om dagen og en endeløs række af goder. Ikke så tosset.

Acceleratorerne skaber unicorns på stribe

Der findes et utal af acceleratorer i Silicon Valley, blandt de mere velkendte er Y Combinator (YC). YC har siden 2017 indgået mere end 1.100 ventureinvesteringer for et samlet beløb på 6,1 milliarder kroner. For de seneste 15 år er antallet af handler 2.400.

Det vidner om, at der er kommet mere fart på investeringerne de senere år. YC investerer meget tidligt i virksomheder og giver som udgangspunkt 150.000 til virksomhederne i acceleratorprogrammerne til gengæld for en ejerandel på 7 procent. De mest lovende får derefter yderligere investeringer på et senere tidspunkt.

Den største finansielle succes for YC var fundingen af Dropbox, der er blevet børsnoteret med en markedsværdi på 12,6 milliarder dollar.

YC har lavet 30 exits alene i år, og over årene er ikke færre end 22 af deres investeringer blevet til unicorns(markedsværdi på over 1 milliard dollar. Der findes p.t. cirka 400 globalt). YC har realiseret fire af disse investeringer og er derfor stadigvæk medejer af 18 enhjørninger.

Ifølge YC har deres samlede portefølje af virksomheder en anslået værdi på over 100 milliarder dollar. Det fremgår ikke, hvor meget YC ejer af disse, men det vidner om, at acceleratorer her har en berettigelse. Det vidner også om, at de gør noget rigtigt.

Med til historien hører dog, at YC har set 110 af deres porteføljevirksomheder gå nedenom og hjem. Det er altså ikke alt, de rører ved, som bliver til guld. En stor del af deres nuværende virksomheder er på et meget tidligt stadie, hvorfor deres skæbne endnu er uvis.

Venturekapitalen strømmer

Markedsobservatører, der følger venturekapitalen i Silicon Valley, hævder, at der på ugentlig basis bliver vekslet ejerandele for 1,2 milliarder dollar. Den størrelsesorden af investeringer sender et signal til omverdenen om, at her er muligheder for dem, som kan og vil.

Pengene kommer ofte med et højt niveau af ekspertise og specialisering, hvor værdikæden af penge er intakt hele vejen fra universitet til opstart til børsnotering. Der er ikke finansielle huller, kløfter eller andre benspænd, der distraherer virksomhederne unødigt på deres vej mod en dominerende position på de globale markeder.

Udfordringen og dermed kunsten for en investor og stifter er at finde det perfekte match fra starten. Det er noget, som entreprenørerne bør gå meget højt op i. Penge er ikke bare penge i Silicon Valley.

Giganterne investerer også

De største virksomheder er ligeledes meget aktive investorer i Silicon Valley. Google Ventures var den mest aktive i 2018 med mere end 70 investeringer i virksomheder.

Salesforce og Intel er henholdsvis nummer to og tre på listen over de mest aktive virksomheder på corporate venture-siden. Corporate venture-afdelinger i området opkøbte i 2018 ejerandele i lige over 500 virksomheder for mere end 14,3 milliarder dollar.

AI-, cybersikkerheds- og healthtech-virksomheder er særligt eftertragtede i dette segment.

Læring fra Silicon Valley

Silicon Valley is not a place – it’s a mindset” og ”Silicon Valley cannot be imitated” er lidt slidte mundheld, som dog ikke er skudt helt ved siden af.

Silicon Valley har et særligt mindset, og det kan ikke sådan lige kopieres, selv om mange har prøvet. Men der er viden at hente og mulighed for at finde nye perspektiver på de udfordringer, man står med.

Ved det netop overståede TechBBQ i København oplevede jeg, hvordan Danmark er ved at få godt gang i entreprenørskabet. Det var en fantastisk oplevelse at tage del i et velbesøgt og virkelig godt sammensat program over to dage.

Et styrket dansk økosystem for entreprenørskab er en væsentlig ingrediens i fortsat dansk konkurrenceevne.

Innovationscenteret i Silicon Valley gør sit bedste for at bidrage til styrkelsen af det danske økosystem – ikke mindst ved at bygge bro til nyttig viden og inspiration.

Derfor åbner vi nu mulighed for, at danske entreprenører, investorer og forretningsudviklere kan komme til Silicon Valley og kigge over hegnet samt deltage i StartUp Grind, som en del af vores Founders & Innovators Summit i februar 2020.

En god mulighed for at blive ved med at lære.  Læs mere her.

 

Forrige artikel Risikoen ved at hyre efter kulturelt match Risikoen ved at hyre efter kulturelt match Næste artikel Stor opbakning til at hjælpe børnene på Sjælsmark Stor opbakning til at hjælpe børnene på Sjælsmark

Techtendenser: Køb globalt, print lokalt

Techtendenser: Køb globalt, print lokalt

Hvis en komponent i en maskine går i stykker, er det dumt at erstatte den med en reservedel, der er magen til. I stedet burde man lave en ny del, der er designet, så den ikke går i stykker igen.

Deleøkonomiens giganter bliver indhentet af virkeligheden

Deleøkonomiens giganter bliver indhentet af virkeligheden

Deleøkonomiens tre globale giganter, Uber, Airbnb og WeWork, er alle voldsomt udfordrede, præcis fordi deres forretningsmodel bygger på, at de kan sætte sig ud over de begrænsninger og regler, som deres traditionelle konkurrenter må leve med.

Koreansk-dansk samarbejde om grønne maritime løsninger

Koreansk-dansk samarbejde om grønne maritime løsninger

Klima og bæredygtighed er også blevet et nøgleord i den maritime industri, og det præger i høj grad det voksende samarbejde mellem de maritime virksomheder i Danmark og Korea – to af verdens førende søfartsnationer.

Lad nysgerrigheden nedbryde de kulturelle barrierer

Lad nysgerrigheden nedbryde de kulturelle barrierer

Samarbejde på tværs af nationale og kulturelle grænser er i dag en realitet for stadigt flere ledere. Håndteret forkert kan det resultere i dyre misforståelser, lav produktivitet og afbrudte samarbejder. Men de kulturelle forskelle kan også skabe drive, innovation og nye perspektiver. Her får du seks tips til at håndtere udfordringerne og udnytte mulighederne.

Set, læst og hørt: Anne Lawaetz Arhnung

Set, læst og hørt: Anne Lawaetz Arhnung

Anne Lawaetz Arhnung har læst om Poul Schlüters kloge betragtninger, set en udstilling om Andy Warhol i San Francisco og ville gerne have hørt John Mayer i Royal Arena.

Jeremy Corbyn vil have fingrene i Ørsteds britiske milliardforretning

Jeremy Corbyn vil have fingrene i Ørsteds britiske milliardforretning

Udenlandske selskaber som danske Ørsted skal ikke løbe med hele det overskud, der opstår, når Storbritannien investerer milliarder i havvindmøller, mener den britiske Labour-leder, Jeremy Corbyn. Derfor lover han de britiske vælgere, at det offentlige fremover skal eje 51 procent af de 37 havvindmølleparker, han vil bygge inden 2030.

Brian Mikkelsens strategiske statskapitalisme er en gave til de røde

Brian Mikkelsens strategiske statskapitalisme er en gave til de røde

Grøn omstilling kræver offentlig-privat samarbejde i milliardklassen. Det vil derfor være i god tråd med rød politik, hvis regeringen tager den blå Brian Mikkelsen på ordet og etablerer en grøn statsfond med de 120 milliarder, der kan tjenes på at sælge aktiemajoriteten i Ørsted.

EU er tæt på 2020-mål, men tre områder halter

EU er tæt på 2020-mål, men tre områder halter

EU ser ud til at nå sine 2020-mål om at forbedre beskæftigelsen og skabe smart, bæredygtig og inkluderende vækst. Til gengæld kniber det med socialområdet, energiforbruget og forskningen.

Flygtninge A/S: Europas nye milliardindustri

Flygtninge A/S: Europas nye milliardindustri

Flygtninge og migranter har skabt grobund for et nyt europæisk marked for multinationale virksomheder, kapitalfonde og private investorer, der omsætter milliarder på alt fra sikkerhed og drift af asylcentre til social- og sundhedsydelser.

Ny bog: Gør forandring af velfærden til et håndværk

Ny bog: Gør forandring af velfærden til et håndværk

De sociale tilbud og strukturer i samfundet skal konstant nytænkes for at følge med den teknologiske udvikling. Britiske Geoff Mulgan, der har et enestående indblik i, hvordan man skaber den nødvendige forandring, deler sine erfaringer i bogen ’Social innovation’.

Innovationens mentor

Innovationens mentor

Britiske Geoff Mulgan har i snart 20 år drevet arbejdet med offentlig innovation i Storbritannien. Han har ofte besøgt Danmark og også her skubbet til innovationsarbejdet. Det giver direktør for Dansk Design Center Christian Bason tre eksempler på.

Marie Stærke: Jeg blev for dygtig for hurtigt

Marie Stærke: Jeg blev for dygtig for hurtigt

INTERVIEW: Da Marie Stærke første gang blev borgmester, var hun blot 27 år gammel og den yngste kvindelige borgmester nogensinde. Nu er hun 40 år og en helt anden type leder. Fire år i opposition gav hende tid til at se indad, tænke sig om og til at øve sig i at være leder for den socialdemokratiske byrådsgruppe.

Nyt råd skal prioritere behandlinger

Nyt råd skal prioritere behandlinger

Danmark får sit første behandlingsråd, som skal prioritere nye behandlinger. Resultatet kan blive et ja til nogle behandlinger og et nej til andre. Regionerne er snart klar med et nyt udspil og overhaler dermed S-regeringen. Det nye råd kommer til at få mindst lige så svære prioriteringsopgaver som Medicinrådet og kan måske danne international skole.

Klimadebat med flere nuancer af grøn

Klimadebat med flere nuancer af grøn

KOMMENTAR: Klimamål og handlingsplaner skal på plads på en afbalanceret og realistisk måde med respekt for vores danske samfundsmodel. Klogt af statsministeren og erhvervslivet at finde sammen om løsningerne.

Egeninteresse driver Danmarks grønne omstilling

Egeninteresse driver Danmarks grønne omstilling

Hele Danmark er klar til den grønne omstilling, men det kommer til at koste penge og kræve store omlægninger af de incitamentsstrukturer, der får egeninteresse til at falde sammen med samfundets interesser. Det centrale spørgsmål er: Hvordan får Danmark sat mere fart på den grønne omstilling?

Trods årtiers fokus: 50.000 unge lever på kanten af samfundet uden uddannelse eller job

Trods årtiers fokus: 50.000 unge lever på kanten af samfundet uden uddannelse eller job

Trods økonomisk fremgang i samfundet har udsatte unge sværere ved at klare sig. Mange kæmper med misbrug eller psykiske lidelser, og færre får en ungdomsuddannelse. Det har enorme menneskelige, sociale og økonomiske omkostninger. Derfor er et af de helt centrale politiske spørgsmål lige nu: Hvordan får man udsatte unge i job eller uddannelse?

Hvad hvis væksten ikke kommer tilbage?

Hvad hvis væksten ikke kommer tilbage?

Ti år efter finanskrisen er det, som om en række traditionelle økonomiske sammenhænge er sat ud af kraft. Lav vækst ser ud til at blive den nye normal. Men hvad betyder det for udviklingen i vores samfund? Og for de liv, vi lever? Mandag Morgen har talt med en række økonomer om udsigten til et lavvækstsamfund.

Vi fylder 30, og nu tager vi vores egen medicin

Vi fylder 30, og nu tager vi vores egen medicin

KOMMENTAR: I tre årtier har Mandag Morgen levet af at fortælle andre, hvordan de skulle omstille sig. Nu står vi selv midt i en stor omstilling, der skal sikre os 30 år mere som uundværligt værktøj for dem, der ikke møder op på arbejde for at passe et job, men som går forrest og arbejder for at forme fremtiden.

Mandag Morgens stifter, Erik Rasmussen: Forelsk dig ikke i dit medie. Forelsk dig i dine kunder og deres behov.

Mandag Morgens stifter, Erik Rasmussen: Forelsk dig ikke i dit medie. Forelsk dig i dine kunder og deres behov.

Han startede Mandag Morgen 6. november 1989, få dage før Muren faldt, og Europa forandrede sig. Erik Rasmussen mener stadig, at Mandag Morgen har en vigtig berettigelse som et begavet korrektiv til en mainstream nyhedsstrøm. Som det medie, der konstant overrasker og udfordrer og forbereder sine læsere bedst på forandringer. Og læsere hedder i øvrigt kunder i Erik Rasmussens univers.

Kommer du over eller under algoritmen?

Kommer du over eller under algoritmen?

Skal vi bestemme over maskinerne, eller kommer de til at bestemme over os? Fremtiden vil blive præget af stadig stærkere og mere intelligente computere. De vil aflaste og understøtte os, og de vil komme med gode råd og anbefalinger – men de vil også kunne styre og kontrollere os.

Lykkeland – velfærdsstatens globale sejr

Lykkeland – velfærdsstatens globale sejr

ANALYSE: Danmark og de øvrige nordiske lande er dygtige til at skabe gode rammer for det gode liv. Det inspirerer resten af verden, der nu måler på lykkeniveau fremfor udelukkende at se på økonomiske nøgletal. Men der er en risiko for, at vi i lykkerusen glemmer dem, der føler sig hægtet af, skriver Meik Wiking, direktør i Institut for Lykkeforskning.

De politiske brudflader rykker sig

De politiske brudflader rykker sig

ANALYSE: Det seneste folketingsvalg gav ganske vist fremgang til de etablerede partier. Men politikerne skal navigere i en politisk virkelighed, der er under hastig forandring, vurderer politisk kommentator og journalist Noa Redington.

Den sunde forvandling af dansk økonomi

Den sunde forvandling af dansk økonomi

ANALYSE: I løbet af tre årtier har dansk økonomi lagt systemfejl, arbejdsløshed og udlandsgæld bag sig, så den i dag fremstår sund og robust. Det er Danmarks evne til at vedtage større økonomiske reformer, der har gjort forskellen – og som forhåbentlig kan sikre en fornuftig kurs gennem de udfordringer, der viser sig forude, skriver økonom og professor Torben M. Andersen.

Vi står over for et stort nyt systemgennembrud

Vi står over for et stort nyt systemgennembrud

ANALYSE: I 1970'erne skabte oliekriserne grundlaget for en gennemgribende forandring, der skubbede olien ud af energiforsyningen. I dag bliver ambitionen om markante reduktioner af C02-udledningerne mødt med en lignende beslutsomhed og målrettethed, vurderer tidligere direktør i Dong Energy Anders Eldrup. 

Lederen som pejlemærke eller skydeskive

Lederen som pejlemærke eller skydeskive

KOMMENTAR: Toplederens betydning for virksomhedernes brand er stigende, og ledelsesopgaven meget mere sensitiv både indadtil og udadtil. Finansielle resultater er ikke længere nok.

Haves: Dygtige seniorer - Ønskes: Bedre ledere

Haves: Dygtige seniorer - Ønskes: Bedre ledere

Dårlig ledelse er suverænt det største problem i arbejdslivet. Det fortæller 128 seniorer om i ny bog. Her får new public management tørt på, og manglende respekt for faglighed udstilles. Indfør selvstyrende teams, og lyt til medarbejderne, lyder opfordringen fra de erfarne.

Hvorfor klapper alle ad Klopp?

Hvorfor klapper alle ad Klopp?

Liverpools manager, Jürgen Klopp, rider på en bølge af succes, og nu skeler mange ledere til den tyske træner, der vækker begejstring med sin begejstring. Han er livsglad, autentisk og ærlig, og det er noget, erhvervsledere kan lære af. Men tag ikke fejl. Klopp er ikke kun sit brede smil.

Hvad ledere kan lære af Moby Dick, Moses og Robinson Crusoe

Hvad ledere kan lære af Moby Dick, Moses og Robinson Crusoe

Find den gode stol frem, tag en af klassikerne ned fra hylden, og lad fortællingen illustrere en leders dilemmaer. ”God faglitteratur om ledelse blegner ved siden af fortællinger som Moby Dick,” siger Klaus Majgaard, der i mere end 20 år har arbejdet med offentlig styring og velfærdsudvikling

Energien flytter bjerge

Energien flytter bjerge

Bjergbestigning er ikke et ledelsesredskab for Lars Lyse, CEO i møbelkæden Bolia. Men det er en passion, der har gjort mere for den måde, han leder Bolia på vej mod milliardomsætning, end noget ledelseskursus, han nogensinde har været på. Ledelse handler om personen, siger han, ikke om lederen som figur.

Bliv fyret og bliv en bedre leder

Bliv fyret og bliv en bedre leder

Særligt to jobskifter har sat sit præg på, hvordan Marianne Dahl, vice president i Microsoft Western Europe, agerer som leder i dag. Begge gange har hun forladt en stilling uden at have en anden på hånden, og det gav hende tiden til at finde ud af, at ledelse ikke er en position. Det er en væremåde.

Ejerledere vækster når der kommer nyt blod i bestyrelsen

Ejerledere vækster når der kommer nyt blod i bestyrelsen

Lederne i familieejede firmaer får ofte stor gevinst ud af at invitere folk udefra ind i deres bestyrelser, viser ny forskning. Alt, alt for mange ledere med egen virksomhed lader sig nøje med rygklappende ‘tante-bestyrelser’, vurderer direktør.

Driver du GPS-ledelse?

Driver du GPS-ledelse?

På område efter område vil maskinerne blive smartere og mere kompetente, end vi selv er. Udfordringen bliver at bruge maskinen til at understøtte og hjælpe os til at gøre det, vi vil, bedre og hurtigere – og holde fast i, at det er os, der leder maskinerne, ikke omvendt.

Bag om undersøgelsen af vælgernes holdning til muslimske indvandrere

Bag om undersøgelsen af vælgernes holdning til muslimske indvandrere

I denne uge udkom Mandag Morgen med den sidste del af en stor vælgerundersøgelse – denne gang om vælgernes holdninger til udlændinge. Især én artikel har på sociale medier udløst mange spørgsmål til undersøgelsen. Vi har samlet de mest stillede spørgsmål og bedt professoren bag undersøgelsen, Jørgen Goul Andersen, svare på dem her.