De ultrarige, super-innovative og succesfuldes hjemmebane

Silicon Valley er hjemsted for klodens førende tech-virksomheder, succesrige acceleratorer, enorme mængder venturekapital, og universiteter i den absolutte topklasse. Innovation Centre Denmarks kontor i Silicon Valley præsenterer et par af hovedattraktionerne i et enestående innovationsmiljø.

Af Thomas Winter Poulsen, COO, Innovation Centre Denmark, Silicon Valley

Googles, Facebooks og Apples imponerende hovedkvarterer er yndede besøgsmål i Silicon Valley. Men der er langt mere at komme efter. Men Silicon Valleys økosystem er stort, byder på en utrolig mængde viden og iværksætteri og sover aldrig.

På Innovationscenteret gør vi vores absolut bedste for at skabe overblik, relationer og netværk af relevans for Danmark og danske virksomheder. Her er et udpluk af observationer fra vores daglige virke:

Forskning, uddannelse og techtransfer

Tillad mig at introducere en ny forkortelse, UHNW, som står for ultra high net worth, hvilket er personer med en formue på over 30 millioner dollar.

I en nylig offentliggjort rapport om universiteternes alumner med UHNW er Stanford University ikke overraskende på listen som nr. 2. Harvard (i Boston) indtager førstepladsen.

5.580 tidligere Stanford-studerende kan sætte UHNW-titlen på cv’et. Den samlede formue for disse 5.580 er ikke mindre end 2,9 billioner dollar. Knap tre billioner dollar – den lader vi lige stå.

Et godt bud på, hvorfor Stanford ligger i toppen af listen, er universitetets fokus på entreprenørskab, kommercialisering af forskning samt de mange TTO’er, der findes på og omkring Stanford.

Det siges, at Stanford hvert år genererer mere end 500 levedygtige og velfinansierede virksomheder. Ganske imponerende af et universitet med blot 16.500 studerende.

De studerende, der ikke sidder i garager rundtomkring i Silicon Valley og udvikler på livet løs, kan frisk fra det grønne klæde blive ganske velhavende fra det øjeblik, de indtræder på arbejdsmarkedet.

Praktikpladser i sommerferien er en god adgangsbillet. Hos en af de absolut største tech-aktører blev en helt nyuddannet master i datavidenskab fra et af områdets universiteter efter sommerens praktikplads tilbudt ansættelse med følgende vilkår: 65.000 dollar i sign-on fee, 100.000 dollar i fast årlig løn, og et optionsprogram på op mod 130.000 dollar årligt.

Dertil kommer fri forplejning tre gange om dagen og en endeløs række af goder. Ikke så tosset.

Acceleratorerne skaber unicorns på stribe

Der findes et utal af acceleratorer i Silicon Valley, blandt de mere velkendte er Y Combinator (YC). YC har siden 2017 indgået mere end 1.100 ventureinvesteringer for et samlet beløb på 6,1 milliarder kroner. For de seneste 15 år er antallet af handler 2.400.

Det vidner om, at der er kommet mere fart på investeringerne de senere år. YC investerer meget tidligt i virksomheder og giver som udgangspunkt 150.000 til virksomhederne i acceleratorprogrammerne til gengæld for en ejerandel på 7 procent. De mest lovende får derefter yderligere investeringer på et senere tidspunkt.

Den største finansielle succes for YC var fundingen af Dropbox, der er blevet børsnoteret med en markedsværdi på 12,6 milliarder dollar.

YC har lavet 30 exits alene i år, og over årene er ikke færre end 22 af deres investeringer blevet til unicorns(markedsværdi på over 1 milliard dollar. Der findes p.t. cirka 400 globalt). YC har realiseret fire af disse investeringer og er derfor stadigvæk medejer af 18 enhjørninger.

Ifølge YC har deres samlede portefølje af virksomheder en anslået værdi på over 100 milliarder dollar. Det fremgår ikke, hvor meget YC ejer af disse, men det vidner om, at acceleratorer her har en berettigelse. Det vidner også om, at de gør noget rigtigt.

Med til historien hører dog, at YC har set 110 af deres porteføljevirksomheder gå nedenom og hjem. Det er altså ikke alt, de rører ved, som bliver til guld. En stor del af deres nuværende virksomheder er på et meget tidligt stadie, hvorfor deres skæbne endnu er uvis.

Venturekapitalen strømmer

Markedsobservatører, der følger venturekapitalen i Silicon Valley, hævder, at der på ugentlig basis bliver vekslet ejerandele for 1,2 milliarder dollar. Den størrelsesorden af investeringer sender et signal til omverdenen om, at her er muligheder for dem, som kan og vil.

Pengene kommer ofte med et højt niveau af ekspertise og specialisering, hvor værdikæden af penge er intakt hele vejen fra universitet til opstart til børsnotering. Der er ikke finansielle huller, kløfter eller andre benspænd, der distraherer virksomhederne unødigt på deres vej mod en dominerende position på de globale markeder.

Udfordringen og dermed kunsten for en investor og stifter er at finde det perfekte match fra starten. Det er noget, som entreprenørerne bør gå meget højt op i. Penge er ikke bare penge i Silicon Valley.

Giganterne investerer også

De største virksomheder er ligeledes meget aktive investorer i Silicon Valley. Google Ventures var den mest aktive i 2018 med mere end 70 investeringer i virksomheder.

Salesforce og Intel er henholdsvis nummer to og tre på listen over de mest aktive virksomheder på corporate venture-siden. Corporate venture-afdelinger i området opkøbte i 2018 ejerandele i lige over 500 virksomheder for mere end 14,3 milliarder dollar.

AI-, cybersikkerheds- og healthtech-virksomheder er særligt eftertragtede i dette segment.

Læring fra Silicon Valley

Silicon Valley is not a place – it’s a mindset” og ”Silicon Valley cannot be imitated” er lidt slidte mundheld, som dog ikke er skudt helt ved siden af.

Silicon Valley har et særligt mindset, og det kan ikke sådan lige kopieres, selv om mange har prøvet. Men der er viden at hente og mulighed for at finde nye perspektiver på de udfordringer, man står med.

Ved det netop overståede TechBBQ i København oplevede jeg, hvordan Danmark er ved at få godt gang i entreprenørskabet. Det var en fantastisk oplevelse at tage del i et velbesøgt og virkelig godt sammensat program over to dage.

Et styrket dansk økosystem for entreprenørskab er en væsentlig ingrediens i fortsat dansk konkurrenceevne.

Innovationscenteret i Silicon Valley gør sit bedste for at bidrage til styrkelsen af det danske økosystem – ikke mindst ved at bygge bro til nyttig viden og inspiration.

Derfor åbner vi nu mulighed for, at danske entreprenører, investorer og forretningsudviklere kan komme til Silicon Valley og kigge over hegnet samt deltage i StartUp Grind, som en del af vores Founders & Innovators Summit i februar 2020.

En god mulighed for at blive ved med at lære.  Læs mere her.

 

Forrige artikel Risikoen ved at hyre efter kulturelt match Risikoen ved at hyre efter kulturelt match Næste artikel Stor opbakning til at hjælpe børnene på Sjælsmark Stor opbakning til at hjælpe børnene på Sjælsmark

Lars Seier: Når far flytter, skal børnene vide, at de stadig er elsket

Lars Seier: Når far flytter, skal børnene vide, at de stadig er elsket

INTERVIEW: Allerede i 2008 smagte Lars Seier på friheden, da andre kræfter tog over i livsværket Saxo Bank. Men han måtte sammen med kompagnonen Kim Fournais træde ind i den daglige ledelse igen fire år senere, og hans exit blev udskudt. Først i 2018 havde han solgt alle ejerandele. 

1.000 topchefers erkendelse: Vi har svigtet verdensmålene

1.000 topchefers erkendelse: Vi har svigtet verdensmålene

KOMMENTAR: Omfattende undersøgelse fra UN Global Compact beskriver både en realistisk selverkendelse hos verdens førende topchefer og er samtidig et fælles opråb til at sætte ny turbo på en forsinket grøn omstilling.

Systemforståelse – et fag du ikke kan få

Systemforståelse – et fag du ikke kan få

TECHTENDENSER: Vi ville stå bedre rustet i en kompleks og omskiftelig verden, hvis vi lærte at forstå de generelle mekanismer, der præger udviklingen af alle systemer – fra biologi, økonomi og til internettet. Men mærkværdigvis er systemforståelse slet ikke på skemaet.

Krigen mellem Kinas techgiganter stilner af

Krigen mellem Kinas techgiganter stilner af

KOMMENTAR: Kinas internet domineres af Alibaba og Tencent. I begge selskaber har der netop været rokader i topledelsen, muligvis som følge af pres fra den kinesiske stat, der ønsker mere kontrol med de to giganter.

Jo, du bør faktisk bruge emojis på arbejdet

Jo, du bør faktisk bruge emojis på arbejdet

Engang blev det anset som løssluppent, men nu er brugen af emojis essentiel for klar og tydelig kommunikation, for holdånden, og så er de med til at skabe en fælles virksomhedskultur. 

Nød lærer byer at tænke grønt

Nød lærer byer at tænke grønt

Når 94 af verdens mest klimaambitiøse byer mødes til C40 World Mayors Summit i København i denne uge, gør de det ikke kun, fordi de vil gøre kloden grønnere. De gør det, fordi de er nødt til det. De gør det for at kunne trække vejret.

Kommunerne skal gøre klar til at være frontkæmpere i klimakampen

Kommunerne skal gøre klar til at være frontkæmpere i klimakampen

KOMMENTAR: Mange byer er i fuld gang med at implementere klimatiltag med voksende ambitioner. Flere og flere af verdens storbyer har nu som officielt mål at gøre deres for at holde jorden under 1,5 graders temperaturstigning, men flere skal i gang – også i Danmark.

Grønt investeringsboom venter – på en dyster baggrund

Grønt investeringsboom venter – på en dyster baggrund

Gassen er ved at gå af verdensøkonomien. Samtidig skal der investeres store milliardbeløb i at redde klimaet. Kan de to ting forenes? Mandag Morgen har spurgt en dansk minister, en EU-kommissær, en pensionsdirektør og to økonomiske chefanalytikere.

Verdensøkonomien er ved at skifte gear

Verdensøkonomien er ved at skifte gear

Dampen er ved at gå af den globale økonomi, og centralbankerne har snart ikke mere tørt krudt at understøtte økonomien med. Spørgsmålet er, om vi er på vej mod en egentlig nedtur, eller om vi blot oplever omstillingen til et nyt lavvækstparadigme.

Vicedirektør i Nationalbanken: Markedsfejl er medskyldige i klimaforandringerne

Vicedirektør i Nationalbanken: Markedsfejl er medskyldige i klimaforandringerne

De finansielle markeder indregner ikke altid omkostningerne ved at udlede drivhusgasser, og det kan have været med til at styre den private kapital i klimaskadelig retning. Det vurderer chef for afdeling for Økonomi og Pengepolitik i Nationalbanken Signe Krogstrup. Hun mener, det i visse tilfælde kan ligge inden for nationalbankers mandat at handle for at imødegå klimakrisen.  

Centralbanker står foran klimarevolution

Centralbanker står foran klimarevolution

Markedsfejl er medskyldige i klimakrisen. Det udgør − sammen med indgribende klimapolitikker – store risici for samfundsøkonomien og for det finansielle system. Den Europæiske Centralbanks kommende chef vil gribe ind.

Stor opbakning til at hjælpe børnene på Sjælsmark

Stor opbakning til at hjælpe børnene på Sjælsmark

Knap halvdelen af danskerne mener, at de afviste asylbørn på Sjælsmark skal have bedre vilkår. Kun hver femte dansker er imod. Selv Venstre har flere tilhængere end modstandere af at hjælpe børnene. Udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) forudser en løsning for børnefamilierne inden påske. Vælgerne er også klar til at droppe det omstridte udrejsecenter på Lindholm.

Verdens kedeligste udlændingepolitik

Verdens kedeligste udlændingepolitik

KOMMENTAR: Hvis Tesfaye lykkes med sin ambition om at afdramatisere udlændingepolitikken, kan det blive et opgør med den logik, der har defineret dansk politik i 20 år.

Tech-analysen: Hvis ikke du betaler bliver du solgt

Tech-analysen: Hvis ikke du betaler bliver du solgt

250 kroner per person om måneden. Det er – groft sagt - prisen for clickbaits, virale meningsløsheder, kunstigt skabt mobil-afhængighed, et vingeskudt demokrati og et pivåbent privatliv på de centrale tjenester i vores liv.

De ultrarige, super-innovative og succesfuldes hjemmebane

De ultrarige, super-innovative og succesfuldes hjemmebane

Silicon Valley er hjemsted for klodens førende tech-virksomheder, succesrige acceleratorer, enorme mængder venturekapital, og universiteter i den absolutte topklasse. Innovation Centre Denmarks kontor i Silicon Valley præsenterer et par af hovedattraktionerne i et enestående innovationsmiljø.

Risikoen ved at hyre efter kulturelt match

Risikoen ved at hyre efter kulturelt match

Arbejdsgivere går ofte efter at ansætte folk, som de tror vil passe godt ind. Men det kan let ende med, at alle nyansatte ligner hinanden og handler og tænker ens. 

Set, læst og hørt: Nana Bule

Set, læst og hørt: Nana Bule

Nana Bule har set en larmende fotoudstilling om forbrugssamfundet på Louisiana og kommer igennem morgenlogistikken til lyden af den franske komponist Erik Satie.  

Mette Frederiksen har 340 politiske slagvarer på hylderne

Mette Frederiksen har 340 politiske slagvarer på hylderne

Mandag Morgen har samlet alle brikkerne i Mette Frederiksens politiske program. Kortlægningen viser, at regeringen har overraskende mange forslag i pipelinen, og at statsministeren skal levere på utroligt mange fronter, hvis hun skal undgå anklager om løftebrud.

Socialdemokratiets politiske supermarked

Socialdemokratiets politiske supermarked

Her er Mette Frederiksens politiske pipeline. Socialdemokratiet har de sidste to år fremlagt 25 politiske udspil, der tilsammen gemmer på mindst 340 forslag, som nu skal føres ud i livet.

Frederiksens røde kursskifter

Frederiksens røde kursskifter

KOMMENTAR: Statsministerens manual til den nye folketingssamling er fyldt med røde tiltag. Men der skal manøvreres dygtigt for at få resultaterne hentet hjem.

V-politikere borer i ministrenes løfter

V-politikere borer i ministrenes løfter

Venstre bombarderer lige nu S-ministrene med spørgsmål om, hvorvidt regeringen vil gennemføre de forslag, Socialdemokratiet er gået til valg på. Mandag Morgens opgørelse viser, at den flittigste spørgejørgen er Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde.

Mette Frederiksen har 12 milliarder ekstra

Mette Frederiksen har 12 milliarder ekstra

Nye beregninger viser, at regeringen har mange flere milliarder at fordele, end økonomerne regnede med for blot få måneder siden. Det ændrer fundamentalt på regeringens muligheder for at indfri løfterne om bedre velfærd, mener cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen.

Tech-analysen: Maskiner kan ikke sige pyt

Tech-analysen: Maskiner kan ikke sige pyt

For at kunne samarbejde må vi vise tillid. For at komme videre må vi kunne lægge fortiden bag os. Innovation og kreativitet stivner, hvis vi ikke kan tilgive hinandens fejltagelser. Det kan være svært – men for computere er det decideret unaturligt.

Ledere lever livet farligt

Ledere lever livet farligt

KOMMENTAR: ”Du skal afklare dit mandat og ledelsesrum”, lyder en velkendt anbefaling. Det lyder besnærende at kunne gå i enerum med sin opdragsgiver og få sat rammerne på plads. Én gang for alle. Men det er langtfra en ukompliceret øvelse. Og den kan være farlig.

Set, læst og hørt: Aaja Chemnitz Larsen

Set, læst og hørt: Aaja Chemnitz Larsen

Aaja Chemnitz Larsen har over sommeren læst ’Drømmen om frihed’, der med den tidligere landsstyreformand Kuupik Kleist i centrum belyser en række aktuelle emner i dagens Grønland. Og så har hun set en grønlandsk gyser, som ikke har noget med Trump at gøre.

Borgere skal træffe svære velfærdsvalg

Borgere skal træffe svære velfærdsvalg

Landets borgmestre har svært ved at få enderne til at mødes i budgettet. I Odense har politikerne nu bedt både eksperter og borgere om at komme med ideer til, hvordan kommunen kan sikre velfærden frem mod 2030. Professor forudser en helt ny form for demokratisk samspil, hvor borgerne ikke længere er kunder i butikken, men selv bidrager til at skabe bedre livsvilkår.

Udgifterne stiger eksplosivt: Eksperter rystede over Odenses udfordringer

Udgifterne stiger eksplosivt: Eksperter rystede over Odenses udfordringer

I mere end ti år har reformer af velfærden handlet om, at danskerne skulle arbejde mere. Alligevel kæmper kommunerne med at finde pengene til velfærden i de kommende ti år. Med udgangspunkt i Odense Kommune peger førende eksperter på seks kæmpestore udfordringer for velfærden. De har også en palet af nye og kontroversielle ideer til at løse dem.

Velfærdens seks store udfordringer

Velfærdens seks store udfordringer

Kommunerne fattes penge. Og der er ingen nemme veje ud af det stadigt større velfærdspres, der tegner sig i alle landets kommuner de kommende år. Eksperter har udpeget de seks største udfordringer for Odense frem mod 2030. Udfordringer, som borgmestre i andre kommuner også har tæt inde på livet.

Borgmester og byråd lader borgerne tænke med

Borgmester og byråd lader borgerne tænke med

INTERVIEW: Omkring 1.800 borgere i Odense har stået i kø for at diskutere kommunens udfordringer. Samtidig har et særligt borgerråd på 100 personer fremlagt ni anbefalinger til byrådet som optakt til velfærdens 2030-plan, den første af sin art i Danmark. Borgmesteren mener, at borgerne anbefaler ting, som politikerne ikke selv har haft fokus på.

Danskerne vil have klimaafgifter på flyrejser

Danskerne vil have klimaafgifter på flyrejser

Knap halvdelen af befolkningen er klar til at betale klimaafgifter, når de rejser med fly. De mener, at der skal ske noget på klimaområdet og er klar til selv at bidrage. Skatteministeriets afvisning af en CO2-afgift på brændstof hviler på en misforståelse, lyder det fra forskere.

Ronkedorernes efterår

Ronkedorernes efterår

KOMMENTAR: Det er ikke kun i Venstre, at hanelefanterne gungrer på vej ud ad døren. Lykketoft og Sass beskylder hinanden for at være ”fejlcastede” – men mener samtidig begge to at have trukket Mette Frederiksen i den helt rigtige retning: den ene mod Radikale og den anden mod DF.