Dirigent for en ny energiøkonomi

Anders Eldrup har det seneste år gennemført et bemærkelsesværdigt comeback i dansk erhvervsliv, som vil være definerende for Danmarks muligheder i den globale konkurrence om energiteknologi og grønne løsninger. Efter en dramatisk fyring fra stillingen som topchef for energiselskabet DONG i 2012 indledte han 2013 med at blive valgt til bestyrelsesformand for en af Danmarks mest succesrige industriklynger inden for energisektoren, Offshore Center Danmark.

Under Eldrups ledelse er klyngen udviklet fra en primært regionalt fokuseret industriklynge inden for olie- og gassektoren til i dag at være en stærk national industriklynge, der kan sikre Danmark en globalt førende position inden for ”energi på havet” – herunder havvindmøller, der forventes at blive et globalt højvækstområde de kommende år.

Anders Eldrup

”Det specielle ved den tilgang er, at vi satser på videndeling mellem olie- og gasindustrien og vindmølleindustrien. Det vil give os en international konkurrencefordel inden for begge områder, da ingen andre nationer har lige så stærke synergieffekter inden for de to områder som Danmark,” siger Anders Eldrup.

Og det argument tror flere på. Således er det lykkedes Eldrup at indgå et stærkt partnerskab med brancheforeningen Vindmølleindustrien om at stifte en helt ny organisation, Offshore Wind Danmark, der skal dele sekretariat og udvikle synergieffekter med Offshoreenergy.dk. Formålet er at styrke havvindmøllesektorens konkurrenceevne ved bl.a. at reducere prisen på strøm fra havvindmøller. Eller som Anders Eldrup konstaterer:

”Det, der gør strøm fra havvindmøller dyr, er netop, at møllerne skal sættes op på havet. Der kan olie- og gasindustrien og vindmølleindustrien berige hinanden med erfaringer om, hvordan man mest effektivt opererer offshore.”

Samtidig er Eldrup for nylig blevet valgt til formand for Lindoe Offshore Renewables Center, LORC, der holder til på det tidligere Lindø Værft. LORC er et af Europas mest avancerede vindenergitestcentre og råder bl.a. over verdens største testbænk til vindmøller. En teknologi, der er meget central for at effektivisere de enorme havvindmøller og i sidste ende nedbringe prisen på den strøm, de leverer.

Dermed har Anders Eldrup i 2013 i praksis taget lederskab for hele Danmarks satsning på offshorevindenergi. Et marked i voldsom vækst, som ifølge analysehuset Roland Berger forventes at tiltrække investeringer på globalt plan for ikke mindre end 130 milliarder euro frem til 2020.

”Danmark er i dag førende i verden på dette marked, både hvad angår at producere møllerne og stille dem op. Det er den position, jeg vil være med til at sikre,” siger Anders Eldrup.

Guldfugle flyver igen

Set udefra er det også oplagt, at Anders Eldrup går i spidsen for den mission. I praksis var det nemlig ham, der som topchef for DONG gennem 10 år skabte Danmarks førerposition inden for offshoreenergi – netop gennem en målrettet satsning på havvindmøller. Ironisk nok var det også det, der forrige år kostede ham jobbet i DONG.Førerpositionen på offshorevindenergi blev nemlig skabt gennem investering i en række store firstmoverudviklingsprojekter, som krævede nytænkning i DONG, bl.a. i forhold til at udvikle nye finansieringsmodeller. Den nytænkning sikrede Anders Eldrup sig gennem sin uforbeholdne støtte til fire medarbejdere, som i dag kendes som ”Eldrups guldfugle” på grund af deres høje lønninger. Lønninger, som Eldrup ikke havde afstemt med DONG’s bestyrelse, og som fældede ham som topchef, og også kostede guldfuglene jobbet.

At Eldrup og guldfuglene netop var en gylden konstellation, er ingen imidlertid i dag i tvivl om. Sammen havde de udviklet en innovativ finansieringsmodel, som fik institutionelle investorer til at poste milliarder i store havvindmølleparker. Det fik DONG langt hurtigere og kraftfuldt fra start på udvikling af offshorevindenergi end andre energiselskaber.

”DONG-modellen”, som bl.a. indebar, at energiselskabet påtager sig hele risikoen ved etablering af nye havvindmølleparker, har i dag sat international standard for udbygning af vindenergi. Og de fire guldfugle har, ligesom Anders Eldrup, i 2013 gjort comeback og forvalter i dag milliarder af kroner for PensionDanmark til investering i infrastruktur. DONG’s nye ledelse har i dag anerkendt Anders Eldrup og guldfuglenes forudseende satsning på offshoreenergi og har som strategisk mål at firdoble sin kapacitet inden for havvindmølleparker frem mod 2020.

Den danske offshore vindenergibranche vurderer, at der er potentiale for 10-12.000 nye arbejdspladser inden for offshorevindenergi frem til 2020. Et potentiale, som Eldrup bliver en absolut nøgleaktør for at indfri gennem den position, han i 2013 bragte sig i.

Fremtidens arbejds-pladser som drivkraft

Men det er ikke kun havvindmøller og offshoreenergi, Anders Eldrup har kastet sig ud i. Som formand for Copenhagen Cleantech Cluster har han sat sig for at samle danske kompetencer og leverandører inden for miljø- og energiteknologiske løsninger i et stærkt fællesskab, der skal profilere danske cleantechløsninger over for udlandet.

Den mission er i 2013 rykket et skridt nærmere gennem en strategisk alliance mellem Copenhagen Cleantech Cluster og industriklyngen Lean Energy Cluster i Region Syddanmark. Og Eldrup ser store paralleller mellem sit arbejde med offshoreenergi og sit arbejde med cleantechsektoren.

”Begge dele er komponenter i den nødvendige omstilling til en ny bæredygtig økonomi,” siger Anders Eldrup.
”Offshoreklyngen er meget målrettet mod energi, mens cleantechklyngen er meget målrettet mod ressourcebesparelser i almindelighed. I begge tilfælde handler det om, hvordan vi kan udvikle nye virksomheder og nye arbejdspladser,” siger han.

Nye arbejdspladser har i det hele taget været drivkraften for Anders Eldrups comeback i 2013.

”Jeg er meget optaget af, hvad Danmark skal leve af i fremtiden. Og her spiller den nye økonomi – den grønne økonomi – en stor rolle. Spørgsmålet er, hvordan fremtidens erhvervsliv skal struktureres, og hvordan man kan skabe fremtidens arbejdspladser. Det vil jeg gerne være med til at finde svar på,” siger Anders Eldrup.

Forrige artikel Sådan vil universiteterne forandre sig Næste artikel Fire afgørende tendenser fra 2013
Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Danske virksomheder skal tænke på en helt anden måde, hvis de ikke skal tabe konkurrencen om avancerede løsninger på fremtidens globale markeder. Danske løsninger er rettet mod den høje ende af markedet, men en stor del af klodens forbrugere efterspørger teknologi, der kan opfylde deres basale behov til en lav pris.

Teknologi er en gamechanger for verdensmålene

Teknologi er en gamechanger for verdensmålene

Selv klodens fattigste kan få gavn af digital teknologi. I afrikanske flygtningelejre udbetales nødhjælpen som elektroniske penge, og hjælpeorganisationerne deler mobiltelefoner ud. Fremover skal den danske udviklingsbistand have et klarere fokus på at udnytte teknologi. Det kaldes techvelopment.

Mobilen er øjenlægens forkontor

Mobilen er øjenlægens forkontor

Den teknologiske hjælp er helt afhængig af at spille sammen med det lokale sundhedsvæsen. Peek Vision har udviklet en app til øjenundersøgelser i udviklingslande ved hjælp af smartphones. Den skal sortere de raske fra, så øjenlægerne bruger tiden på de rigtige patienter.

Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen afviser kategorisk, at Danmark støtter fransk-tyske planer om en EU-hær. Men regeringen roser i sin nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi øget militært samarbejde i EU og vil have forsvarsforbeholdet afskaffet.

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

ANALYSE: Den omdiskuterede såkaldte ’dynamiske fortolkning’ af menneskeretten har fundet sted så længe, at de fleste har glemt, hvordan den opstod. Mandag Morgens Europaredaktør tager dig fire årtier tilbage til en sag om en 15-årig skoledreng, der blev dømt til korporlig afstraffelse i Storbritannien.

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

KOMMENTAR: Hvis investeringer i sociale indsatser skal give allerstørst gevinst, så er det de yngste børn og tidlig indsats i familierne, der skal satses på. Derfor er det også bekymrende, at netop de investeringer nedtones i Socialstyrelsens nye regnemodel, som kan blive afgørende for, hvor det offentlige fremover lægger pengene.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Efter det første års arbejde har Medicinrådet anbefalet 25 af 35 undersøgte lægemidler som standardbehandling på sygehusene. De 15 af anbefalingerne skaber dog ingen eller kun lille merværdi for patienterne. For "gavmildt" lyder kritikken fra sundhedsøkonom, der efterlyser nyt grundlag for Medicinrådets vurderinger.

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Stærkt specialiserede virksomheder tilbyder nu så omfattende analyser af det enkelte menneskes genom, at de kan sætter navn på de gener, der forårsager bestemte sygdomme. Prisen for analyser af genomet og diagnose svinger mellem 20.000 og 30.000 kr. per patient.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Virksomheder, der er under 20 år gamle, tegner sig for 50 pct. af værdiskabelsen i Danmark, viser ny analyse fra DI, som selv kalder undersøgelsen en mytedræber. Nye virksomheder har mere fleksibilitet og er bedre til at innovere, siger forsker.

Stram så op på etikken

Stram så op på etikken

KOMMENTAR: Danske virksomheder er ikke så hvidskurede, som vi gik og troede. Når nogen præsterer en kynisk forretningsmoral, bryder de tilliden og samfundskontrakten her til lands.

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

KOMMENTAR: Vi flytter os ikke fra status quo, hvis vi fortsætter debatten om velfærd med entydigt at fokusere på de penge, vi bruger på “velfærd”, fremfor hvad vi får ud af det.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

ANALYSE: Mens globale frontløbere i fødevareindustrien investerer i udvikling af kunstigt kød og plantebaserede alternativer til produkter fra dyr, tøver Danish Crown og Arla. Det er kun naturligt, når nu ejerne lever af at opdrætte dyr til fødevareproduktion. Men det kan blive et problem.

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

KOMMENTAR: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet.

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Det lyder næsten for letkøbt. Lad medarbejderne stille spørgsmål til hinanden og øg sandsynligheden for din strategi bliver gennemført. Men bag det, der umiddelbart virker banalt, ligger en dyb viden om spørgsmålets natur, som ny virksomhed efter millionindsprøjtning satser på at udbrede.

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

REPORTAGE: Bæredygtighed skal løfte danske svineproducenter ud af mudderet. Men en dyb afhængighed af lave flexrenter og en voksende fremmedgørelse truer det stolte danske erhverv. ”Landbrugskulturen er død,” mener en svineproducent. Mandag Morgen har været på svinekongres i Herning.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Hvad skal landbruget nu leve af?

Hvad skal landbruget nu leve af?

Klimaforandringerne truer en række erhverv på deres eksistens, bl.a. hele kødindustrien. Det kan tvinge dansk landbrug til at nytænke, hvad det skal leve af i fremtiden. Danish Crown har taget udfordringen op og kan blive rollemodel.

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Syge danskere ender stadig oftere i en kommunal sygeseng. Faktisk råder landets borgmestre nu over flere sengepladser, end der står på samtlige sygehuse i en typisk dansk region. For en del af patienterne betyder det brugerbetaling og dårligere kontrol med kvaliteten af behandlingen. 

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

KOMMENTAR: Hvis du vil udvikle din organisation, er du nødt til at hjælpe medarbejderne med at styrke deres selvbevidsthed og velvære. Det er på én gang den vanskeligste, mest komplekse og mest givende ledelsesudfordring, du vil møde.

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

LARS THINGGAARD: I løbet af efteråret har jeg oplevet en imponerende dristighed og frygtløshed blandt iværksættere i danske universitetsmiljøer. Men jeg tror også, de kan lære et par ting af en gammel hund. Her er mine råd til tidens fremadstormende kuld af millennial-iværksættere.

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.