En regional vækstdynamo

Fjerritslev er ikke San Francisco. Og Svend Tøfting er ikke Steve Jobs. Men ikke desto mindre har Væxt-Factor-kandidaten Svend Tøfting den vision, at Nordjylland skal være for alverdens trafikanter, hvad Californien er for alverdens brugere af iPhones.

Svend Tøfting er en ildsjæl og en vækstpioner, der gennem mere end tyve års arbejde med trafik og erhvervsudvikling har formået at placere Nordjylland på landkortet som en region med store kompetencer inden for informationsteknologi og trafikplanlægning, der også går under betegnelsen ITS. Takket være Tøftings enorme netværksarbejde blandt offentlige og private aktører står Nordjylland foran et gennembrud som testcenter for de intelligente transportsystemer, der i de kommende år vil revolutionere trafikken i den vestlige verden.

Svend Tøftings væxt-factor

CV – Svend Tøfting – f. 1950

  • 2007: Projektchef, Region Nordjylland
  • 2007: Kongresdirektør, Den europæiske ITS-kongres
  • 1989: Ansv. redaktør, Dansk Vejtidsskrift
  • 1982: Projektleder, Nordjyllands Amt
  • 1976: Civilingeniør, DTU

Intelligent transport i Nordjylland

  • 2009: 600 mio. kr. til ITS fra Folketinget
  • 2007: Afholdelse af Europæisk ITS-kongres i Aalborg
  • 2003: Opstart af dansk brancheforening for ITS
  • 2002: Regional nordjysk vision for ITS

Svend Tøfting er nomineret til Væxt-Factor af Jørgen Rosted:

“Svend Tøfting har de kvaliteter, der karakteriserer en person med Væxt-Factor. Han tænker visionært – på hvordan man kan skabe varige samfundsforandringer. Han kan få andre mennesker – både teknikere, erhvervsfolk og politikere – med på sine idéer. Og endelig har han både den tekniske indsigt og den stædighed, der skal til for at gøre idéerne til virkelighed."

Jørgen Rosted

Tidl. departementschef
Ordfører i Fremtidens Danmark

Tøfting er dybt engageret i at skabe økonomisk vækst og arbejdspladser i en region i udkanten af Danmark, hvor man endnu ikke helt er kommet sig over, at det blev finske Nokia og ikke lokale Pandrup, der løb af med sejren i den dyst på mobiltelefoni, de to byer udkæmpede i 1980’erne.

“Nordjylland tabte det ræs, fordi man satsede på produktion og ikke på innovation. Derfor kunne man ikke klare sig i den globale konkurrence. Men i dag har vi skabt flere fremtidssikrede arbejdspladser inden for innovation og konsulentvirksomhed, end vi tabte på produktionsområdet,” siger Tøfting.

Den ingeniøruddannede Tøfting er formelt set projektleder for regional udvikling i Region Nordjylland fire dage om ugen og projektchef på Aalborg Universitet en dag om ugen. Reelt er han dog først og fremmest en regional vækstdynamo, der er dybt optaget af at få kommunale, regionale, statslige og europæiske myndigheder til at støtte det samarbejde med private virksomheder til inden for trafik- og informationsteknologi.

“Samfundet har investeret flere hundrede milliarder i veje. Nu handler det om, at vi skal lære at bruge disse veje intelligent. Det kan vi kun gøre, hvis offentlige og private virksomheder arbejder sammen.”

Symptomatisk for Tøftings store netværk var han også en slags fødselshjælper, da to unge ingeniører i 2009 besluttede sig for at starte egen virksomhed,: “Da vi ville starte op, vidste vi godt, hvem vi skulle gå til for at få råd og vejledning i starten. Det var hos Svend, der har stor viden og kender alle i branchen,” siger Brian Jørgensen, CEO i selskabet Inntrasys, der i dag har seks ansatte.

Det er Inntrasys, der er i dag producerer den såkaldte InnBox, der, om alt går vel, bliver trafikkens svar på en iPhone. Boksen bliver i løbet af i år placeret i flere hundrede testbillister, som skal være testpiloter inden for den teknologi, der eksempelvis skal bruges til at udskifte de klassiske trafikafgifter med intelligente afgiftssystemer, som kan regulere borgernes adfærd via deres pengepung.

InnBox’en er det centrale element i skabelsen af en såkaldt ITS-platform i Nordjylland, hvor ITS-udviklere fra Danmark og resten af verden kan udvikle deres lokale ITS-systemer oven på de åbne standarder i InnBox’en og den tilhørende software. Det er denne åbenhedsfilosofi, der får Svend Tøfting til at tro på, at Nordjylland kan blive for ITS-teknologien, hvad Californien er for den moderne personlige kommunikation.

“Her i Danmark har vi ingen bilproducenter, der vil bestemme det hele inden for ITS. Derfor kan vi udvikle et åbent system, som folk over hele verden kan bygge videre på, ligesom det sker, når folk lægger apps ind på deres
iPhone,” siger Tøfting.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu