Eurozonens omfattende propaganda

Omtalen af de europæiske landes økonomiske problemer lider af en omfattende propaganda, der skævvrider synet på årsagerne til krisen. Det mener professor Paul Krugman, der i Globalt Udsyn pointerer, at eurozonens lande bør revurdere finanspolitikken.

Matthew Yglesias fra Vox Media skrev for nylig en generelt virkelig god artikel om eurozonens historie frem til nu. I artiklen forklarer han, at en kombination af politisk engagement og stålsat finansiel intervention har stabiliseret den finansielle situation, mens økonomien og de arbejdsløse har lidt forfærdelig meget.

Men selv mr. Yglesias er blevet bjergtaget af den intense propaganda, der skildrer krisen som primært finanspolitisk. Han siger nemlig, at indførslen af euroen og de deraf følgende låneomkostninger førte til en ”uansvarlig budgettering” i Italien.

Undskyld mig, men nej (og i øvrigt, når det kommer til næsten hvad som helst finanspolitisk, skal man altid, altid, kontrollere tallene selv og ikke stole på, hvad omtalen ser ud til at sige). Italiens store gæld er resultatet af politikker, der er udstukket for længe siden. Landets gældssituation blev faktisk forbedret i løbet af euro-boom-årene og blev kun forværret igen for nylig takket være den økonomiske krise.

Login