EU-budgetaftale vil ikke hindre ny vækstkurs

Selv om EU’s mest vækstorienterede politikker blev beskåret ved sidste uges budgetkompromis i Bruxelles, tegner der sig alligevel en ny vækstpolitisk konsensus i Europa. Sidste uges budgetaftale er reelt et kompromis mellem Tyskland, Storbritannien og Frankrig. Danmarks statsminister, Helle Thorning-Schmidt, fik en historisk rabat forhandlet hjem, og kun tiden kan vise, om den danske vetotrussel under forhandlingerne får en politisk pris. Men Europas reelle vækstpolitiske kurs defineres ikke af det fælles budget, men af den finanspolitiske linje, der lægges i eurogruppen og i de toneangivende eurolande: Tyskland, Holland, Østrig og Finland. Og her er der en kursændring på vej.

Selv om sidste uges budgetaftale var et nederlag for vækstpolitikken, er Europa på vej mod en ny vækstpolitisk konsensus, hvor tempoet i den økonomiske genopretningspolitik lempes en anelse.

Ledende konservative og liberale politikere i eurozonens toneangivende lande – Tyskland, Holland, Østrig og Finland – finder stadig mere fælles forståelse med socialdemokratiske modstandere og koalitionspartnere om, at der nu skal sættes mere gang i væksten og beskæftigelsen.

De nordeuropæiske socialdemokrater accepterer på deres side, at der ikke er noget alternativ til genskabelsen af sunde offentlige finanser og håndfast gennemførelse af strukturelle reformer.

Login