Her er profilen af den innovative klasse

Om kortlægningen

(Opdateret: Kortlægningen lukkede for nye nomineringer fredag d. 25. oktober. Mandag Morgen har modtaget mere end 5.400 nomineringer i alt.)

Mandag Morgen er gået på jagt efter de personer, som Danmark i fremtiden skal leve af. Og indtil videre har vi modtaget mere end 4.500 nomineringer af særligt innovative personer.

Du har mulighed for at hjælpe os med kortlægningen ved at nominere én eller flere innovative personer i dit netværk.

Dem du nominerer, vil modtage en e-mail, der fortæller, at du har nomineret dem. E-mailen vil også opfordre de nominerede til at pege på innovative personer i deres netværk.

I dag er det tre uger siden, at Mandag Morgen indledte kortlægningen af den innovative klasse. Den er ikke afsluttet endnu, og det er stadig muligt at nominere innovative personer og påvirke det endelige resultat af undersøgelsen. Men allerede nu tegner der sig et klart billede af Danmarks innovative klasse: Et vidt forgrenet netværk af nytænkere, som har ideerne, evnen og viljen til at gøre en forskel.

Blandt de mere end 4.500 nomineringer, som indtil videre er registreret, spiller innovationsdebattens usual suspects en birolle. For selvfølgelig er der nogle, der har peget på stjernearkitekten Bjarke Ingels eller Oticons tidligere topchef Lars Kolind. Men langt de fleste nominerede er mennesker, der lever og arbejder uden for mediernes søgelys. Til gengæld har de en afgørende rolle i de virksomheder og organisationer, som de arbejder i – eller selv har startet.

Tag f.eks. Christian Jølck, der er nomineret med begrundelsen: ”Kæmpe talent hos Coloplast, som har udviklet 12 nye produkter, der i dag er virksomhedens største vækstområder.” Eller Trine Winterø, der med MedTech Innovation Center har ”skabt et innovativt miljø i verdensklasse med fokus på medtech”. Eller Jakob Kahlen der ”sammen med sine partnere har skabt en passioneret verdenssucces med sit digitalbureau Hello Monday.”

Nye navne på banen

De godt 4.500 nomineringer er fordelt på ca. 3.000 unikke personer, hvoraf mere end 600 er nomineret mere end én gang. Da det er registreret, hvem der har nomineret hvem, er det muligt at tegne en kompleks netværkssky over de nominerede og forbindelserne mellem dem. Det er naturligvis ikke alle, der har forbindelser til alle. Men kortlægningen tegner allerede et interessant billede af en række mindre, men gensidigt forbundne innovationsnetværk, som i mange tilfælde går på tværs af brancher og sektorer.

De personer, som er nomineret mange gange, udgør knudepunkterne i disse netværk.

En af dem er Nadja Pass. Hun arbejder som konsulent, men står derudover bag initiativet Borgerlyst.dk – en bevægelse, som forsøger at styrke mulighederne for borgere, der har lyst til at engagere sig i samfundet. Hun håber, at kortlægningen af Danmarks innovative klasse kan være med til at udvide vores forståelse for, hvem der er innovativ:

Flest nominerede fra den private sektor" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/89a1d-mkj_figur02stilling-og-uddannelse2.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/53ec3-mkj_figur02stilling-og-uddannelse2.png | Forstør   Luk

Der er mange direktører i private virksomheder og selvstændige blandt de mere end 4.200 nominerede. 84 pct. har et uddannelsesniveau, der er mellemlangt eller længere.

Kilde: Mandag Morgen. [/graph]

”Denne stafet-tanke, hvor man har mulighed for at sende nomineringen videre, er interessant, fordi den når ud nogle steder, hvor man ellers ikke kigger. Der er mulighed for at bringe nye navne på banen, som er spændende og inspirerende, men som ikke er dem, vi altid fremhæver, når vi taler om innovation. På den måde kan kortlægningen føre til et mere nuanceret billede af, hvem Danmarks innovative personer er,” siger hun.

Se også kortlægningen af Nadja Pass’ innovationsnetværk i bunden af artiklen.

Hun har selv sendt stafetten videre til personer i sit netværk, som man ellers ville have svært ved at finde frem til – f.eks. inden for kulturområdet.

Et tværsnit af de 4.500 nomineringer fordelt på brancher viser dog, at kulturen tegner sig for en pæn andel af de nominerede. Se figur 1. Også brancherne medier, sundhed og uddannelse er godt repræsenterede, selv om de ligger noget efter topscorerne, ”anden privat” og konsulent. Service og industri er mindre godt repræsenterede i forhold til, hvor mange arbejdspladser de tegner sig for.

Ca. 63 pct. af de nominerede er ansat i den private sektor, 22 pct. er ansat i den offentlige sektor, og 8 pct. arbejder i en organisation eller forening. Der er således en klar overvægt af personer ansat i de private erhverv, og en stor andel af dem kan også kalde sig iværksættere. Se figur 2.

[graph title="Mange højtuddannede i den innovative klasse" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: Mandag Morgen. 

Risikovilje er vigtigere end uddannelse

Det gælder f.eks. Frederik Flagstad, der ligesom Nadja Pass er nomineret flere gange – bl.a. for sin evne til at udvikle forretningsmodeller og skalere sine projekter.

Se også kortlægningen af Frederik Flagstads netværk i bunden af artiklen.

Han har bl.a. grundlagt virksomheden GreenGo Energy, hvor han i dag fungerer som chef. Virksomheden installerer solceller for erhvervsvirksomheder, pensionsselskaber og offentlige virksomheder. Ved at fokusere på dataopsamling og intelligent software har GreenGo sikret sig en plads i markedet for grøn energi.

”For mig hænger innovation og iværksætteri uløseligt sammen. Det er jo ved at starte en virksomhed, at man gør noget ved de problemer, der optager en, og hvor man gør sine ideer til virkelighed. Iværksætteri er et resultat af innovation, og det er lysten til at skabe nye ting, som driver værket,” siger Frederik Flagstad.

Til forskel fra Nadja Pass, som har en lang videregående uddannelse, stoppede Frederik Flagstad sin uddannelse, da han havde færdiggjort sin bachelor i økonomi på Macalester College i USA.

I alt har næsten halvdelen af de nominerede en lang videregående uddannelse. Ca. 9,5 pct. har en forskeruddannelse (ph.d.), og 84 pct. har et uddannelsesniveau, der er mellemlangt eller længere. Men ifølge Frederik Flagstad er uddannelse ikke en forudsætning for innovation.

”I Danmark har vi en tendens til at fokusere meget på uddannelse, men jeg tror ikke, at det er nødvendigt for at være innovativ. Min uddannelse har givet mig nogle brugbare redskaber til at drive virksomhed, men innovation handler om at se problemer – og ønske at gøre noget ved dem. Det kan man ikke uddanne sig til,” siger han.

Alle, der har nomineret personer til kortlægningen, er blevet bedt om at tage stilling til, hvilke karaktertræk der bedst beskriver den person, de nominerer. Samlet set er Danmarks innovative klasse især kendetegnet ved at være ”nytænkende”, ”passioneret” og ”netværkende”. Se figur 3.

Den innovative klasse er nytænkende og passioneret" caption="Figur 3  

Figur 4  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/a6159-mkj_figur04_landsdele_0.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/0c8a7-mkj_figur04_landsdele_0.png | Forstør   Luk

Mere end halvdelen af de nominerede personer bor i hovedstadsområdet.

Kilde: Mandag Morgen. [/graph]

De, der har nomineret Frederik Flagstad, fremhæver dog især hans vilje til at tage risici, når de skal pege på, hvilke egenskaber der især kendetegner ham. Og det overrasker ham ikke.

”Innovation kræver, at man tager chancer. Du bevæger dig i ukendt land, og hvis du ikke når til grænserne, er du ikke derude, hvor innovationen foregår. Jeg er villig til at risikere både virksomhed og egen økonomi, men jeg vil kun gøre det på en intelligent måde. Derfor bruger jeg meget tid på at analysere data og teste forskellige løsninger.”

De skjulte innovationshelte

Selv om Nadja Pass som udgangspunkt er begejstret for ”stafet-princippet”, ser hun også en ulempe ved denne tilgang.

”Der er helt sikkert masser af innovative personer blandt de nominerede. Men kortlægningen giver dem med de stærke netværk en fordel, og det er ikke nødvendigvis de eneste innovative personer derude. Nogle af dem, der er allermest innovative, vil aldrig drømme om at kalde sig selv dét.”

Nadja Pass ser sig selv som både kommunikerende og netværkende, og hun er f.eks. meget aktiv på sociale medier, men samtidig oplever hun, at man ofte overser den modsatte type, når man taler om innovation:

”Man kan godt være introvert innovativ – det er faktisk undervurderet i samfundet, synes jeg. Her ligger et kæmpe uudnyttet potentiale. Vi skal passe på ikke alene at fokusere på dem, som kan kommunikere,” siger hun.

Ifølge Nadja Pass er de bedste rammer for innovation en vekselvirkning mellem ”det introverte nørderi og det faglige sammenskudsgilde”.

På den ene side skal der være plads og tid til fordybelse og koncentration. Her er store innovationsteams eller -netværk ikke nødvendigvis de ideelle arbejdsbetingelser. Men på den anden side skal vi blive bedre til at supplere ”nørderne” og en gang imellem bringe dem sammen med ”netværkerne” og ”kommunikatorerne”, for det er i synergien mellem disse forskellige innovative karaktertræk, at de bedste projekter opstår. De dygtige netværkere har ifølge Nadja Pass også brug for den tyngde og den faglige fordybelse, som ”nørderne” bringer med til sammenskudsgildet.

Afgørende netværk

[graph title="Mange innovative i hovedstadsområdet" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: Mandag Morgen. 

For Frederik Flagstad er et godt netværk afgørende, fordi han her kan hente inspiration og prøve nye ideer af over for en kritisk, men engageret gruppe af personer. Hans vigtigste netværk består af iværksættere, både fra Danmark og fra USA, hvor han i en periode drev virksomhed.

”Jeg håber, at kortlægningen af Danmarks innovative klasse kan være med til at finde nogle af de helte, som vi bør se op til, og jeg glæder mig til at se listen over de 100 mest innovative personer. Det er jo dem, som man gerne vil have i sit netværk, og som kan inspirere andre til at tænke nyt,” siger han.

Både Nadja Pass, der er født i 1974, og Frederik Flagstad, der er født i 1984, er yngre end den gennemsnitlige nominerede, der er godt 43 år gammel. Gennemsnittet dækker dog over et stort spænd: Den yngste nominerede er 18 år, den ældste 75.

At de begge er bosiddende i København, er ikke overraskende. Over halvdelen af de nominerede er bosiddende i hovedstadsområdet. Se figur 4. Det øvrige Sjælland tegner sig for 14 pct. og Midtjylland for 17 pct.

Kigger man på fordelingen på de enkelte postnumre, er store dele af Danmark repræsenteret i kortlægningen, men det er især i København, Aarhus og Aalborg, at der er mange nominerede. Se figur 5. Kun 42 danskere bosiddende i udlandet er indtil videre nomineret.

Nominerede fra hele landet" caption="Figur 5  

Figur 6  " align="center" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/61ac6-mkj_figur06_pass.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/9e39f-mkj_figur06_pass.png | Forstør   Luk

Kilde: Mandag Morgen. 

[graph title="Udsnit af Frederik Flagsteds innovationsnetværk" caption="Figur 7  " align="center" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/8a5e9-mkj_figur07_flagsted.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/4ecaa-mkj_figur07_flagsted.png" text=""]Kilde: Mandag Morgen. [/graph]

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu