Ny teknologi: Vandrensende proteiner kan blive det næste danske eksporteventyr

GRØN OMSTILLING Rent vand ligger højt på listen over klodens største udfordringer; klimaforandringer, forurening og et voksende forbrug vil presse forsyningerne alvorligt i de kommende år. Danske Aquaporin har udviklet et filter til afsaltning og rensning af vand, der er ekstremt effektivt. Nu handler det om at få produktionen op i den helt store globale skala.

I Lundtofte, tæt ved Mølleåen i Nordsjælland, ligger en virksomhed, der gennem de seneste 14 år har brugt en halv milliard kroner på at forske og udvikle – og som stadig ikke tjener penge. Men hvis planerne lykkes, kan det blive et nyt dansk industrieventyr, for Aquaporin arbejder på at løse et af klodens største problemer, og det potentielle marked er enormt. 

Aquaporin udvikler teknologi til at filtrere vand. Det særlige ved virksomheden er, at deres filtre er baseret på et protein, som naturligt sidder i alle cellevægge og gør det muligt for celler at optage rent vand. Metoden er mere effektiv og har et langt mindre energiforbrug end de teknologier, der i dag bruges til at rense spildevand eller afsalte havvand til drikkevand. 

Dermed har Aquaporin mulighed for at blive en central leverandør af teknologi i en af verdens vigtigste og største sektorer. I store dele af verden er der voksende problemer med at skaffe rent vand, både fordi forbruget er voksende og på grund af forurening. 

Login