Det er tid til den digitale andelsbevægelse

TECHTENDENSER: Vores personlige data bliver typisk brugt enten for meget eller for lidt. Tænk, hvis data fra apparaterne i vores hjem, vores smarte ure eller fra vores indkøb gik til en pulje, som vi selv havde indflydelse på brugen af, og hvor gevinsterne tilfaldt brugerne.

Data er råstoffet i den digitale økonomi, men for langt de fleste er de mange oplysninger, der opsamles om os, ikke noget, vi selv har mulighed for at udnytte eller tjene på. Tværtimod kontrolleres vores data af nogle få globale giganter, der tjener styrtende på at anvende vores data på måder, der ikke nødvendigvis er i vores egen interesse.

Der er en stigende diskussion om ejerskabet og kontrollen over data med god grund. I de kommende år vil indsamlingen og analysen af data om alle aspekter af vores liv blive langt mere intens. Man kan frygte, at den allerede betænkeligt store ulighed i magten over data vil blive endda større.

Det er oplagt at sammenligne med det, der skete sidst, den teknologiske udvikling vendte rundt på de traditionelle magtforhold. Da industrialiseringen bredte sig i midten af 1800-tallet, endte det i nogle lande med at skabe enorm ulighed. Men i Skandinavien blev resultatet et relativt lige samfund, hvor langt de fleste nød godt af den økonomiske fremgang, som teknologien muliggjorde.

Login