Den runde forretningsmodel

En kombination af stigende råvarepriser, strammere miljølovgivning og innovationspres får virksomheder til at jage forretningsmodeller, der reducerer ressourceforbruget. Mærsk Line, der er ved at bygge verdens 20 største containerskibe, satser massivt på genanvendelse af materialer. ”Den cirkulære økonomi” bliver mainstream inden 2025, vurderer international rapport, der spår stort besparelser i den firecifrede milliardklasse. Det vil skabe enorme vækstmuligheder for Danmark – hvis vi får de mindre og mellemstore virksomheder med.

Det er ti år siden, at makkerparret Michael Braungart og Bill McDonough brød lyd-muren med deres bestseller Cradle to cradle. Filosofien om, at materialer ikke skal ende på lossepladsen, men forblive i produktionskredsløbet via forskellige former for genanvendelse fandt hurtigt stærke allierede i globale virksomheder som Nike, BASF og Ford, der i flere år har arbejdet på pilotstadiet for at ressourceoptimere deres produkter. 

Men den økonomiske nedtur og de resultatløse klimaforhandlinger lagde en dæmper på forhåbningerne. Hvis verdens nationer ikke engang kunne blive enige om at nedbringe deres CO2-udledninger – hvordan skulle de så kunne gennemføre et opgør med den opfattelse af produktion og vækst, der gennem årtier er indlejret i nationers og virksomheders selvforståelse?

Men faktisk er flere og flere regeringer og virksomheder begyndt at se “den cirkulære økonomi” som en opskrift på, hvordan vi på samme tid kan sætte gang i væksten og skabe et bæredygtigt samfund.
Den brændende platform er ikke til at diskutere: Vi forbruger i dag langt flere ressourcer, end jorden kan nå at reproducere. Fortsætter udviklingen som nu, vil vi inden for få årtier opleve alvorlig mangel på vand, olie og fødevarer. Derfor er der ingen vej uden om et gennemgående opgør med den måde, vi har været vant til at købe, forbruge og bortskaffe produkter, materialer og ressourcer på. Der er brug for en ny økonomisk model, der belønner evnen til at genanvende og ressourceminimere.

Login