Flertal af danskere vil sende DJØF’ere til provinsen

Dansk Folkeparti har vundet værdikam­pen. Punktum. Det viser Mandag Morgens store vælgerundersøgelse. Partiet har dygtigt formået at sætte ord på mange danskeres utryghed og bekym­ring for fremtiden. Undersøgelsen viser, at også når det gælder Udkantsdanmark har DF’s skarpe næse for, hvad der rører sig i folkedybet, givet afkast. Selvom et solidt flertal af danskerne bakker op Lars Løkkes planer om at flytte statslige arbejds­pladser fra hovedstaden til provinsen, så er DF’s væl­gere dem, der er allermest positive. Det på trods af, at DF lagde stemmer til VK-regeringens mange strukturreformer i 00’erne, der var med til at fjerne statslige job fra landsdelene.

Jens ReiermannTorben K. Andersen

Når statsminister Lars Løkke Rasmussen og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen i løbet af september vil fremlægge deres strategi for at flytte statslige arbejdspladser ud af København, har de på forhånd opbakning fra et meget stort flertal af danskerne.

Seks ud af ti vælgere går ind for at flytte arbejdspladserne til provinsen. Og kun godt hver 10. vælger er imod.

Danskerne ønsker flere statslige arbejdspladser til provinsen" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/2d799-jre_fig02_partierne.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/c0db7-jre_fig02_partierne.png | Forstør   Luk

Selvom et flertal af danskerne støtter udflytningen af statslige job, så bakker blå bloks vælgere mest op om planerne.

Note: 1 27 pct. af respondenterne svarede ‘Hverken/eller’ eller ‘ved ikke’., Kilde: Jørgen Goul Andersen og YouGov, 2015 [/graph]

Det viser Mandag Morgens store vælgerundersøgelse, som er gennemført i samarbejde med professor i statskundskab ved Aalborg Universitet Jørgen Goul Andersen og YouGov. Se figur 1

”Når Dansk Folkeparti foreslår at flytte 12 statslige arbejdspladser til provinsen, så rammer de virkelig rigtigt. Ønsket om, at hele landet skal hænge sammen, er overraskende massivt. Det er en overraskende markant folkelig opinion, som synes at være forbigået Christiansborg-miljøets opmærksomhed,” siger Jørgen Goul Andersen.

Det er da heller ikke bare udflytningen af de statslige arbejdspladser, der har stor folkelig opbakning. Et stort flertal af danskerne mener også, at støtten til Udkantsdanmark skal op. Se de næste to sider.

”Danskerne vil skære i ulandsbistanden, men er omvendt mere end klar til at hjælpe de områder i Danmark, der er kommet i klemme,” siger Jørgen Goul Andersen.

Nu er det langt fra sikkert, at en udflytning af statslige arbejdspladser alene kan vende udviklingen i Udkantsdanmark og skabe ny vækst i områder med tilbagegang. Men Lars Løkkes håndtering af problematikken vil være det første tegn på, om regeringen for alvor vil gøre noget for at række udkanten en hjælpende hånd.

”Diskussionen af Udkantsdanmark betyder virkelig noget for danskerne. Når nogen siger, at vi skal nedlægge nogle af landsbyerne og koncentrere udviklingen om de bæredygtige bysamfund, så støder man virkelig danskerne,” siger Goul Andersen.

Payback til eliten

Oven i den nationalt betingede solidaritet kommer også en udbredt uvilje blandt vælgerne mod beslutningstagere og eksperter, der er samlet i København. Det mener Jørgen Møller, der er lektor ved Center for Fysisk Planlægning ved Aalborg Universitet.

”Jeg tror ikke så meget, det handler om arbejdspladser som om et opgør med ekspertvældet fra København. Der er tale om payback. I provinsen er man vant til at flytte efter arbejdet, og når slagteriet må lukke, så må slagteriarbejderen flytte efter arbejde på et andet slagteri. Det mener folk også må gælde for specialisterne i København,” siger Jørgen Møller.

Dermed henter den aktuelle støtte til udflytningen næring i Provinsdanmarks årtier gamle uvilje over for hovedstaden. I 1960’erne gjorde lagerforvalter Peter Rindal uviljen over for støtten til moderne kunst til en folkesag, i 1970’erne overtog Dansk Folkepartis forløbere i Fremskridtspartiet kritikken af eliten i København og i 00’erne så provinsen skævt til den kreative klasse og det, de betegnede som caffe latte-segmentet i København.

Den historie har ingen ende, og den afspejles i Mandag Morgens undersøgelse.

Hvor alle partier har vælgere med en positiv holdning til udflytning af statslige arbejdspladser, så gælder det i særlig grad for Dansk Folkeparti. 70 pct. af Thulesen Dahls vælgere er helt eller delvist enige i, at statslige arbejdspladser bør flyttes ud af København. Helt modsat er kun 37,9 pct. af Morten Østergaards radikale vælgere helt eller delvist enige.

Det er også i særlig grad Dansk Folkepartis vælgere, der har oplevet lukninger af offentlige institutioner som f.eks. politistationer, skoler og daginstitutioner. De bor med andre ord i de dele af landet, hvor man ikke bare kan smutte rundt om hjørnet til naboposthuset, når ens eget posthus lukker. Se figur2. 

Men udflytningen af statslige arbejdspladser er ikke kun teksten i endnu et kapitel i modstanden over for eliten i København – det er også kulminationen på et kortere men til gengæld intensivt debatforløb, der på godt et år har placeret Udkantsdanmark meget højt på den politiske dagsorden.

[graph title="Flest blå vælgere støtter udflytningen" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: Jørgen Goul Andersen og YouGov 2015 

”Vi har nærmest fået et oprør fra udkanten, Kommunernes Landsforening taler om det skæve Danmark, og så har vi en presse, der fuldstændigt har stillet sig på Udkantsdanmarks side. Der er ikke rigtig nogen, der taler storbyernes sag, og når man så oven i købet kan ramme eksperterne i København, ja så mener et flertal selvfølgelig, at der skal flyttes arbejdspladser ud af hovedstaden,” siger Jørgen Møller.

Glemsomme danskere – Løkkes held

Dykker man ned i tallene, viser det sig, at især Dansk Folkepartis og Venstres vælgere er klar til at flytte arbejdspladser og helt tilsvarende bakker op om flere penge til Udkantsdanmark. Det er også blandt netop de to partiers vælgere, at kritikken af SR-regeringens indsats over for Udkantsdanmark er stærkest.

Lige netop det mønster opfatter Jørgen Møller som noget af et paradoks.

”Folk har fuldstændig glemt, at Lars Løkke Rasmussen og Venstre tilbage i 00’erne flyttede masser af gode statslige arbejdspladser på kaserner, politigårde, domstole og rådhuse fra byer i Udkantsdanmark. Så når danskerne nu diskuterer udflytning af statslige arbejdspladser, er det for at rette op på nogle af de problemer, som Venstre og Lars Løkke Rasmussen selv har været med til at skabe,” siger Jørgen Møller.

Centraliseringen dengang skete, mens Dansk Folkeparti var støtteparti. Så selv om Dansk Folkeparti ikke forhindrede 00’ernes centralisering, og selv om Løkke Rasmussen har et direkte ansvar for beslutninger, der for alvor har trukket arbejdspladser fra udkanten og til især regionale centre, så påvirker det ikke vælgernes holdninger.

”Lige meget hvordan vi spørger om holdningerne til Udkantsdanmark, så scorer Dansk Folkeparti helt i top på dem alle sammen. Når det gælder udflytningen af de statslige arbejdspladser, så ligger Venstre-vælgerne også højt,” siger Jørgen Goul Andersen.

Det er med andre ord lykkedes for Dansk Folkeparti at fremstå som et af landdistrikternes talerør på Christiansborg – også selv om partiet støttede VK-regeringens mange strukturreformer i 00’erne, der nærmest systematisk fjernede offentlige arbejdspladser fra sygehuse, domhuse og administrationskontorer.

Senest har Dansk Folkeparti i Folketinget stillet forslag til beslutning om udflytning af statslige arbejdspladser i både 2013 og 2015. Begge gange blev forslaget skudt ned af den daværende minister for By, Bolig og Landområder, socialdemokraten Carsten Hansen.

Socialdemokraternes selvmål

En række borgmestre og bysamfund rundt omkring i Danmark er imidlertid mere enige med Dansk Folkeparti end med Carsten Hansen. Bare tanken om de ekstra arbejdspladser varmer. Og som den nye valgundersøgelse viser, så mener hele 54 pct. af vælgerne derudover, at den tidligere regering har gjort for lidt for at styrke områderne uden for de store byer. Se figur 3.

[graph title="De store byer favoriseres" caption="Figur 3  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/461a9-jre_fig03_fire-spoergsmaal-om-udkanten_web.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/02f65-jre_fig03_fire-spoergsmaal-om-udkanten_web.png" text="Der er massiv opbakning i befolkningen til mere støtte til Udkantsdanmark. Uanset om det handler om udflytning af statslige arbejdspladser eller flere penge til at oprette skoler, uddannelsessteder eller lægeklinikker, så bakker et stort flertal af danskerne op."]Kilde: Jørgen Goul Andersen og YouGov, 2015 [/graph]

Det folkelige synspunkt overså Socialdemokraternes erhvervs- og vækstminister, Henrik Sass Larsen, midt under valgkampen imidlertid fuldstændig, da en af landets udkantsborgmestre, John Brædder fra Guldborgsund, i en debat på Folkemødet spurgte, om Sass Larsen var villig til at flytte statslige arbejdspladser til provinsen.

”Vi er lidt trætte af almisser,” sagde Brædder og fortsatte: ”Det er fint nok med nedrivningspuljer, men det er afvikling. Det ville være befriende, hvis du vil kæmpe for at flytte statslige arbejdspladser ud i Provinsdanmark. Vil du det?”

Sass Larsen var ikke i tvivl. I tråd med sin ministerkollega Carsten Hansen svarede han helt utvetydigt nej på Brædders spørgsmål.

”Udflytning af statslige arbejdspladser er en bekvem sutteklud for folk, der ikke har lagt en klar strategi for, hvordan man får skabt arbejdspladser. Der er oprettet statslige arbejdspladser nok, og ser man på, hvad der kan spredes, tror jeg, man bliver skuffet,” sagde han.

Mindre end en uge efter stemte vælgerne Sass Larsen og SR-regeringens øvrige ministre ud af ministerkontorerne i et valg, hvor bare et enkelt mandat ville have sikret dem endnu fire år i regering. Carsten Hansen blev endda stemt helt ud af Folketinget.

Spørger man forskere med forstand på den slags, har Sass Larsen ret i, at udflytning af statslige arbejdspladser ikke er en bekvem genvej til at skabe vækst uden for København. Orkestreres udflytningen rigtigt, kan den hjælpe væksten på vej, men den udvikling kommer langt fra af sig selv – og der er mange eksempler på, at det ikke er sket.

Alligevel er udflytning af statslige arbejdspladser blevet en folkesag.

”Det ser ud, som om Sass Larsen undervurderede betydningen af at udflytte de statslige arbejdspladser. Og det kan have kostet Socialdemokraterne de afgørende stemmer ved valget. Diskussionen om udflytning og om Udkantsdanmark generelt er ved at blive en tabersag for Socialdemokraterne,” siger Jørgen Goul Andersen.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu