Et drama i tre akter

Jens ReiermannTorben K. Andersen

Hvad der aldrig lykkedes for Helle Thorning-Schmidt, har Lars Løkke Rasmussen nu en unik mulighed for at føre ud i livet.

Det nye folketingsår

Mandag Morgen giver i denne analyse et bud på den kommende folketingssæsons vigtigste temaer, dramaer og dagsordener. Artiklerne er delt op i en hovedhistorie ’Løkke maler Danmark blåt’ og seks kortere historier, der stiller skarpt på seks konkrete politiske emner, der udfordrer blå bloks interne samarbejde.

Læs også: ’Alle mand til stemmeknapperne’, ’Rigtige kammerater’, Løkke på vej til EU-nederlag’, ’Hjort Frederiksens blå gaver’ og ’V for venner’.

Det første af de tre store politiske projekter er netop skudt i gang. Det er jobreformens første fase, hvor regeringen endelig sætter loft over, hvor meget kontanthjælpsmodtagere kan modtage fra det offentlige. Hidtil har Løkke og alle andre V-politikere undslået sig at sætte et konkret tal på og dermed udstille, hvor mange det vil ramme.

Det nye kontanthjælpsloft er en samlet betegnelse for i alt fem forskellige satser, der bl.a. afhænger af, om modtageren af kontanthjælp er gift eller har børn.

Regeringens nye udspil vil ifølge Beskæftigelsesministeriets egne tal styrke beskæftigelsen strukturelt med omkring 650 fuldtidspersoner og på sigt give en besparelse på 515 millioner kr. om året. Regeringen vil bruge pengene på at lempe skatten i bunden og formentlig også i toppen.

Men beregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at regeringen kun kan øge beskæftigelsesfradraget med et beløb svarende til ca. 4 liter skummetmælk om måneden.

”Bruges hele beløbet på at øge beskæftigelsesfradraget, vil det kunne give en kasseassistent omkring 20 kr. om måneden i skattelettelse. Med så små effekter virker kontanthjælpsloftet som et nytteløst projekt for regeringen. Den eneste effekt er, at flere bliver skubbet ud i fattigdom, uden at beskæftigelsen eller den offentlige saldo forbedres nævneværdigt,” vurderer AE’s analysechef, Jonas Schytz Juul.

Forhandlingerne om en jobreform kan derfor udvikle sig til en politisk gyser. For her handler det ikke bare om at sænke skatten i bunden. Både Liberal Alliance og de konservative skal have indfriet deres absolutte mærkesag om lettelser af topskatten. Og så skal der bruges langt flere penge, end beskæftigelsesminister Jørn Neergaard har fundet med sine fem lofter over kontanthjælpen.

Nyt dagpengesystem

Det andet store politiske projekt bliver også snart skudt i gang. Det sker den 19. oktober, når Dagpengekommissionen ventes at komme med sit længe ventede udspil. Det giver Løkke mulighed for at lande et helt nyt dagpengesystem og dermed én gang for alle få stoppet fem års debat om den udskældte reform og om de mange tusinde danskere, der er kommet i klemme efter at have mistet deres dagpengeret.

Løkke er sammen med Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, hovedarkitekt bag den nuværende og meget omdiskuterede reform, der skar dagpengeperioden ned til to år. Deres vurderinger af, hvor mange der ville miste dagpengeretten, viste sig at være et af de største fejlskud i nyere dansk politik. De spåede, at 2.000-4.000 årligt ville miste dagpengeretten. Men siden januar 2013 har over 60.000 personer mistet deres dagpengeret.

Hvis de forslag, som er sivet ud af Dagpengekommissionen til bl.a. Jyllands-Posten, står til troende, vil det blive lettere at genoptjene ret til dagpenge, så folk sammenlagt kan være på dagpenge i tre år, inden de ryger ud af systemet.

Det store spørgsmål bliver imidlertid, hvordan det nye og dyrere dagpengesystem skal finansieres. En lavere dagpengesats for nyuddannede – den såkaldte dimittendsats – og karensdage for alle, så ledige må sluge nogle dage uden dagpenge, er nogle af de muligheder, som kommissionen overvejer.

En ting synes dog sikker: En ny dagpengereform bliver en brandvarm politisk sag og vil sætte det interne sammenhold i blå blok på alvorlig prøve. Under valgkampen forpligtede både Venstre og Socialdemokraterne sig f.eks. til ikke at skære i satserne. Og DF-formand Kristian Thulesen Dahl har givet håndslag til SF på kun at stemme ja til en aftale med mærkbare forbedringer for dagpengemodtagerne – som f.eks. en ændring af genoptjeningsretten.

Det tredje store politiske projekt er Løkkes planer om at invitere fagbevægelsen og arbejdsgiverne til en ny runde trepartsforhandlinger. De konkrete temaer, der skal på forhandlingsbordet, ligger endnu ikke fast. Men lykkes det ham at lande en stor trepartsaftale – ligesom sin forgænger Anders Fogh Rasmussen i 2007 – vil det være en kæmpe triumf for både Løkke og Thulesen Dahl og endnu en ydmygelse af Socialdemokraterne, som blev nødt til at aflyse deres trepartsforhandlinger for tre år siden under stor dramatik.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu