Fem tænketanke, du skal holde øje med i 2014

Tænketanke vinder frem blandt verdens magthavere. De analyserer politiske og økonomiske udviklingstendenser, undersøger globale, regionale og nationale problemstillinger og gør deres viden tilgængelig for offentligheden i form af konferencer, ugebreve og rapporter.

Spørgsmålet er, hvilke af verdens mere end 6.000 tænketanke du skal lytte til? Det giver Pennsylvania Universitet hvert år sit bud på i rapporten Global Go To Think Tank Index Report, som netop er udkommet for syvende gang.

4.000 studerende, journalister, politikere, embedsmænd, tænketanksdirektører, erhvervsledere og eksperter har bedømt tænketankene ud fra mere end 30 kriterier – fra målbare størrelser som antal udgivne publikationer og medieoptrædener, til mere flygtige som omdømme i offentligheden og indflydelse på beslutningstagere.

På baggrund af vurderingerne har universitetet rangordnet tænketankene på en lang række parametre. Én af listerne omfatter de tænketanke, du skal holde øje med i 2014.

1: BRICS Policy Center (Brasilien)

BRICS Policy Center er den førende tænketank i de såkaldte BRIKS-lande: Vækstøkonomierne Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika. Dens forskere og analytikere følger udviklingen i regionen tæt inden for fem områder: International og regional politik, forretningsudvikling og finansiering, teknologi, bæredygtighed og byudvikling samt økonomi og politik. Den udgiver et ugebrev og hvert år adskillige større rapporter, ligesom den afholder en række konferencer med nøglepersoner fra landenes private og politiske sfærer.

2: Australian Strategic Policy Center (Australien)

USA har under Obama rettet fornyet handels- og udenrigspolitisk fokus mod Asien og Stillehavsregionen, herunder de såkaldte TPP-forhandlinger om en frihandelsaftale, der kan komme til at dække 40 pct. af verdenshandlen. Det gør det værd at holde et vågent øje med den australske tænketank Australian Strategic Policy Center, der løbende offentliggør nye ideer, analyser og undersøgelser. Tænketanken rådgiver også Australiens regering i sikkerhedspolitiske spørgsmål.

3. Association for International Affairs (Tjekkiet)

Selv om Association for International Affairs har adresse i Tjekkiet, beskæftiger tænketanken sig ikke meget med hjemlandet. Dens kerneområde er international politik, hovedsagelig magtforholdene mellem forskellige internationale alliancer og deres betydning for politiske og økonomiske samarbejder mellem verdens lande. En gang om ugen udgiver tænketanken en grundig (typisk 30-40 sider lang) strategi- og magtanalyse af en aktuel politisk udvikling.

4. Institute for International Political Studies (Italien)

Efter et par træge år er den italienske stats tænketank, Institute for International Political Studies, begyndt at få fat i offentligheden og magthaverne igen. Den afholder events, udgiver rapporter og uddanner politiske analytikere, der monitorerer udviklingen i verdens brændpunkter. De seneste måneder har tænketanken spyttet undersøgelser og analyser af Syrien, Tyrkiet og Egypten ud. Men folkene bag holder også løbende øje med udviklingen i blandt andet Kina og Middelhavsregionen.

5. Woodrow Wilson International Center for Scholars (USA)

Tænketank eller lobbyvirksomhed? Woodrow Wilson International Center for Scholars kalder sig det første. Men med den stadig lettere adgang til Den Amerikanske Kongres og Obamas regering peger flere på, at centret får mere og mere indflydelse på amerikansk politik. Alle publikationer bliver lagt frem for offentligheden, og som udgangspunkt fortæller tænketanken altid, hvad den anbefaler landets politikere at gøre inden for alle områder fra miljø- til udenrigspolitik.

[graph title="Tænketanke i verden" caption="Figur 1  " align="center" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/9293c-next_fig01_taenketanke-i-verde.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/90aac-next_fig01_taenketanke-i-verde.png" text=""]Kilde: 013 Global Go To Think Tank Index Report. [/graph]

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu