Direktøren der skabte vækst i udkanten

Hvad betyder et godt regionalt vækstmiljø for dig?

Det betyder alverden for vores muligheder. Vi har omkring Esbjerg fået opbygget et miljø, der ånder vækst og udvikling. Vi har på få år formået at omstille en fiskerby i tilbagegang til en energimetropol i vækst. Det skaber gode rammer og åbner døre for vores virksomhed.

Udviklingen er drevet frem af lokal handlekraft fra en håndfuld af de store virksomheder og en stærk politisk velvilje. Der er blevet satset stærkt på at skabe positiv vækst – imod alle odds for et udkantsområde for enden af motorvejen. 

Vi ville ikke bare sidde på hænderne og se jobbene blive tabt til de større byer. Tværtimod har der været en fælles vilje til at gå imod den strukturelle modvind og skabe et stærkt regionalt vækstmiljø med en klar profil, en stærk videnskapacitet og stor iværksættertrang.

Niels Duedahl

Niels Duedahl (født 1967) har siden 2009 været frontfigur for SE, som er Danmarks største vindmølleoperatør og tredjestørste energiselskab. Duedahl har de seneste år været en af de primære drivkræfter bag positioneringen af Esbjerg som hub for grøn energi. Han står bl.a. bag projektet Next Step City – en erhvervspark, der huser en stribe grønne udviklingsvirksomheder.

Niels Duedahl har siden 2012 været bestyrelsesformand i kapitalfonden SE Blue Equity, som investerer i mindre og mellemstore cleantech-virksomheder. Blue Equity er et samarbejde mellem bl.a. PFA, Danfoss og SE og råder over en kapital på omkring 640 millioner kr.

Desuden er han idémand bag visionsprojektet Big Future, som har sat fokus på, hvordan man kan opstille realistiske og holdbare forretningsscenarier, der ruster dansk erhvervsliv til en grøn fremtid.

Bag sig har Niels Duedahl en lang karriere, bl.a. som vice president i LEGO-koncernen og salgs- og marketingdirektør i TDC.

Det nyder vi alle godt af i dag. Og det er i høj grad en selvforstærkende positiv spiral, som har en positiv afsmitning på hele væksten hernede – og som gør, at vi i dag mangler kompetente medarbejdere, at der bygges nye erhvervsdomiciler, og at Esbjerg er blevet en attraktiv by i udvikling.

Hvad ser du som de væsentligste vækstdrivere i et godt regionalt vækstmiljø?

En primær drivkraft – især for et yderområde, som vi er en del af – er en stærk og modig iværksætterkultur. Det er alfa og omega, at nogen går forrest. Hos os har vi set betydningen af, at nogle af de store gamle familieejede virksomheder har taget ansvar og er gået aktivt ind på udviklingen af Esbjerg.

En anden væsentlig vækstdriver er adgangen til kompetent arbejdskraft. Her har vores region de sidste år nydt godt af Aalborg Universitetog Syddansk Universitets tilstedeværelse. Det har skabt en vigtig pipeline af studerende, som tidligere var svære at få hertil, og samtidig har det været med til at skabe noget fornyelse af byen. 

Desuden betyder det utrolig meget, at vi har nemmere adgang til kapital. For få år siden ville de store pensionskasser ikke røre ved investeringer i eksempelvis erhvervsdomiciler uden for Aarhus og København, men nu har udviklingen blandt andet i Esbjerg og i Herning fået dem til at kigge lidt væk fra stenbroen. Det skaber unikke muligheder, både for de store etablerede virksomheder og for vækstlaget af nye iværksættere og smv’er.

Hvordan vil du definere din egen rolle i det regionale vækstmiljø, du er en del af?

I min optik har SE et stort medansvar for at udvikle regionen. Det er simpelthen vores borgerpligt som en stor virksomhed placeret i Region Syddanmark, og det er noget, vi i høj grad forsøger at leve op til.

En del af de ting, vi investerer i, sigter mod at fremme generel vækst i regionen og skabe nye iværksættere, og er ikke direkte møntet på vores egne interesser. Tværtimod forsøger vi at være uselviske – vi behøver ikke at få økonomisk vinding ud af alle de vækst- og udviklingsprojekter, vi indgår i.

Et konkret eksempel er Next Step Challenge, hvor vi forsøger at tiltrække udenlandske talenter til regionen. Det er ud fra den problemstilling, at vi stadig mangler at knække koden, når det handler om at få nok kvalificeret arbejdskraft. Med Next Step Challenge forsøger vi at gøre noget ved det – og anspore virksomhederne til at være globale i jagten på talenter.

Vi har også valgt at investere i state-of-the-art fibernet til 300.000 husstande i regionen. Det bruger vi 5 milliarder kr. på, fordi vi ser det som vores pligt at investere i gode vækstmotorer, hvilket digital infrastruktur er. Det er med til at skabe vækst og til at gøre det mere attraktivt at bo i regionen.

Hvilken rolle spiller den offentlige sektor i forhold til at understøtte det regionale vækstmiljø?

Det offentlige spiller en kæmpe rolle for at få skabt et godt vækstmiljø – og det at de offentlige myndigheder er innovative, tør tænke stort og være aktivt med, spiller en kæmpe rolle for at skabe vækst. Det har været en forudsætning for udviklingen i Esbjerg, at det regionale og kommunale politiske miljø har været med – de har haft fokus på muligheder frem for problemer, udvist handlekraft og været katalysator for en række projekter, som har været med til at drive væksten frem. Konkret har vi i Esbjerg haft en borgmester, som har villet væksten og satset på den. Man bliver altid mødt af en åben dør og en velvillighed.

Det er i høj grad de offentlig-private partnerskaber og innovationsprojekter, der er og har været med til at rykke regionen i retning af mere vækst og udvikling. Det har kæmpe betydning, når Region Syddanmark eksempelvis støtter op om Next Step Challenge – fordi det er med til at løfte initiativet og dermed mulighederne for at skabe vækst.

Hvis du var erhvervsudviklingschef i regionen, hvad ville så være det første, du gjorde for at styrke de regionale vækstvilkår?

Jeg ville kæmpe en kamp for at få en større andel af de længerevarende uddannelser til regionen. Det er simpelthen altafgørende for vores evne til at fortsætte med at vækste, at vi har adgang til en vis talentpulje. Det kræver, at Syddansk Universitet og Aalborg Universitet udvider i Esbjerg, eller at Københavns Universitet eller Aarhus Universitet åbner afdelinger her. Flere studerende ville give luft under vingerne og samtidig gøre miljøet omkring byen mere attraktivt.

Derudover ville jeg dyrke offentlige-private partnerskaber – og tvinge til bredere og stærkere samarbejde om demonstrationsprojekter, innovation og udvikling. Der ligger store vækstmuligheder i at være firstmovers og vise de nye løsninger. Et eksempel er ProjectZero, hvor blandt andet Sønderborg Kommune, Danfoss og SE er gået sammen om at gøre kommunen CO2-neutral senest i 2029 – som et af de første steder i verden. Det giver os en international platform at skabe vækst ud fra.

Hvis du var vækst- og erhvervsminister, hvad ville så være det første, du gjorde for at styrke de nationale vækstvilkår?

Det er afgørende at få styrket den danske iværksætterkultur og få gjort op med ”BMW-syndromet”, som præger mange af de mellemstore virksomheder, vi har i Danmark: At ejerne bliver ”mætte” af vækst, når deres BMW er stor nok. Vi skal have gjort iværksætterne sultne efter at vækste ud over de 20-50 millioner kr. og blive internationale milliardkoncerner.

Derfor ville jeg gøre noget ved skattetrykket for den type virksomheder og sørge for, at vækstiværksætterne blev dyrket noget mere. Vi glemmer, at det internationale iværksættermiljø er ubetinget mobilt. De er ikke optaget af tid og sted. Vi kan få chilenere og indere til Esbjerg, bare rammerne er de bedste. Vi må derfor sikre vores attraktivitet – både med hensyn til skat og livskvalitet.

Derudover ville jeg ændre kurs, når det kommer til udlændinge. Jeg mener, vi i dag træffer helt forkerte valg. Vi har brug for udenlandske talenter, hvis vi skal skabe vækst. Så hvis jeg sad som vækst- og erhvervsminister, ville jeg gøre en række ting for at gøre det mere attraktivt for udlændinge at komme hertil. 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu