Et nyt kvarter kan give små børn bedre chancer i livet

Over hele den vestlige verden væltes boligblokke i udsatte boligområder, og beboere genhuses. Ingen ved med sikkerhed, om det virker efter hensigten. Men en ting er der dog evidens for, forklarer professor i økonomi ved Aarhus Universitet Anna Piil Damm: Børn, der er opvokset i ghettoer, kan få et bedre liv, hvis de tidligt i barndommen flytter til et mindre belastet boligområde.

Foto: Thomas Yde/Ritzau Scanpix
Torben K. AndersenJens Reiermann

MM Special: Ghettoplanens spinkle erfaringsgrundlag
Ghettopakken vil i de kommende år sende tusindvis af mennesker ud af deres boliger. Det skaber udfordringer, både for boligselskaber og beboere. Erfaringer fra Taastrup siger, at processen er både svær, dyr og fører til stor utryghed. Til gengæld siger den sparsomme forskning på området, at mindre børn kan få et bedre liv.

Høje-Taastrup er rig på erfaringer: 500 beboere blev genhuset på to år
De store byer har lettere ved at flytte beboere
 
”Jeg vil blive boende i Mjølnerparken”
Et nyt kvarter kan give små børn bedre chancer i livet

Læs også sidste uges MM Special: Århundredets sociale eksperiment

11.000 mennesker skal finde et andet sted at bo
Ghettopakken: Århundredets største sociale eksperiment
Ghettopakken bremser byggeprojekter for milliarder
Ministerløfte: Flere penge til at renovere almene boliger
Ghettotruslen får boligområder til at tænke nyt
Dokumentation: Her bor de 11.000, der skal flytte

De fleste mødre og fædre siger ofte, at de gør noget for børnenes skyld. Det er også derfor, at nogle beboere tager imod hjælp til at flytte fra et af de hårde ghettoområder. De håber, det vil give dem selv og ikke mindst deres børn en ny start på livet.

Sådan er indtrykket i hvert fald efter de første informationsmøder med nogle af de beboere i Gellerupparken ved Aarhus, der bliver berørt af ghettoplanens krav om nedrivninger.

Lige på det punkt understøtter forskningen beboernes vurdering. I boligområder som dem på listen over ’hårde ghettoer’ kan især drengene være hinandens dårlige selskab.

”Vi ved, at kriminalitet smitter, og at drenge bliver påvirket af at vokse op i et område med mange unge kriminelle. Det er tilfældet, selv om kommunerne bruger flere ressourcer på skolerne i deres område, og selv om også politiet bruger flere ressourcer netop der,” siger Anna Piil Damm, professor i økonomi ved Aarhus Universitet.

Anna Piil Damm har forsket i de såkaldte ghettoområder. Hun har undersøgt, hvad der karakteriserer beboerne, og hvad der sker, når de flytter eller genhuses i andre boligområder. Der er ikke meget forskning på området. Men den, der findes, kender Anna Piil Damm. For selv om alle vestlige lande slås med en koncentration af tunge problemer i socialt udsatte boligområder, er der forbløffende lidt viden om, hvad der virker. Det gælder både i forhold til boligområdets udvikling og i forhold til de mange beboere, der skal flyttes til nye hjem.

Derfor er det værd at kaste lys på den viden, der er. Med det er vi tilbage ved sammenhængen mellem ghetto, kriminalitet og børn.

I områder som for eksempel Gellerupparken er der ofte fokus på, at lillebror ikke følger i storebrors kriminelle fodspor. Men kriminaliteten smitter først og fremmest fra ung til ung og ikke nødvendigvis fra bror til bror.

”Smitteeffekten sker gennem adfærd og handler mest om, at unge drenge ser, hvad unge med afvigende adfærd får ud af at være kriminelle. Den påvirkning sker ikke nødvendigvis fra storebror til lillebror,” siger hun.

Derfor kan en genhusning til et andet og mindre belastet boligområde føre til, at drengene får andre rollemodeller. Det interessante er, at kriminaliteten smitter blandt drenge, men ikke blandt piger. De bliver ikke påvirket af negative rollemodeller, SLET måske fordi de negative rollemodeller stort set altid vil være drenge.

Genhusning en fordel for børn

Med en flytning kan en familie bryde de relationer, drengene er ved at bygge op. Det er i sig selv positivt. Men forskningen viser, at både drenge og piger i de nye kvarterer høster positive gevinster ved en genhusning.

”Genhusning har positive effekter for børn, hvis familien flytter, inden de er fyldt 13 år. De klarer sig bedre i skolen, flere påbegynder en ungdomsuddannelse efter folkeskolen, og der er mindre sandsynlighed for, at de unge selv ender med at være enlige forældre,” siger Anna Piil Damm.

Er der tale om børn under 13 år, kan forskere som Anna Piil Damm påvise positive effekter, selv om barnet både flytter fra et boligområde til et andet og fra en skole til en anden. Sådan er det imidlertid ikke for de lidt større børn på over 13 år.

”Der er små, men negative effekter, når børn over 13 år flytter og samtidig skifter skole. Hvis de oven i købet allerede er begyndt med småtyverier, kan deres kriminelle adfærd blive forstærket ved at flytte til et boligområde med flere velstillede beboere, for så er der en større gevinst ved at begå berigelseskriminalitet,” siger hun.

Det er altså ikke bare sådan, at genhusning giver en ny og bedre start for en familie og dens børn. Det kan den gøre – og gør det i særlig grad, når børnene er under 13 år.

Det ved Anna Piil Damm fra amerikansk forskning, der har sammenlignet to grupper af nærmest identiske beboere. Den ene gruppe bliver boende i et udsat boligområde, den anden flytter eller genhuses i andre, bedre stillede områder.

Lige præcis den type forskning, hvor to forskellige beboergrupper kan sammenlignes, er ret unik. Det er dog netop den type forskning, der kan give sikkerhed om, hvad der virker bedst, når beboere i udsatte boligområder skal genhuses.

Genhusning kan give voksne nye netværk

Udsatte boligområder er karakteriseret ved, at en høj andel af borgerne i den arbejdsdygtige alder står uden for arbejdsmarkedet og har korte uddannelser. En del vil have en ikkevestlig baggrund.

”Der er en høj koncentration af voksne, der mangler ressourcer til at være gode forældre og gode rollemodeller for deres børn. De slås med for mange problemer i deres eget liv,” siger Anna Piil Damm.

Da mennesker spejler sig i andre, der ligner en selv, kan udsatte voksne blive fastlåst i en position uden for arbejdsmarkedet.

Spørgsmålet er så, om den genhusning, beboerne gerne vil foretage for deres børns skyld, også påvirker deres egen livssituation positivt.

”Amerikanske undersøgelser viser, at forældrenes trivsel bliver bedre, og at deres helbred bliver bedre, men at genhusningen ikke har nogen effekt på deres beskæftigelse og deres indkomst,” siger hun.

Helt lige som kriminel adfærd kan smitte drenge, så kan adfærd dog også smitte voksne.

Anna Piil Damm nævner her en japansk undersøgelse, der viser, at naboer også kan ”trække hinanden op”. De japanske forskere har påvist, hvordan det gik med de beboere, der blev genhuset efter atomkraftulykken i Fukushima i 2011. Hvis beboerne blev genhuset til et boligområde, hvor flere var i arbejde, havde de større sandsynlighed for at være i job seks måneder efter genhusningen, end beboere, som blev genhuset i et boligområde, hvor færre var i arbejde.

”Den gode effekt kan både skyldes, at de genhusede beboere fik flere gode kontakter blandt de nye naboer til at få job, eller at naboernes arbejdsmoral smittede,” siger hun.

Genhusningens ABC

Mandag Morgen har bedt Anna Piil Damm, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, sammenfatte viden og erfaringer fra forskning om udflytning af beboere fra belastede boligområder.

A. Flyt ikke problemerne. Man skal ikke genhuse beboerne fra de såkaldt hårde ghettoer til boligområder, der er tæt på at komme på ghettolisten. Beboerne skal flytte til områder med en bedre social og etnisk balance.

B. Undgå skoleskift for de store børn. Store børn fra 13-årsalderen og op har ofte dannet netværk med udgangspunkt i skolen. Forskningen viser, at skoleskift kan påvirke børnenes læring negativt og for eksempel betyde, at færre påbegynder en ungdomsuddannelse efter folkeskolen. Den effekt kan spores gennem hele livet. Beboere med større børn bør tilbydes bolig i nærheden af barnets skole.

C. Tæt på arbejdsplads. Mange af familierne er enlige forældre, og derfor betyder afstand til arbejdspladsen meget. Kortere afstand kan gøre det nemmere for en enlig mor eller far at få dagligdagen til at hænge sammen. Nye boliger bør ligge tættere på forældrenes arbejdsplads.

D. Hjælp til familierne. Beboerne i de hårde ghettoområder har ofte kunnet trække på en omfattende boligsocial indsats. Den type hjælp vil typisk forsvinde, når familierne flytter til et område, der ikke er på ghettolisten. Behovet vil dog stadig være der.

E. Eget værelse til teenagerne. Amerikansk og fransk forskning viser, at lejlighedens størrelse har betydning for særligt teenagernes adfærd. Kort sagt handler det om, at har de eget værelse, laver de flere lektier og hænger mindre i gaderne.

F. Institutioners sociale løfteevne. Kommuner skal investere ekstra i daginstitutioner og skoler i de områder, beboerne flytter til. Institutionernes sociale løfteevne skal forbedres. I dag er der dog ikke enighed om, hvordan en skoles løfteevne måles, men en mulighed kunne være at måle på, hvordan børn af kortuddannede forældre klarer sig efter folkeskolens 9. klasse.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu