Færre kvinder bag fremtidens vækstvirksomheder

9 ud af 10 startups, der får venturepenge til vækst, har kun mænd i stifterteamet. Det koster vækst, arbejdspladser og udvikling, når halvdelen af verdens befolkning ikke er repræsenteret i fremtidens erhvervssucceser.

Girls just want to have funds. Sådan kunne en sarkastisk omskrivning af sangerinden Cindy Laupers pophit fra 1980’erne meget vel lyde som konklusion på, hvem der løber med pengene til at udvikle fremtidens vækstvirksomheder. For 9 ud af 10 startups, der lykkedes med at få venturefonde til at tro på iværksætterdrømmene, er stiftet af mænd.

En del kan forklares med, at venturefonde investerer i hurtigt skalerbare forretningsideer. Typisk inden for it eller life science. Og her er de kvindelige iværksættere i mindretal. Det handler om den famøse fødekæde, der også er den gængse forklaring på, hvorfor så få kvinder er i topledelserne og i bestyrelserne hos landets store virksomheder: Der er stadig flest mænd på de rene it-uddannelser. Samtidig stifter færre kvinder end mænd egen virksomhed. Og når kvinder etablerer startups, så gør de det typisk i brancher, der ikke ligger inden for venturefondenes klassiske målskive. Sådan lyder i hvert fald nogle af forklaringerne fra startupmiljøet, rådgiverne og investorerne.

”Når der er færre kvinder end mænd, der bliver iværksættere, så er der også færre kvinder, der søger venturefunding. Men succesraten er der ikke forskel på. Dem, der tænker stort, er kompetente uanset køn,” siger Gitte Haaning Høj, der er direktør i Connect Denmark, der årligt screener 600-800 startups og allerede veletablerede selskaber for vækstpotentiale.

Login