Fem jokere udfordrer Helle Thornings folketingsår

Statsministerens åbningstale på tirsdag kan sætte en ny dagsorden for en trængt regering, og placere hende selv for bordenden af de politiske diskussioner.  Væk er EU-formandskabets mange udlandsrejser, og væk er diskussioner af langsigtede økonomiske hensyn. Et omfattende reformprogram skal forbedre danskernes dagligdag – med bedre folkeskole, flere praktikpladser og universiteter i topklasse. Men i baghånden for det politiske spil ligger fem jokere, der hver især kan ændre alt. Helle Thorning-Schmidts første hele folketingsår tegner svært.

Med sin godt 50 minutter lange trontale fra Folketingets talerstol på tirsdag forventes Helle Thorning-Schmidt at forsøge at lægge fundamentet for et politisk turnaround af historiske dimensioner. Målet er at bringe regeringen ud af den fastlåste defensiv og frem i offensiven.

Fokus skal væk fra de fjerne 2020-mål og den langsigtede økonomiske holdbarhed og rettes mod de nære ting i danskernes hverdag. Gennem reformer af folkeskolen, flere praktikpladser til de unge og forbedringer af universiteterne håber hun at give sig selv og regeringen en  god start på et nyt folketingsår, der handler om unge, uddannelser og investeringer i fremtiden.

Men bag de mange reformer, som ventes at præge trontalen, lurer fem jokere, der kan komme til at afgøre spillet i den kommende politiske sæson. Det er konklusionen på Mandag Morgens analyse, der bygger på samtaler med centrale kilder i og uden for regeringspartierne.

Login