EU er på vej ind i et politisk-økonomisk sporskifte

EU-Kommissionen er langt mere åben for debat i dag end for fem år siden, siger Margrethe Vestager. Både i forhold til fælles finanspolitik og en mere protektionistisk handelspolitik debatterer EU-landene nu integrationsideer, der er potentielle håndgranater i den danske Europadebat.

Skal vi have en ’køb-europæisk-klausul’ i EU? En protektionistisk handelspolitik, der holder kinesere ude af EU? Et stort fælles EU-budget? En fælles finansminister?

Alle disse temaer er hver for sig tabuer i den tunge ende af den danske EU-debat, mens de er brandvarme i Bruxelles, Paris, Berlin og andre europæiske hovedstæder med ambitioner om at præge EU’s fremtid.

Frankrigs nyvalgte præsident, Emmanuel Macron, har gjort det klart, at han ønsker mere integration i eurozonen og en ny orientering i handelspolitikken, således at EU bedre beskytter sine borgere. Samtidig har EU-Kommissionen lanceret en større kommunikationsoffensiv for at få EU-landene til hver for sig og i fællesskab at tænke over, hvad man ønsker sig af unionen i fremtiden.

Login