Familiechefer prioriterer fritid over arbejde

Man skulle ellers tro, at ejeren af en virksomhed også er den person, der bedst ved, hvordan der skal tjenes flest mulige penge. I modsætning til en karrieredirektør har en virksomhedsejer både sin formue, sin prestige og sine følelser investeret i firmaet. Og derfor kunne man formode, at netop ejeren vil gøre alt for at sikre, at virksomheden giver det størst mulige afkast.

[graph title="Familiedirektører arbejder mindre" caption=" " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/d33bb-aba_fig01_ejeren-arbejder-mindre.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/c8114-aba_fig01_ejeren-arbejder-mindre.png" text="En ejer eller et familiemedlem, der er direktør i eget eller familiens firma, arbejder gennemsnitligt 9 pct. mindre end andre direktører. Det medfører lavere produktivitet og indtjening for virksomheden, viser nyt studie.  "]Kilde: World Economic Forum. [/graph]

Men et nyt studie viser, at man får markant mindre ledelse for pengene, hvis ejeren af firmaet selv er direktør i biksen. Det har økonomer fra tre af verdens mest prestigefulde universiteter – Harvard, Columbia og London School of Economics – regnet sig frem til på baggrund af kalenderdata fra 1.100 direktører fra 6 forskellige lande.

Ved at analysere direktørernes tidsforbrug dokumenterer forskerne, at en professionel topchef, som ikke har nogen familiemæssig relation til ejeren, i gennemsnit arbejder ni pct. mere end chefen i de virksomheder, hvor ejeren selv sidder for bordenden. Se figur 1.

Selv om arbejdstiden varierer fra under 30 timer om ugen til op mod 90, er der på alle niveauer en klar forskel i arbejdstid mellem de to direktørtyper. Mens de fleste familiedirektører i gennemsnit bruger ca. 45 timer om ugen på arbejdet, bruger de fleste professionelle direktører ca. 55 timer.

Prioriterer fritiden

Den forskel er der primært to årsager til. Dels møder familiedirektøren typisk senere på arbejde, dels vil vedkommende med større sandsynlighed afbryde arbejdet for f.eks. at tage på ferie, spille golf eller være sammen med sin familie. Ifølge forskerne skyldes det formentligt, at en virksomhedsejer er rigere end en ansat direktør og derfor værdsætter sin fritid højere end den ekstra indkomst, som de ekstra arbejdstimer ellers ville give. Jo rigere man er, jo mere dyrebar bliver ens fritid.

Samtidig viser studiet, at der er en stærk sammenhæng mellem direktørens arbejdsmængde og virksomhedens produktivitet. Jo mere chefen arbejder, jo mere tjener firmaet. Når det sammenholdes med forskellene i arbejdstid, så giver det en øget produktivitet på 2,6 pct. for virksomheder ledet af en professionel direktør i forhold til de familiedrevne virksomheder.

En virksomhedsejer kan altså øge både produktivitet og indtjening, alene ved at overlade direktørstolen til en professionel direktør.

I Danmark er denne gevinst formentligt endnu større. Et studie fra 2007 af professor Morten Bennedsen fra CBS har vist, at danske virksomheder med en professionel direktør opnår et udbytte på 4 pct. mere end de virksomheder, der bliver ledet af en person fra ejerfamilien.

Med andre ord: Selv om man er ejer, er man ikke nødvendigvis den bedste leder.

Kilde – “Are family firms damaging Europe’s growth?”, Oriana Bandiera, Andrea Prat og Raffaella Sadun, World Economic Forum, 2015.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu