EU sætter global standard for grønne investeringer

FN’s generalsekretær kan åbne klimatopmødet i New York med visheden om, at investorer med 86.000 milliarder dollar mellem hænderne er klar til at investere i grøn omstilling. Nu kommer EU med det centrale regelsæt, der afgør, om en investering er grøn eller brun.

FN’s generalsekretær gider ikke at høre mere snak. Han vil se handling, action. Det har han gjort klart forud for klimatopmødet i New York 23. september. Han vil se handlingsplaner fra de lande, der i Paris i 2015 lovede hinanden, at de vil bidrage til at stoppe de globale klimaforandringer. Men han vil blive skuffet, António Guterres, den portugisiske socialdemokrat, der siden 2017 har stået i spidsen for FN. Det står klart på forhånd.

USA’s præsident, Donald Trump, kommer slet ikke, fordi han mener, at det skader USA at deltage i kampen mod den globale opvarmning. Australien og Japan er ikke velkomne på talerstolen, fordi de ikke bidrager konstruktivt. Kina kommer med nyheden om, at man er verdens førende investorer inden for vedvarende energi - men også med nyheden om, at man planlægger at bygge nye kulkraftværker med en kapacitet på over 200 gigawatt.

Danmark og resten af Europa kan heller ikke byde på de opdaterede klimahandlingsplaner, som FN’s generalsekretær så brændende ønsker sig. I København er regeringen som bekendt først lige tiltrådt, og Guterres er ifølge klimaminister Dan Jørgensen meget glad for den danske målsætning om at reducere CO2-udledningerne med 70 procent i 2030 i forhold til 1990. Men det er forsat kun et mål og ikke en plan.

Login