EU’s energiunion kan give historisk gennembrud for danske løsninger

EU-Kommissionens ambitiøse udspil om en energiunion er næsten skræddersyet til Danmarks erhvervsmæssige styrkepositioner og politiske målsætninger. Energiunionen er et kolossalt spring fremad for EU’s grønne omstilling, og DI forudser nu, at dansk eksport af grøn teknologi vil vokse til det dobbelte. Cleantech-giganter som Velux, Vestas, Grundfos og Danfoss har allerede taget godt mod planen. Men også den danske fjernvarmesektor glæder sig over, hvad den kalder et “historisk gennembrud” i Bruxelles. Mere effektiv opvarmning af boliger og andre bygninger er et vigtigt indsatsområde i Kommissionens plan. Det kan bane vej for et dansk fjernvarmeeventyr. Men det kræver, at de danske aktører formår at bygge en stærk europæisk alliance omkring fjernvarmen. “Det er vigtigt, at man fra dansk side forstår, at man ikke skal promovere fjernvarmen som en særlig dansk teknologi,” siger Brian Vad Mathiesen, professor ved Aalborg Universitet. Energiunionen, der hviler på en stærk alliance mellem Tyskland, Frankrig og Polen, sigter først og fremmest på at frigøre Europa fra afhængigheden af russisk gas. Men den vil samtidig øge europæiske virksomheders konkurrenceevne og gøre det muligt for EU at opfylde sine klimamålsætninger.

På bare en uge har Danmark modtaget tre markante internationale skulderklap for sin langvarige satsning på vedvarende energi og energieffektivisering.

Mandagens nyhed om, at Apple vil investere godt 6 milliarder kroner i et datacenter ved Viborg, vidner om, at et stabilt energisystem baseret på vindmøller og fjernvarme er et betydeligt aktiv i kampen om at tiltrække internationale investeringer og arbejdspladser.

Og onsdag fremlagde EU-Kommissionen så sin omfattende plan for EU’s energiunion – et udspil, som ifølge førende danske erhvervsorganisationer og cleantech-virksomheder er noget nær skræddersyet til Danmark. De forudser en betydelig vækst i Danmarks eksport af energiteknologi, der i forvejen er stor og voksende. Se figur 1.

Login