Demokratieksperimentarium

Indflydelse og ejerskab skal fostre de bedste løsninger frem i Holbæk Kommune, hvor der eksperimenteres med nye former for samarbejder mellem borgere og politikere.

Torben K. Andersen

Holbæk. De 70.000 indbyggere skal have større indflydelse og påtage sig større ejerskab for at finde gode løsninger på de store velfærdsudfordringer.

[quote align="right" author="Michael Suhr (K), udvalgsformand, Holbæk Kommune"]Vi skal blive bedre til at finde ud af, hvilke ideer borgerne har, få dem til at føle et større medansvar og få dem til at inspirere hinanden.[/quote]

Det er visionen bag Holbæk Kommunes såkaldte Demokratieksperimentarium. Målet er, at borgere, politikere og medarbejdere de næste par år skal udtænke og afprøve nye former for samarbejde, dialog og lokaldemokrati. Krumtappen i det nye eksperimentarium er et projektudvalg med syv politikere fra byrådet, med det konservative byrådsmedlem Michael Suhr som formand.

”Vi er en stor landkommune med 45 kilometer på alle led. Derfor er det svært for os 31 medlemmer af byrådet at vide præcis, hvad de ønsker sig ude i Knabstrup, Gislinge, Udby eller de andre af vores 17 landsbyer. Vi skal blive bedre til at finde ud af, hvilke ideer borgerne har, få dem til at føle et større medansvar og få dem til at inspirere hinanden, ” siger Michael Suhr.

Et konkret eksempel er forsøget på at få unge til at tage et større ansvar for at gøre byerne mere ungdomsvenlige. En gruppe unge fra Holbæk har rejst rundt i landet og besøgt byer som Nørrebro i København, Nordsjælland og Vejle for at suge inspiration til sig, og de skal i næste måned fremlægge deres forskellige ideer for byrådet.

Politikerne i projektudvalget deltager også i de fire såkaldte omstillingsgrupper, som Holbæk har nedsat for at få nye ideer til at løfte kommunens kerneopgaver på en bedre og billigere måde end i dag. De fire grupper består hver af 25-30 politikere, borgere, erhvervsfolk, foreningsfolk og medarbejdere. Temaerne for de fire grupper er: ”Aktiv hele livet”, ”Alle kan bidrage på arbejdsmarkedet”, ”Uddannelse til alle 16-30-årige” og ”Læring og trivsel hos børn og unge”.

”Det er en slags buttom-up. Vi skal have ideer udefra. Vi har f.eks. en masse folk uden arbejde og har nu i 30 år ikke fået forskellige beskæftigelsesinitiativer til at virke. Nu spørger vi så, om de ledige selv har et bud på, hvad der skal ske,” siger Michael Suhr.

Tanken er også, at der skal oprettes nye former for dialogfora som portaler, hvor folk kan byde ind med nye ideer. Der skal afholdes temabaserede topmøder. Kommunen skal have en rolle som hjælper, facilitator og samarbejdspartner for de engagerede borgere og andre aktører, som vil realisere gode ideer og initiativer. Og står det til Michael Suhr, skal der afsættes penge til borgerstyrede budgetter, hvor folk i f.eks. landdistrikter selv kan råde over et beløb til at gøre landsbyen mere attraktiv.

Hele projektet skal evalueres til næste efterår, og Michael Suhr håber på, at de til den tid har udviklet nye og permanente former for samarbejde med borgere og virksomheder:

”Hvis mennesker skal tage ansvar, skal vi give dem noget at tage ansvar for. Ellers er det ligegyldigt. Det er mit håb, at folk i alle 17 distrikter og Holbæk by har fået en noget større fornemmelse af, at det nytter at gøre sin indflydelse gældende,” siger Michael Suhr.

Kolding: Borgerstyret budget puster nyt liv i boligområde

Thisted: Cold Hawaii har sat Klitmøller på verdenskortet


Skanderborg: Kommunen er 60.000 aktive borgere


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu