Dirigent for en ny energiøkonomi

Anders Eldrup har det seneste år gennemført et bemærkelsesværdigt comeback i dansk erhvervsliv, som vil være definerende for Danmarks muligheder i den globale konkurrence om energiteknologi og grønne løsninger. Efter en dramatisk fyring fra stillingen som topchef for energiselskabet DONG i 2012 indledte han 2013 med at blive valgt til bestyrelsesformand for en af Danmarks mest succesrige industriklynger inden for energisektoren, Offshore Center Danmark.

Under Eldrups ledelse er klyngen udviklet fra en primært regionalt fokuseret industriklynge inden for olie- og gassektoren til i dag at være en stærk national industriklynge, der kan sikre Danmark en globalt førende position inden for ”energi på havet” – herunder havvindmøller, der forventes at blive et globalt højvækstområde de kommende år.

Anders Eldrup

”Det specielle ved den tilgang er, at vi satser på videndeling mellem olie- og gasindustrien og vindmølleindustrien. Det vil give os en international konkurrencefordel inden for begge områder, da ingen andre nationer har lige så stærke synergieffekter inden for de to områder som Danmark,” siger Anders Eldrup.

Og det argument tror flere på. Således er det lykkedes Eldrup at indgå et stærkt partnerskab med brancheforeningen Vindmølleindustrien om at stifte en helt ny organisation, Offshore Wind Danmark, der skal dele sekretariat og udvikle synergieffekter med Offshoreenergy.dk. Formålet er at styrke havvindmøllesektorens konkurrenceevne ved bl.a. at reducere prisen på strøm fra havvindmøller. Eller som Anders Eldrup konstaterer:

”Det, der gør strøm fra havvindmøller dyr, er netop, at møllerne skal sættes op på havet. Der kan olie- og gasindustrien og vindmølleindustrien berige hinanden med erfaringer om, hvordan man mest effektivt opererer offshore.”

Samtidig er Eldrup for nylig blevet valgt til formand for Lindoe Offshore Renewables Center, LORC, der holder til på det tidligere Lindø Værft. LORC er et af Europas mest avancerede vindenergitestcentre og råder bl.a. over verdens største testbænk til vindmøller. En teknologi, der er meget central for at effektivisere de enorme havvindmøller og i sidste ende nedbringe prisen på den strøm, de leverer.

Dermed har Anders Eldrup i 2013 i praksis taget lederskab for hele Danmarks satsning på offshorevindenergi. Et marked i voldsom vækst, som ifølge analysehuset Roland Berger forventes at tiltrække investeringer på globalt plan for ikke mindre end 130 milliarder euro frem til 2020.

”Danmark er i dag førende i verden på dette marked, både hvad angår at producere møllerne og stille dem op. Det er den position, jeg vil være med til at sikre,” siger Anders Eldrup.

Guldfugle flyver igen

Set udefra er det også oplagt, at Anders Eldrup går i spidsen for den mission. I praksis var det nemlig ham, der som topchef for DONG gennem 10 år skabte Danmarks førerposition inden for offshoreenergi – netop gennem en målrettet satsning på havvindmøller. Ironisk nok var det også det, der forrige år kostede ham jobbet i DONG.Førerpositionen på offshorevindenergi blev nemlig skabt gennem investering i en række store firstmoverudviklingsprojekter, som krævede nytænkning i DONG, bl.a. i forhold til at udvikle nye finansieringsmodeller. Den nytænkning sikrede Anders Eldrup sig gennem sin uforbeholdne støtte til fire medarbejdere, som i dag kendes som ”Eldrups guldfugle” på grund af deres høje lønninger. Lønninger, som Eldrup ikke havde afstemt med DONG’s bestyrelse, og som fældede ham som topchef, og også kostede guldfuglene jobbet.

At Eldrup og guldfuglene netop var en gylden konstellation, er ingen imidlertid i dag i tvivl om. Sammen havde de udviklet en innovativ finansieringsmodel, som fik institutionelle investorer til at poste milliarder i store havvindmølleparker. Det fik DONG langt hurtigere og kraftfuldt fra start på udvikling af offshorevindenergi end andre energiselskaber.

”DONG-modellen”, som bl.a. indebar, at energiselskabet påtager sig hele risikoen ved etablering af nye havvindmølleparker, har i dag sat international standard for udbygning af vindenergi. Og de fire guldfugle har, ligesom Anders Eldrup, i 2013 gjort comeback og forvalter i dag milliarder af kroner for PensionDanmark til investering i infrastruktur. DONG’s nye ledelse har i dag anerkendt Anders Eldrup og guldfuglenes forudseende satsning på offshoreenergi og har som strategisk mål at firdoble sin kapacitet inden for havvindmølleparker frem mod 2020.

Den danske offshore vindenergibranche vurderer, at der er potentiale for 10-12.000 nye arbejdspladser inden for offshorevindenergi frem til 2020. Et potentiale, som Eldrup bliver en absolut nøgleaktør for at indfri gennem den position, han i 2013 bragte sig i.

Fremtidens arbejds-pladser som drivkraft

Men det er ikke kun havvindmøller og offshoreenergi, Anders Eldrup har kastet sig ud i. Som formand for Copenhagen Cleantech Cluster har han sat sig for at samle danske kompetencer og leverandører inden for miljø- og energiteknologiske løsninger i et stærkt fællesskab, der skal profilere danske cleantechløsninger over for udlandet.

Den mission er i 2013 rykket et skridt nærmere gennem en strategisk alliance mellem Copenhagen Cleantech Cluster og industriklyngen Lean Energy Cluster i Region Syddanmark. Og Eldrup ser store paralleller mellem sit arbejde med offshoreenergi og sit arbejde med cleantechsektoren.

”Begge dele er komponenter i den nødvendige omstilling til en ny bæredygtig økonomi,” siger Anders Eldrup.
”Offshoreklyngen er meget målrettet mod energi, mens cleantechklyngen er meget målrettet mod ressourcebesparelser i almindelighed. I begge tilfælde handler det om, hvordan vi kan udvikle nye virksomheder og nye arbejdspladser,” siger han.

Nye arbejdspladser har i det hele taget været drivkraften for Anders Eldrups comeback i 2013.

”Jeg er meget optaget af, hvad Danmark skal leve af i fremtiden. Og her spiller den nye økonomi – den grønne økonomi – en stor rolle. Spørgsmålet er, hvordan fremtidens erhvervsliv skal struktureres, og hvordan man kan skabe fremtidens arbejdspladser. Det vil jeg gerne være med til at finde svar på,” siger Anders Eldrup.

Forrige artikel Sådan vil universiteterne forandre sig Næste artikel Fire afgørende tendenser fra 2013

Sandhedens time for Vestager som EU-formand

Sandhedens time for Vestager som EU-formand

Tirsdag mødes Lars Løkke Rasmussen, Emmanuel Macron og Angela Merkel med lederne af de 25 andre EU-lande for at finde EU’s ledere for de kommende fem år. Tyskland og Frankrig synes på vej mod en forståelse, der kan gavne Vestager i bestræbelserne på at blive EU-Kommissionens første kvindelige leder.

Det betaler sig at tage EU alvorligt

Det betaler sig at tage EU alvorligt

ANALYSE: Europa kan være en vindersag, hvis man tager det alvorligt, og det modsatte, hvis ikke man er ordentligt forberedt. Det ser ud til at blive læren, når stemmerne til Europa-valget er talt op sent søndag aften.

Her er Mette Frederiksens tre første udfordringer

Her er Mette Frederiksens tre første udfordringer

KOMMENTAR: Med sammenbruddet i blå blok er Lars Løkke ikke længere Mette Frederiksens største udfordring. De tre mennesker, der står mellem hende og magten, er Pia Olsen Dyhr, Morten Østergaard og Henrik Sass Larsen.

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Modeindustrien kører på klima-frihjul

Modeindustrien kører på klima-frihjul

KOMMENTAR: Vi taler om at mindske CO2-udledningen fra fly, biler og kød, men indtil videre lader politikerne modeindustrien slippe for at bidrage til klimaomstillingen. De danske kandidater til europaparlaments- og folketingsvalget burde derfor begynde at beskæftige sig med tøj, skriver Laura Terkildsen.

Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Både Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen vil bruge flere penge på velfærd. Men velfærdsmilliarderne dækker reelt over en minimal vækst målt per indbygger, viser ny beregning. Velfærdsstaten er gået ind i en ny epoke, mener professor Jørgen Goul Andersen.

Sophie Løhde har gjort rent bord

Sophie Løhde har gjort rent bord

Innovationsminister Sophie Løhde kan sætte flueben ud for alle seks dele i sin sammenhængsreform af den offentlige sektor. De fleste reformer ser ud til at overleve uanset resultatet af det kommende folketingsvalg.

Set, læst og hørt: Franciska Rosenkilde

Set, læst og hørt: Franciska Rosenkilde

Københavns kulturborgmester, Franciska Rosenkilde (ALT) fortæller, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun kan blandt andet anbefale danseforestillingen 'Carrying a Dream' og et rørende interview med Master Fatman.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

En brændende platform, der kan rykke forbrugsvaner

En brændende platform, der kan rykke forbrugsvaner

Er tøjbranchen i virkeligheden i gang med at bruge klimakrisen til at skabe nye behov hos forbrugerne, som nu skal skifte garderoben ud med ’grønt’ tøj, der får dem til at føle sig mere bæredygtige?

Men hvad skal vi leve af?

Men hvad skal vi leve af?

KOMMENTAR: Valgkampen har indtil nu kun handlet om den ene side af medaljen. Nu bør vi også tale om den anden. Hvordan skaber vi mere vækst i den private sektor og klarer den digitale omstilling?

Den kinesiske kapitalisme giver globale rystelser

Den kinesiske kapitalisme giver globale rystelser

Vi står midt i et historisk skifte i Europas – og dermed Danmarks – forhold til Kina. EU’s markant skærpede tone over for styret i Beijing udgør både en trussel og en mulighed for danske virksomheder, mener dansk Kina-veteran.

Ny dyr medicin eller 2.000 sygeplejersker?

Ny dyr medicin eller 2.000 sygeplejersker?

Alene det seneste år har Medicinrådet anbefalet ny medicin, der kan komme til at koste samfundet over en milliard kroner. Det svarer til lønnen til 2.000 sygeplejersker. Men det er ikke Medicinrådets opgave at se på de samlede økonomiske konsekvenser af sine beslutninger. I næste uge skal Danske Regioner evaluere Medicinrådets praksis.

Danske Patienter: Ny medicin skal måles på livskvalitet

Danske Patienter: Ny medicin skal måles på livskvalitet

"Vi træffer beslutninger på dybt problematisk grundlag," siger Morten Freil, direktør for Danske Patienter og medlem af Medicinrådet, og efterlyser viden om, hvilke forbedringer i patienters livskvalitet ny medicin skaber.

Sådan måler man patienters livskvalitet

Sådan måler man patienters livskvalitet

Patienters svar på nøglespørgsmål kan afgøre, om ny medicin eller anden behandling tilfører patienterne mere livskvalitet – eller ej. Det sker på en række områder inden for sundhedsvæsenet, men endnu ikke, når det gælder ny medicin.

Regionsrådsformand: Behov for skarpe prioriteringer af ny medicin

Regionsrådsformand: Behov for skarpe prioriteringer af ny medicin

Regionernes formand er godt klar over, at der er et stykke vej til den ideelle prioritering af midlerne i sundhedsvæsenet. Men hun mener, Medicinrådet er et skridt på vejen. Det er trods alt kun en valgkamp siden, vi hørte to statsministerkandidater afvise at prioritere overhovedet, bemærker Stephanie Lose (V).

S og V vil oprette behandlingsråd

S og V vil oprette behandlingsråd

Prioriteringer kommer til at fylde mere i fremtidens sundhedsvæsen. Fremover skal nye behandlin­gers pris og effekt vurderes af et ekspertråd, mener både V og S. Men der hører enigheden også op.

Set, læst og hørt: Steen Bording Andersen

Set, læst og hørt: Steen Bording Andersen

Formand for Danmarks Biblioteksforening, Steen Bording Andersen, anbefaler en amerikansk radiokanal for rockelskere, en overbevisende udstilling på Louisiana og en biografi, der vækker minder fra hans ungdom i 1970'erne.

Nyt job: Lars Sandahl Sørensen bliver DI's nye direktør

Nyt job: Lars Sandahl Sørensen bliver DI's nye direktør

Dansk Industri har løftet sløret for, hvem der fremover skal stå i spidsen for organisationen. Valget er faldet på Lars Sandahl Sørensen, hvis største udfordring som ny direktør bliver at kombinere vækst med bæredygtighed.

Her er Løkkes og Mette F’s drejebog for Danmark

Her er Løkkes og Mette F’s drejebog for Danmark

Valget til juni afgør, om Lars Løkke Rasmussen eller Mette Frederiksen skal skrive drejebogen for dansk politik de kommende fire år. Mandag Morgen giver i denne analyse sit bud på de to statsministerkandidaters ti vigtigste prioriteringer i et blåt og rødt regeringsgrundlag. Analysen viser, at der tegner sig to meget forskellige veje for Danmark, afhængig af hvem der vinder valget.

Mette Frederiksens regeringsgrundlag: Et Danmark for alle

Mette Frederiksens regeringsgrundlag: Et Danmark for alle

Mette Frederiksen vil bekæmpe ulighed og prioritere velfærd frem for skattelettelser. Hun vil skrue op for klimaambitionerne, fastholde en stram udlændingepolitik og sikre bedre vilkår for folk i udkantsområderne. Og så får udsatte børn en særlig plads i hendes regeringsprogram.

Lars Løkke Rasmussens regeringsgrundlag: Gode tider skal gøres bedre

Lars Løkke Rasmussens regeringsgrundlag: Gode tider skal gøres bedre

Løkke vil fortsætte med at male Danmark blå. Hans nye regeringsgrundlag markerer en klar kant til Socialdemokratiet. Hans sundhedsreform får stor betydning for danskernes sundhed mange år ud i fremtiden. Investeringer for over 100 milliarder kroner i veje og tog vil præge Danmarks infrastruktur.

Årets valg vil styrke Danmark i EU

Årets valg vil styrke Danmark i EU

ANALYSE: Lars Løkke Rasmussen tog fusen på alle ved at lægge folketingsvalget 5. juni. Om dét bliver en fordel for ham selv eller for Mette Frederiksen, er endnu uklart. Men der er næppe tvivl om, at det vil trække stemmeprocenten ved EP-valget væsentligt op, og at det vil styrke Danmarks samlede engagement i EU.