Europa får et nyt nordisk land

Om blot fem uger kan Europa få et nyt nordisk land, når Skotlands borgere går i stemmeboksen og skal give deres ja eller nej til forsat politisk union med England. Meningsmålingerne viser flertal imod uafhængigheden, men selv da tegner der sig et billede af, at Skotland i fremtiden vil lade sig kraftigt inspirere af de nordiske samfundsmodeller. Landet er blevet lovet mere selvstyre uanset udkommet, og både modstandere og tilhængere af skotsk uafhængighed er svært begejstrede for bl.a. de nordiske velfærdsmodeller, den demokratiske kultur og økonomi. Flere aktører kæmper nu for reformer, der skal dreje landet i en ny, nordisk retning.

De nordiske lande er i disse år forbilleder for mange af verdens politikere, universitetsfolk og tænketanke, som leder efter en samfundsmodel, der gør det muligt at kombinere høj levestandard, lav ulighed og stærk global konkurrenceevne.

Om fem uger vil Europa rent faktisk kunne få et nyt ’nordisk’ land med 5,3 mio. mennesker og et areal, der er knapt dobbelt så stort som Danmarks. Det bliver tilfældet, hvis Skotlands befolkning ved folkeafstemningen den 18. september stemmer sig ud af næsten 300 års politisk union med England og i stedet vælger en fremtid som selvstændigt land. Men selv hvis folkeafstemningen om skotsk uafhængighed skulle ende med et nej – sådan som meningsmålingerne fortsat tyder på – vil fremtidens Skotland bevæge sig stadig længere i retning af den nordiske samfundsmodel. Både tilhængere og modstandere af skotsk selvstændighed er nemlig optagede af den nordiske samfundsmodel.

Hele den årelange politiske proces, der har ført frem til folkeafstemningen i næste måned, har fået David Camerons konservative og Labour-oppositionen i London til at tilbyde skotterne mere selvstyre, hvis de vælger at stemme nej til fuldt selvstyre. Skotterne opkræver i dag selv kun 12 pct. af de skatter, de bruger, mens resten af pengene kommer i form af et årligt bloktilskud på godt 275 milliarder kr. fra finansministeriet i London. Angus Robertson, der er medlem af det britiske parlament i London for det socialdemokratiske Scottish National Party, SNP, forklarede i sommer, hvad skotterne vil med deres voksende magt over egne anliggender.

Login