Stjerneøkonom: Den økonomiske vækst truer vores velfærd

Det er paradoksalt, at jagten på økonomisk vækst truer med at underminere vores velstand. Den britiske økonom Tim Jackson er en af verdens førende forskere i og kritikere af de mekanismer i kapitalismen, der kræver konstant vækst. Vi er nødt til at tænke anderledes, argumenterer han i en ny bog: Verden efter væksten.

Placeholder image
Tim Jackson er blandt verdens førende forskere indenfor bæredygtighed og vækst

Pandemien har vist, at mennesker ikke kun drives af jagten på deres egen økonomiske gevinst. I krisesituationer hjælper vi hinanden, og vi oplever det som dybt meningsfyldt at bidrage til det fælles bedste.

Den opmuntrende konklusion går stik imod den ”myte”, som den kapitalistiske økonomi bygger på. Dét er et system, der sætter vækst, målt i penge, over alt andet, og resultatet er en økonomi, der vokser og vokser, men som ikke for alvor bidrager til folks livskvalitet – ja, som tilmed skaber en foruroligende social ulighed og underminerer økosystemerne.

Derfor er der brug for en anden vision om fremskridt, som fokuserer på sundhed og balance til gavn for alle, skriver den engelske økonom Tim Jackson i bogen ”Verden efter væksten – Livet i post-kapitalismens tid”.

Vil du have adgang til artiklen?
Så skal du have et abonnement
Med Mandag Morgen bliver du klædt godt på til fremtiden indenfor vores fem fokusområder:
Mandag Morgen giver dig solid viden om de centrale spørgsmål, der forandrer samfundet. Her får du dybde og sammenhæng, så du kan læse mindre og forstå mere.
  • Læs frit alt indhold på mm.dk
  • Søg i arkivet og gem artikler i Mit MM
  • Få det trykte ugebrev leveret til din adresse
  • Bliv inviteret til MM Live og digitale events
  • Få adgang til læsernes digitale samtalerum
  • Få et personligt nyhedsbrev fra Mandag Morgens fagredaktører