Techtendenser af 
Peter Hesseldahl

Dit ansigt bliver en QR-kode

Kameraer, fra mobiltelefoner til overvågningssystemer, breder sig overalt, samtidig med at kunstig intelligens og superstærke computere gør det muligt at genkende et ansigt blandt millioner andre. Alle forudsætninger for udbredt brug af ansigtsgenkendelse er på plads. Det er vældig praktisk – og vældig uhyggeligt.

Det kan være ganske underholdende at uploade sit eget eller en bekendts foto til en tjeneste som PimEyes.com og straks efter se en perlerække af situationer, briller og frisurer, man for længst havde glemt. 

EU regulerer brugen af ansigtsgenkendelse

EU forordning om kunstig intelligens træder først i kraft om et par år. I mellemtiden udvikles ansigtsgenkendelse hastigt, og mange lande bruger det rutinemæssigt til overvågning.
Her kan du læse hvordan det allerede anvendes og om mulighederne for at regulere teknologien.

Men det er naturligvis knap så morsomt, hvis der er noget i fortiden, man nødigt vil have, at andre skal snage i – hvad enten det er ungdommens udskejelser, kontroversielle politiske synspunkter eller intime fotos. 

Vores fortid bliver i stigende grad søgbar. Ansigtsgenkendelse fungerer lidt som en QR-kode. 

Vores fortid bliver i stigende grad søgbar. Ansigtsgenkendelse fungerer lidt som en QR-kode. Har man et billede af et ansigt – fra et overvågningskamera, et snapshot med mobilen eller fra sociale medier – fungerer det som et direkte link til alle de andre steder, ansigtet optræder, og til alle de personlige informationer, der findes på de sider eller i de filer, hvor ansigtet er gemt. 
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024