Eksperter advarer: National selvtilstrækkelighed truer Danmarks velstand

EU-skepsis, national isolationisme og et amputeret indre marked er blandt de største trusler mod Danmarks økonomiske og politiske udvikling frem mod 2030. Det siger en række af landets førende økonomiske og politiske eksperter op til weekendens valg til Europa-Parlamentet, der tegner til at give stor fremgang til EU-skeptikere. Eksperterne advarer mod økonomiske konsekvenser for Danmark ved et vingeskudt europæisk samarbejde – ikke mindst i perioden frem mod 2030, hvor Europa må forvente lavvækst, skærpet global konkurrence fra udviklingslande med høj vækst samt et Kina, som overtager førertrøjen som verdens økonomiske supermagt. Isolationisme kan igen gøre Danmark til en småstat, lyder det.

Andreas Baumann

”Den største trussel er, at EU falder fra hinanden, og at Danmark igen bliver en ’ægte’ småstat udsat for international økonomis og international politiks orkaner.”

Sådan lyder det mest ekstreme trusselsbillede på den tiltagende nationalisme i Europa, hvis man spørger professor i international politik ved Aalborg Universitet, Søren Dosenrode.

Danmark i Europa – Europa i verden

Den 25. maj skal danskerne stemme om Patentdomstolen og vælge de 13 politikere, der skal varetage Danmarks interesser i Europa-Parlamentet de næste fem år. Det bliver en periode med store forandringer i det europæiske samarbejde. Den politiske integration vil fortsætte, og EU’s indflydelse bliver udstrakt til nye områder, som hidtil har været national kompetence. Samtidig vil Europa skulle indstille sig på en ny rolle på den internationale scene.

Hvilken rolle ønsker vælgerne, partierne og regeringen, at Danmark skal spille i det nye Europa? Mandag Morgen sætter frem til afstemningsdagen fokus på Danmarks rolle i Europa og på Europas rolle i verden.

Læs de øvrige artikler i serien:

DF-sejr svækker danske interesser i EU-Parlamentet 5. maj 2014

Medvind til EU-skeptikerne kan koste dyrt for danske mærkesager i EU.

EU-tilhængere har selv banet vejen for nederlaget 28. april 2014

Den danske europapolitik beskyldes for at være uærlig, populistisk og

partitaktisk

 

Han har sammen med 14 andre af landets førende økonomiske og politiske eksperter samt repræsentanter fra danske erhvervsorganisationer og fagforeninger bidraget til Mandag Morgens SWOT-analyse af Danmarks styrker, svagheder, muligheder og trusler i Europa frem mod 2030. Se figur 1.

Det positive er, at Danmark befinder sig i en god international konkurrenceposition efter årtiers reformer af velfærdssamfundet, gode makroøkonomiske balancer og med klare erhvervsstyrker inden for bl.a. cleantech, landbrug og mediko. Og så har Danmark store fordele af et fleksibelt arbejdsmarked, et pragmatisk demokrati og en offentlig sektor med lav korruption.

Alligevel får Danmark svært ved at udnytte disse styrkepositioner. I hvert fald hvis den tiltagende nationale selvtilstrækkelighed både her til lands og i andre EU-lande får frit løb til at undergrave EU-samarbejdet. Den risikerer at marginalisere Danmark til skade for vores økonomi og internationale indflydelse, lyder det altoverskyggende budskab fra eksperter og analytikere.

Som en lille, åben økonomi med stor eksport og lille gennemslagskraft i international politik er Danmark særlig sårbar over for begrænsninger af den internationale handel og af det indre marked eller ved svækkelser af internationalt samarbejde. Og netop de trusler tårner sig op som mørke skyer i horisonten, efterhånden som de EU-skeptiske vinde blæser igennem Europa og giver næring til en voksende national selvtilstrækkelighed, der kan føre til et vingeskudt europæisk samarbejde.

Danmark i Europa 2030" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/c1f3d-ab_fig02_nyt-okonomisk-verdensbillede.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/bc0f1-ab_fig02_nyt-okonomisk-verdensbillede.png | Forstør   Luk

EU vil om få år miste positionen som verdens største økonomiske blok målt på bruttonationalprodukt, og Kina vil overhale både EU og USA. Samtidig vil Indiens økonomi vokse voldsomt og nærme sig EU og USA med hastige skridt. I 2030 vil de afrikanske lande syd for Sahara have en økonomisk ballast på størrelse med Japan.

Kilde: Mandag Morgen på baggrund af ekspertpanel. [/graph]

12 ud af de 15 adspurgte eksperter fremhæver netop, at de største trusler mod Danmark frem mod 2030 ligger i et stækket EU-samarbejde. Det, påpeger de, kan ske som følge af EU-skepsis, national enegang og en mulig opsplitning af EU i flere hastigheder. Og sker det, vil det give tilbageslag for EU som helhed, hvad angår handel, økonomisk vækst og global indflydelse, men det vil ramme Danmark særlig hårdt, fordi vi som en lille, åben økonomi har stor fordel af frihandel og et struktureret internationalt samarbejde, lyder det.

”Selvvalgt isolation i EU sammenholdt med dansk økonomis beskedne størrelse kan gøre det svært at håndtere global konkurrence,” siger Hans Martens fra tænketanken European Policy Centre, som er blandt eksperterne, der har bidraget til SWOT-analysen. Med ”selvvalgt isolation i EU” henviser Martens dels til de danske EU-forbehold, dels til den mulighed, at danskerne skulle vælge at følge briterne, hvis de stemmer sig selv ud af EU, når de har medlemskabet til folkeafstemning inden 2017.

Det scenarie ser en anden bidragyder, professor i politisk økonomi ved CBS, Ove K. Pedersen, også som en trussel.  Og tidligere overvismand og professor i økonomi ved Aarhus Universitet Torben M. Andersen påpeger ganske nøgternt, at ”øgede spændinger inden for EU-samarbejdet reducerer beslutningskraften”.

Global udvikling lægger pres på Europa

Sådan en udvanding af beslutningskraften i EU kan komme allerede i kølvandet på weekendens valg til Europa-Parlamentet, som ser ud til give EU-skeptikere og nationalorienterede kræfter markant mere magt i parlamentet. Det sker i så fald på et tidspunkt, hvor den globale konkurrence skærpes markant, og hvor EU’s position som verdens økonomiske supermagt ifølge de økonomiske fremskrivninger går tabt.

Ekspertpanelet bag SWOT-analysen

Mandag Morgen har bedt 30 danske eksperter inden for økonomi,
erhverv og politik samt samtlige danske spidskandidater til Europa-
Parlamentet om at komme med deres bud på de tre største styrker, svagheder,
muligheder og trusler for Danmark i EU frem mod 2030. Efter
weekendens valg bevæger samarbejdet mellem EU og Danmark sig ind i
en afgørende udvikling mod 2030, hvor Kina eksempelvis overhaler EU
som verdens største økonomiske blok.

Af de 30 adspurgte har i alt 15 svaret tilbage. Deres svar udgør datamaterialet
til Mandag Morgens SWOT-analyse af Danmarks rolle i
EU-samarbejdet.

Ekspertpanelet:
? Helge J. Pedersen, cheføkonom, Nordea ? Torben M. Andersen, professor i økonomi, Aarhus Universitet ? Jacob Funk Kirkegaard, senior fellow, Peterson Institute for International Economics ? Kasper Ernest, europapolitiskchef, Dansk Erhverv ? Anders Stouge, vicedirektør, Dansk Energi ? Annette Toft, direktør, Landbrug & Fødevarer ? Anders Ladefoged, underdirektør, Dansk Industri ? Bente Sorgenfrey, formand, FTF ? Sara Hagemann, lektor i europæisk politik, London School of Economics ? Derek Beach, lektor i international politik, Aarhus Universitet ? Søren Dosenrode, professor i international politik, Aalborg Universitet ? Hans Martens, ekspert og tidl. direktør for tænketanken European Policy Centre ? Jørgen Ørstrøm Møller, adjungeret professor, Singapore Management
University og CBS ? Ove K. Pedersen, professor i politisk økonomi, Copenhagen Business School ? Morten Helveg Petersen, spidskandidat til Europa-Parlamentet for Radikale Venstre

En ny rapport fra tænketanken Centre for European Policy Studies (CEPS) tegner konturerne af den globale økonomi frem mod 2030. Og her er Europas hovedudfordringer de ringe udsigter til økonomisk vækst og en voksende ældrebyrde. Samtidig vil mange af verdens ulande i Asien og Afrika i stort omfang hente ind på de udviklede økonomier Japan, Nordamerika og Europa med misundelsesværdige vækstrater. Se figur 2.

I 2030 vil Kina have overtaget EU’s plads som den vigtigste globale handelsmagt – med den indflydelse, det giver – og USA, Europa og Kina vil godt nok fortsat være de tre største økonomiske poler i verden, men Kina vil gå fra i dag at være den mindste af de tre til ubestridt at blive den største. Se figur 3.

Til den tid vil kun ét europæisk land – Tyskland – være at finde blandt verdens syv største økonomier og dermed i G7. Europas indflydelse som en global spiller vil derfor i endnu højere grad afhænge af EU-landenes evner til at tale med én stemme på den internationale arena, lyder konklusionen i den næsten 200 sider lange tænketankrapport.

Disse internationale forandringer skaber et pres for, at Danmark offensivt imødegår globaliseringen gennem det europæiske samarbejde, siger flertallet af eksperterne bag Mandag Morgens SWOT-analyse.

Danmark er uegnet til globalisering

Tidligere departementschef i Udenrigsministeriet Jørgen Ørstrøm Møller er blandt de største kritikere af danskernes isolationisme og den nølende danske tilgang til EU-samarbejdet. Danmark er et ”indadskuende og selvoptaget land”, som simpelthen er ”uegnet til globalisering,” siger han.

”De fleste danskere synes stadigvæk, at alt i Danmark er det bedste i verden, og at der ikke er nogen grund til at interessere sig for, hvad der sker i udlandet. Holdningsmæssigt betragter vi alt, der kommer udefra, som en trussel mod det danske samfund. Derfor mener jeg, at danskerne generelt set ikke er egnede til globalisering,” siger han.

[graph title="Nyt økonomisk verdensbillede" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: Center for European Policy Studies på baggrund af MaGE forudsigelser af verdensøkonomien. 

Han er enig i, at Danmark har mange fortrin og muligheder, som det også fremgår af den positive side af SWOT-analysen. Vi er blandt verdens førende nationer inden for cleantech, velfærdsteknologi og landbrugseksport. Og Danmark har i sammenligning med de fleste andre lande godt styr på nationaløkonomien. Men det kræver et aktivt internationalt engagement at udnytte de muligheder, når man er et lille land som Danmark, påpeger den tidligere ambassadør, departementschef og nuværende adjungeret professor på Singapore Management University.

”Vi bygger selv truslerne op, og vi udnytter ikke mulighederne, når vi kravler ind i vores eget lille sneglehus og sidder der og glor. Dansk europapolitik går i store træk ud på, at vi insisterer på at marginalisere os, hvilket er lykkedes fuldt ud,” siger Jørgen Ørstrøm Møller.

Han peger på, at den største trussel mod Danmark dermed er selvforskyldt, fordi vi selv er med til at undergrave den traktatfæstede og institutionelle ramme for internationalt samarbejde i EU, der netop er ”det lille lands garanti mod det magtmisbrug, som store lande vil udøve uden sådanne retlige rammer”.

Den frygt deles af professor i international politik ved Aalborg Universitet Søren Dosenrode. En opsplitning af EU i forskellige hastigheder, hvor Danmark havner på sidelinjen af det europæiske samarbejde langt fra international indflydelse, er ikke længere en usandsynlig trussel, påpeger han.

”EU risikerer at blive opdelt i et A- og et B-hold, hvor Danmark følger dem på B-holdet, der bare gør det, de andre beslutter, uden selv at være inddraget – som Norge og Schweiz er det i dag,” skriver Søren Dosenrode i sit bidrag til SWOT-analysen.

Netop det scenarie kan udløses, når eurolandene rykker tættere sammen og udvikler det økonomiske samarbejde og efterlader EU-lande med egen møntfod udenfor. Det fremhæver både Hans Martens fra tænketanken European Policy Centre, lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet Derek Beach og Jacob Kierkegaard fra Peterson Institute for International Economics, men også den radikale spidskandidat til Europa-Parlamentet, Morten Helveg Petersen.

”Hvis integrationen i eurozonen fortsætter, vil Danmark pga. forbeholdene blive efterladt på et sidespor og dermed ryge uden for indflydelse,” skriver Morten Helveg Petersen.

Han fremhæver en britisk EU-exit som en faktor, der kan få ”katastrofale” konsekvenser for Danmark.

”Britisk udtræden af Unionen kan fremtvinge en alt-eller-intet-afstemning i Danmark med potentielt katastrofale følger,” skriver Morten Helveg Petersen, som i øvrigt er den eneste af de politiske spidskandidater, der har svaret på Mandag Morgens henvendelse.

Erhvervslivet vil have aktivt EU-engagement

Erhvervsorganisationerne Dansk Industri, Dansk Erhverv, Dansk Energi og Landbrug & Fødevarer er enige med eksperterne om at advare imod dansk isolationisme. De opfordrer til et mere aktivt EU-engagement, der kan give Danmark en stærkere stemme i Europa og dermed i verden.

[graph title="Kina tager den økonomiske førertrøje" caption="Figur 3  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/5ca4b-aba_fig03_kina-tager-den-okonomiske-forertroje.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/15cb3-aba_fig03_kina-tager-den-okonomiske-forertroje.png" text="I 2030 vil Kina være den største økonomiske pol i verden med over 25 pct. af verdens samlede BNP. Både USA og EU vil skrumpe voldsomt i sammenligning, hvor EU mister sin førerposition. De vigtigste handelsstrømme vil rykke fra i dag at være mellem Europa og USA til at blive mellem EU og Kina samt USA og Kina."]Kilde: Center for European Policy Studies på baggrund af MaGE forudsigelser af verdensøkonomien. [/graph]

”Den voksende EU-skepsis og troen på, at alt nok skal gå, hvis Danmark står alene, er en bekymrende udvikling. Dansk eksport er afhængig af et globalt udsyn – både i forhold til vores handel med omverdenen og i løsningen af de mange grænseoverskridende problematikker som miljø, klima, energiforsyning samt generel vækst og beskæftigelse i Europa, som vi er en integreret del af. Vi skal derfor sikre, at Danmark har en stærk position i Europa og i resten af verden,” siger underdirektør i Dansk Industri, Anders Ladefoged.

Vicedirektør i energibranchens interesseorganisation Dansk Energi, Anders Stouge, siger, at ”national enegang og nationale barrierer skader Danmark”.

Han peger på, at der i den hjemlige politik er for lidt fokus på at indgå i EU’s beslutningsprocesser, som ellers har vigtig betydning for Danmark. Der er store muligheder for Danmark i et fælles europæisk energimarked, men desværre står Danmark over for at miste indflydelse både i embedsværket og i parlamentet, skriver han.

Landbrug & Fødevarers repræsentant i Bruxelles, Annette Toft, siger, at ”Danmarks forbehold over for fuldt medlemskab, f.eks. af Eurogruppen, vil isolere Danmark fra dem, der sætter farten”.

Europapolitisk chef i Dansk Erhverv, Kasper Ernest, frygter, at den manglende danske vilje til europæisk samarbejde også kan sætte Danmark yderligere uden for indflydelse, hvis vi f.eks. stemmer nej til den fælles patentdomstol eller sætter os uden for EU’s bankunion.

Og den danske fagbevægelse frygter et nølende dansk EU-engagement, som kan resultere i, at ”Danmark kobles af det europæiske projekt og kommer uden for indflydelse,” skriver Bente Sorgenfrey, formand for hovedorganisationen FTF, der repræsenterer 450.000 offentligt og privat ansatte.

”Danmarks størrelse i indbyggertal og BNP gør os til en lille brik i det store spil,” påpeger hun.


Kilder:

The Global Economy in 2030: Trends and Strategies for Europe, Centre for European Policy Studies, Bruxelles.

http://www.ceps.eu/book/global-economy-2030-trends-and-strategies-europe-0


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu