Dirigent for en ny energiøkonomi

Anders Eldrup har det seneste år gennemført et bemærkelsesværdigt comeback i dansk erhvervsliv, som vil være definerende for Danmarks muligheder i den globale konkurrence om energiteknologi og grønne løsninger. Efter en dramatisk fyring fra stillingen som topchef for energiselskabet DONG i 2012 indledte han 2013 med at blive valgt til bestyrelsesformand for en af Danmarks mest succesrige industriklynger inden for energisektoren, Offshore Center Danmark.

Under Eldrups ledelse er klyngen udviklet fra en primært regionalt fokuseret industriklynge inden for olie- og gassektoren til i dag at være en stærk national industriklynge, der kan sikre Danmark en globalt førende position inden for ”energi på havet” – herunder havvindmøller, der forventes at blive et globalt højvækstområde de kommende år.

Anders Eldrup

”Det specielle ved den tilgang er, at vi satser på videndeling mellem olie- og gasindustrien og vindmølleindustrien. Det vil give os en international konkurrencefordel inden for begge områder, da ingen andre nationer har lige så stærke synergieffekter inden for de to områder som Danmark,” siger Anders Eldrup.

Og det argument tror flere på. Således er det lykkedes Eldrup at indgå et stærkt partnerskab med brancheforeningen Vindmølleindustrien om at stifte en helt ny organisation, Offshore Wind Danmark, der skal dele sekretariat og udvikle synergieffekter med Offshoreenergy.dk. Formålet er at styrke havvindmøllesektorens konkurrenceevne ved bl.a. at reducere prisen på strøm fra havvindmøller. Eller som Anders Eldrup konstaterer:

”Det, der gør strøm fra havvindmøller dyr, er netop, at møllerne skal sættes op på havet. Der kan olie- og gasindustrien og vindmølleindustrien berige hinanden med erfaringer om, hvordan man mest effektivt opererer offshore.”

Samtidig er Eldrup for nylig blevet valgt til formand for Lindoe Offshore Renewables Center, LORC, der holder til på det tidligere Lindø Værft. LORC er et af Europas mest avancerede vindenergitestcentre og råder bl.a. over verdens største testbænk til vindmøller. En teknologi, der er meget central for at effektivisere de enorme havvindmøller og i sidste ende nedbringe prisen på den strøm, de leverer.

Dermed har Anders Eldrup i 2013 i praksis taget lederskab for hele Danmarks satsning på offshorevindenergi. Et marked i voldsom vækst, som ifølge analysehuset Roland Berger forventes at tiltrække investeringer på globalt plan for ikke mindre end 130 milliarder euro frem til 2020.

”Danmark er i dag førende i verden på dette marked, både hvad angår at producere møllerne og stille dem op. Det er den position, jeg vil være med til at sikre,” siger Anders Eldrup.

Guldfugle flyver igen

Set udefra er det også oplagt, at Anders Eldrup går i spidsen for den mission. I praksis var det nemlig ham, der som topchef for DONG gennem 10 år skabte Danmarks førerposition inden for offshoreenergi – netop gennem en målrettet satsning på havvindmøller. Ironisk nok var det også det, der forrige år kostede ham jobbet i DONG.Førerpositionen på offshorevindenergi blev nemlig skabt gennem investering i en række store firstmoverudviklingsprojekter, som krævede nytænkning i DONG, bl.a. i forhold til at udvikle nye finansieringsmodeller. Den nytænkning sikrede Anders Eldrup sig gennem sin uforbeholdne støtte til fire medarbejdere, som i dag kendes som ”Eldrups guldfugle” på grund af deres høje lønninger. Lønninger, som Eldrup ikke havde afstemt med DONG’s bestyrelse, og som fældede ham som topchef, og også kostede guldfuglene jobbet.

At Eldrup og guldfuglene netop var en gylden konstellation, er ingen imidlertid i dag i tvivl om. Sammen havde de udviklet en innovativ finansieringsmodel, som fik institutionelle investorer til at poste milliarder i store havvindmølleparker. Det fik DONG langt hurtigere og kraftfuldt fra start på udvikling af offshorevindenergi end andre energiselskaber.

”DONG-modellen”, som bl.a. indebar, at energiselskabet påtager sig hele risikoen ved etablering af nye havvindmølleparker, har i dag sat international standard for udbygning af vindenergi. Og de fire guldfugle har, ligesom Anders Eldrup, i 2013 gjort comeback og forvalter i dag milliarder af kroner for PensionDanmark til investering i infrastruktur. DONG’s nye ledelse har i dag anerkendt Anders Eldrup og guldfuglenes forudseende satsning på offshoreenergi og har som strategisk mål at firdoble sin kapacitet inden for havvindmølleparker frem mod 2020.

Den danske offshore vindenergibranche vurderer, at der er potentiale for 10-12.000 nye arbejdspladser inden for offshorevindenergi frem til 2020. Et potentiale, som Eldrup bliver en absolut nøgleaktør for at indfri gennem den position, han i 2013 bragte sig i.

Fremtidens arbejds-pladser som drivkraft

Men det er ikke kun havvindmøller og offshoreenergi, Anders Eldrup har kastet sig ud i. Som formand for Copenhagen Cleantech Cluster har han sat sig for at samle danske kompetencer og leverandører inden for miljø- og energiteknologiske løsninger i et stærkt fællesskab, der skal profilere danske cleantechløsninger over for udlandet.

Den mission er i 2013 rykket et skridt nærmere gennem en strategisk alliance mellem Copenhagen Cleantech Cluster og industriklyngen Lean Energy Cluster i Region Syddanmark. Og Eldrup ser store paralleller mellem sit arbejde med offshoreenergi og sit arbejde med cleantechsektoren.

”Begge dele er komponenter i den nødvendige omstilling til en ny bæredygtig økonomi,” siger Anders Eldrup.
”Offshoreklyngen er meget målrettet mod energi, mens cleantechklyngen er meget målrettet mod ressourcebesparelser i almindelighed. I begge tilfælde handler det om, hvordan vi kan udvikle nye virksomheder og nye arbejdspladser,” siger han.

Nye arbejdspladser har i det hele taget været drivkraften for Anders Eldrups comeback i 2013.

”Jeg er meget optaget af, hvad Danmark skal leve af i fremtiden. Og her spiller den nye økonomi – den grønne økonomi – en stor rolle. Spørgsmålet er, hvordan fremtidens erhvervsliv skal struktureres, og hvordan man kan skabe fremtidens arbejdspladser. Det vil jeg gerne være med til at finde svar på,” siger Anders Eldrup.

Forrige artikel Sådan vil universiteterne forandre sig Næste artikel Fire afgørende tendenser fra 2013
Vækst-giganterne ligger i USA og Kina

Vækst-giganterne ligger i USA og Kina

DIGITAL OMSTILLING Langt de fleste unicorns fi­ndes i USA, hvor især Silicon Valley huser unge virksomheder, der lynhurtigt er blevet giganter. Men også Kina er godt med.

Tilbage på arbejde igen – hvor svært kan det være?

Tilbage på arbejde igen – hvor svært kan det være?

Det er fristende at vælge de enkle løsninger, når man skal genåbne arbejdspladsen: Spare huslejen helt. Kommandere alle på arbejde. Eller bestemme top-down, at det er slut med faste pladser. Men det bliver de ledere, der tør omfavne opgavens kompleksitet, som vinder i det lange løb.

Han skal gøre banken bæredygtig

Han skal gøre banken bæredygtig

LEDELSE Som ny direktør for PenSam Bank skal Michael Christensen demonstrere, at han kan demonstrere, at han kan drive en bank med afsæt i tre bundlinjer: den miljømæssige, den sociale og den økonomiske.

Vestager: Vi skal skabe vores egne techgiganter i Europa

Vestager: Vi skal skabe vores egne techgiganter i Europa

DIGITAL OMSTILLING Europa halter håbløst efter USA og Kina, når det handler om at fostre de store teknologivirksomheder. Det skal der lavet om på, hvis vi vil være med til at sætte de globale IT-standarder for fremtidens samfund, mener Margrethe Vestager. Målet er dobbelt så mange europæiske unicorns inden 2030.

Værdikæderne brydes ned og samles på nye måder

Værdikæderne brydes ned og samles på nye måder

DIGITAL OMSTILLING En af de tendenser, som Covid-19 har accelereret, er den måde, forretningsmodellen og hele organiseringen af værdikæden i mange brancher brydes op – og nu sammensættes på nye måder.
Den engelske teknologi-analytiker Benedict Evans kalder det ”The Great Unbundling”.

ICDK i Israel: Nogle gange kommer den stegte due flyvende

ICDK i Israel: Nogle gange kommer den stegte due flyvende

DIGITAL OMSTILLING 95 procent af alle startups mislykkes, fordi der ikke er et marked for deres idé. Iværksættere kan blive fanget i en dødbringende forelskelse i deres egen tech og glemme det grundlæggende: kunderne. Israelske iværksættere kigger ud mod det globale marked og slår til, når interessen er der, skriver det danske innovationscenter i Tel Aviv.

Lad ikke optimisme spænde ben for god forandringsledelse

Lad ikke optimisme spænde ben for god forandringsledelse

LEDELSE Vi har en tendens til at være for optimistiske og ikke tænke de dårlige scenarier igennem. I ledelsesmæssig sammenhæng resulterer det ofte i forandringsprojekter, der går over tid og over budget, og som ikke lever op til succeskriterierne, skriver Christian Nyvang Qvick.

Sophie Hæstorp Andersen anbefaler

Sophie Hæstorp Andersen anbefaler

KULTURANBEFALING Sophie Hæstorp Andersen har fundet kunst i de lokale kvarterer i Københavns Nordvest, og så anbefaler hun en tegneserie for voksne til inspiration for alle unge kvinder.

883 borgerforslag har gødet jorden for ny politik

883 borgerforslag har gødet jorden for ny politik

POLITIK OG VELFÆRD Borgernes magt til at fremsætte forslag for Folketinget er i gang med at forandre det danske demokrati. Alene i årets første tre måneder har grupper af borgere stillet 160 nye forslag. Borgernes egne forslag sætter ofte en dagsorden, der påvirker senere lovgivning og løser problemer, som politikerne ikke havde øje for. Det viser Mandag Morgens gennemgang af de i alt 883 borgerforslag, der er stillet siden 2018.

Borgerforslag på samlebånd

Borgerforslag på samlebånd

POLITIK OG VELFÆRD Foreløbig har 24 af de 883 borgerforslag samlet de nødvendige 50.000 støtter for at blive behandlet i Folketinget. Kun to er vedtaget. Men mange forslag finder alligevel vej til lovmøllen i en eller anden form.

Interesseorganisationer bruger borgerforslag til at nå ind på Christiansborg

Interesseorganisationer bruger borgerforslag til at nå ind på Christiansborg

POLITIK OG VELFÆRD 8 ud af 24 borgerforslag med støtter nok til at blive taget op i Folketinget har store organisationer i ryggen. Det kan give en fordel, når det kommer til den politiske behandling på Christiansborg. Men er det rimeligt? Hovedstilleren bag ”Dansk klimalov nu” ser det som en skævvridning, der er svær at komme uden om.

Mor fik ændret reglerne for sorgorlov efter sin søns død

Mor fik ændret reglerne for sorgorlov efter sin søns død

POLITIK OG VELFÆRD Pernille Møller Jensen er hovedpersonen bag et af de borgerforslag, som er ført ud i livet. Hun oplevede på egen krop, hvordan systemet efter hendes barns død ikke tog højde for hendes tragedie. Her er historien om, hvordan en mor til en afdød 15-årig dreng tog affære og fik forbedret vilkårene for forældre, som mister deres børn alt for tidligt.

Venstre:   Borgerforslag underminerer tilliden til folkevalgte

Venstre: Borgerforslag underminerer tilliden til folkevalgte

POLITIK OG VELFÆRD Venstres Karen Ellemann, medlem af Folketingets Præsidium, lader sig ikke overbevise af den livlige aktivitet på hjemmesiden med borgerforslag. Forslagene er ikke en succes, men en forfejlet kritik af Folketinget og det repræsentative demokrati, mener hun. 

Formanden for Folketinget: Borgerforslag supplerer demokratiet

Formanden for Folketinget: Borgerforslag supplerer demokratiet

POLITIK OG VELFÆRD Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), stemte nej til at indføre borgerforslag. Han frygtede, at professionelle organisationer og ikke borgere ville drive forslagene frem. Sådan er det ikke gået. Nu opfatter han borgerforslagene som et supplement til demokratiet. 

Teknologiske tigerspring øger den globale ulighed

Teknologiske tigerspring øger den globale ulighed

DIGITAL OMSTILLING Udviklingen inden for ‘Industri 4.0’-teknologier som kunstig intelligens, big data, 3D-print, robotteknologi, Internet of Things, blockchain og bioteknologi går stærkt. Men der er behov for, at den hastige udvikling suppleres med et øget fokus på ulighed, fastslår ny FN-rapport.

Aarhus lægger grundstenen til fremtidens velfærd

Aarhus lægger grundstenen til fremtidens velfærd

POLITIK OG VELFÆRD Der bliver skrevet politisk historie i Aarhus på onsdag. Byrådet skal nytænke velfærden. Der skal mere fokus på værdi for den enkelte borger og samfundet og mindre på standardydelser og kontrol. Et opgør med 40 års velfærdsudvikling. Enig Magistrat står sammen om fælles anbefaling til byrådet om at sætte en ny kurs, der får konsekvenser for alle kommunens 350.000 borgere. 

Han skal få styr på skandaleramt akademi

Han skal få styr på skandaleramt akademi

LEDELSE De seneste år har budt på lovlig meget drama på Det Kongelige Danske Kunstakademi; senest med en historisk buste, der blev smidt i havnen. Udfordringerne er til at få øje på for akademiets nye rektor, Lars Bent Petersen.

Blockchain kan redde verden – eller smadre klimaet

Blockchain kan redde verden – eller smadre klimaet

DIGITAL OMSTILLING Blockchain-teknologien kan være et nyttigt redskab til at fremme en cirkulær økonomi, og til at undgå at store digitale platforme får magten over vores personlige data. Men indtil videre har teknologien mest været brugt til bitcoins, og dét har vist sig at være en miljømæssig katastrofe.

Pas på med at overdrive helterollen

Pas på med at overdrive helterollen

LEDELSE  Vi roser med rette hands on-ledere, der engagerer sig i konkret problemløsning under kriser. Men det kan have store omkostninger, hvis chefen konsekvent fjerner andres ejerskab med sin ”heroiske” ledelse, skriver Klaus Majgaard.

Corona har boostet alternative nyhedsmedier

Corona har boostet alternative nyhedsmedier

POLITIK OG VELFÆRD Flere små alternative medier har satset kraftigt på at dække coronamodstanden. Men det sikrer dem ikke nødvendigvis en plads i det alternative medielandskab i Danmark, der ifølge forskeren Eva Mayerhöffer er langt svagere end i Tyskland og Sverige.

Har du det arbejdsliv, du ønsker? 

Har du det arbejdsliv, du ønsker? 

PÅSKELÆSNING Måske har du lige nu et af de sjældne frikvarterer fra et job, der æder lidt mere af din tid, end du egentlig ønsker mens du har børn - eller slider lidt mere på dig, end du kan klare, nu hvor du er blevet ældre? Vi har samlet et påskebuket af kloge tanker om, hvordan fremtidens arbejdsmarked kan gøres mere fleksibelt, give større individuel frihed - og måske endda gøre op med et lønsystem, der har låst kvindefag fast på bunden af lønskalaen i fem årtier. God påske - og god læselyst!

Kan vi uddanne os til højere beskæftigelse?

Kan vi uddanne os til højere beskæftigelse?

PÅSKELÆSNING Hvis verden skal rejse sig med en grøn genstart, vil der være brug for helt nye kompetencer. Det vil kræve fleksible uddannelsessystemer, løbende omskoling og en ny måde at tænke beskæftigelsespolitik på. Vi har samlet et lille påskeæg med tre forskellige perspektiver på omstillingen: Ministerens, økonomiprofessorens og dimittenternes. Læs eller genlæs dem her: 

Natteravnenes gyldne æra

Natteravnenes gyldne æra

LEDELSE Et fuldt år i karantænetilstand har betydet, at de mennesker, som er bedst til at løse deres arbejdsopgaver sidst på dagen, har gyldne tider. Men hvis man har hang til at arbejde på skæve tidspunkter, er det en god idé at fortælle sine kolleger om det.

Marie Hansen anbefaler

Marie Hansen anbefaler

KULTURANBEFALING Marie Hansen drømmer om igen at høre musik med andre mennesker, men indtil da giver hun sit bud på, hvad der skal spilles, når man sidder derhjemme. Og så anbefaler hun at besøge en ganske særlig passage i hjertet af Indre By.

Den regenerative økonomi genopbygger økosystemerne

Den regenerative økonomi genopbygger økosystemerne

GRØN OMSTILLING For den bevidste forbruger eller virksomhed er ”regenerativ” skridtet videre efter bæredygtighed og cirkulær økonomi. Idéen er, at man ikke blot skal minimere belastningen af økosystemet – men bidrage til, at det bliver styrket.

Fra destruktiv til genoprettende

Fra destruktiv til genoprettende

GRØN OMSTILLING Den regenerative økonomi ligger i forlængelse af udvikling i retning af et mindre forbrug af ressourcer og et samspil med økosystemerne til alles fordel. 

Menneskers ressourceforbrug svarer til 1,6 kloder

Menneskers ressourceforbrug svarer til 1,6 kloder

GRØN OMSTILLING Siden de tidlige 1970’ere har mennesket brugt flere af jordens ressourcer, end økosystemerne kan regenerere. Earth Overshoot Day beregnes hver år, når et lands forbrug af ressourcer overskrider de planetære grænser.

Et landbrug, der opsuger CO2 fremfor at udlede det

Et landbrug, der opsuger CO2 fremfor at udlede det

GRØN OMSTILLING Regenerativt landbrug bygger på en håndfuld principper for dyrkning, der hjælper til at opbygge kulstof i jorden – både for at mindske klimabelastningen og for at styrke jordens frugtbarhed. Flere af verdens største fødevareproducenter stiller nu krav om, at deres råvarer skal være regenerativt dyrket. 

Bygninger der giver mere til verden end de tager

Bygninger der giver mere til verden end de tager

GRØN OMSTILLING Regenerativ arkitektur er en vision om huse og byer bygget af cirkulære materialer, drevet af vedvarende energi og spækket med grønne planter. Indtil videre er det overvejende ønsketænkning – men dog ikke mere end at man i stadig flere byggerier forsøger at omsætte drømmen til konkret virkelighed.

Danmark er den grønne genopretnings globale frontløber

Danmark er den grønne genopretnings globale frontløber

HISTORIEN I TAL Danmark er et af de lande, der relativt set har postet flest penge i corona-genopretning i 2020. Sammen med lande som Finland, Tyskland, Frankrig, Norge og Polen er Danmark herudover et af de lande, der har haft størst fokus på grøn genopretning, viser en ny rapport fra Oxford Universitet.

Børnene er den stramme udlændingepolitiks akilleshæl

Børnene er den stramme udlændingepolitiks akilleshæl

POLITIK OG VELFÆRD Mens de danske børn i syriske fangelejre presser udenrigsministeren, så forbereder den nyoprettede Hjemrejsestyrelse et ryk den anden vej: Børn, der har boet i Danmark siden 2015, skal sendes tilbage til Syrien. Det kan igen gøre udlændingepolitikken til en politiske kampplads.

Ældres rettigheder må vige pladsen for kommunal frihed

Ældres rettigheder må vige pladsen for kommunal frihed

POLITIK OG VELFÆRD Nyt lovforslag luger ud i bureaukrati og undtager i et forsøg tre kommuner fra blandt andet at levere hjælp til borgerne i deres eget hjem. Borgmester vil benytte friheden til at udvikle velfærden sammen med ældre borgere. Ældresagen og juridiske eksperter er skeptiske: Stort set alle rettigheder for svækkede ældre ophæves.

Viborgs borgmester:

Viborgs borgmester: "Vi får friheden til at tænke selv"

Viborg Kommune får i tre år mulighed for at vise, at den kan udvikle velfærd til ældre borgere uden at være forpligtet til at leve op til nationale regler fastsat i lov om social service. ”Hvis ikke vi kan finde ud af at levere en ordentlig velfærd, så fejler vi jo,” siger borgmester Ulrik Wilbek.