Her er vækstens danmarkskort

Fra startup- til scaleup-nation

Mandag Morgen vil i de kommende ugebreve følge op på ”VækstDanmark 2025”-rapportens anbefalinger. Herunder på, hvordan Danmark løser de fem hovedudfordringer, der står i vejen for, at landet kan udvikle sig fra en startup- til en scaleup-nation:

  1. Vi har for få vækstvirksomheder.
  2. Vi udnytter ikke det regionale vækstpotentiale.
  3. Vi mangler kompetent arbejdskraft.
  4. Vi mangler risikovillig kapital.
  5. Vi mangler overskuelighed og fokus i den offentlige vækstindsats.

Der er fortsat politisk opbakning til en ambitiøs satsning på regionale styrkepositioner. Det bekræftede erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), da han i sidste uge debatterede fremtidens vækstpolitik på Mandag Morgens og Danske Regioners konference ”VækstDanmark 2025”.

”Der skal satses på vores styrker – også regionalt. Vi skal have fokus på, hvordan vi bevarer de danske styrkepositioner i en tid med stigende international konkurrence,” sagde ministeren, da han på konferencen fremlagde hovedpointerne fra regeringens nye vækstpakke, ”Vækst i hele Danmark”.  

Dermed lægger regeringen sig i samme vækstpolitiske spor som den tidligere SR-regering, der udråbte regionale styrkepositioner som den primære løftestang i regionernes vækstudvikling og som et redskab til at skabe nye vækstvirksomheder, øget eksport og flere arbejdspladser over hele landet.

De seneste år har hvert af de seks vækstfora – med påbud fra Christiansborg – derfor arbejdet målrettet med at identificere egne særlige styrkepositioner. Se tekstboks. Resultatet er blevet en udvælgelse af 3-4 styrker for hver region, hvor der er særlige vækstmuligheder. Se kort.

[graph title="Vækstens danmarkskort" caption="Figur 1  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/4f858-kort_web.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/bdbd4-kort_web.png" text="De seks regionale vækstfora har udpeget en række regionale erhvervsmæssige styrkepositioner, som danner rammen for den regionale vækst og udviklingsindsats de kommende år. Håbet er at skabe flere arbejdspladser, vækstvirksomheder og øget eksport i hele landet."]Kilde: “VækstDanmark 2025”, Danske Regioner, 2015 [/graph]

I Region Midtjylland fokuserer man blandt andet på højtspecialiseret fødevareproduk­tion, i Region Syddanmark på offshore-energi, i Region Hovedstaden på smarte løsninger og kreative erhverv, i Region Sjælland på bioenergi og bygge- og anlæg, mens det i Region Nordjylland er specialiseringer inden for det maritime erhverv og informations- og kommunikationsteknologien, der er udpeget som to af de primære erhvervsområder med størst vækstpotentiale.

De regionale styrkepositioner er ikke grebet ud af den blå luft. De bygger på de enkelte regioners vækstmuligheder i forhold til specifikke regionale forhold som natur, uddannelsesmuligheder og hi­storie, samt regionernes nuværende erhvervsmiljøer og eksisterende partnerskaber og klynger.

Hermed er rammen sat for den regionale vækst- og udviklingsindsats i de kommende år. Alle fem regioner har i løbet af 2015 arbejdet med at udfærdige en regional vækst- og udviklingsstrategi, som med afsæt i netop styrkepositionerne peger fremad og viser, hvilke veje regionerne vil gå for at skabe yderligere vækst, udvikling og beskæftigelse.

Som en del af det arbejde har de regionale vækstfora i samarbejde med Erhvervsstyrelsen netop søsat et landsdækkende initiativ, som skal iden­tificere og støtte vækstvirksomheder inden for hvert af deres styrkeområder. Med inspiration fra elitesportens verden fokuserer initiativet “Team Vækst Danmark” på at udnytte regio­nale styrker til at få flere virksomhe­der ind i vækstforløb.

De seks regionale vækstfora

Der findes i alt seks vækstfora – et i hver region, plus et på Bornholm. De er nedsat af regionsrådene og har hver især 21 medlemmer. Medlemmerne kommer fra erhvervslivet, videns- og ud­dannelsesinstitutioner, arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationer samt kommuner og regioner.

Opgaven er at bidrage til den regionale vækst- og udviklingsstra­tegi, der skal tage udgangspunkt i områdets rammevilkår og erhvervs­specialisering. Dertil skal de seks vækstfora overvåge de lokale og regionale vækstvilkår og indstille projekter til Regionsrådet med henblik på medfinansiering fra de regionale erhvervsudviklingsmidler. De indstil­ler desuden projekter til staten med henblik på støtte fra EU’s social- og regionalfondsmidler.

Kilde: Danske Regioner

De regionale vækstfora er aktuelt i færd med at finde operatører, som kan etablere og drive særlige elitecentre, som skal “træne og udvikle virksomheder med stort vækstpotentiale” inden for re­gionernes styrkeområder.

Det arbejde kan regionerne fortsætte de kommende år. Troels Lund Poulsen annoncerede således på konferencen i sidste uge, at han ud over at videreføre Team Vækst Danmark også vil videreføre de otte vækstteams inden for erklærede danske styrkepositioner som kreative erhverv, sundheds- og velfærdsløsninger, energi og klima og IKT, som den tidligere regering satte i søen.

”Det har vist sig at være et godt initiativ,” medgav ministeren. 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu