Frankrig og Tyskland viser tænder over for EU's fodslæbere

De politiske ledere i Tyskland og Frankrig gider ikke at høre mere vrøvl fra skeptiske EU-lande, som både vil spare på unionens budget og samtidig have større værdi ud af samarbejdet. Frankrig advarer nordeuropæere mod ideologisk skyttegravskrig mellem nord og syd.

Det er crunch time i EU.

Efter næsten halvandets års politisk timeout på grund af valg i først Frankrig og siden i Tyskland står de to europæiske kernelande klar med de mest pro-europæiske topledere, de to lande nogensinde har kunnet mønstre. Men samtidig er hele det europæiske værdigrundlag under voldsomt pres både udefra og indefra, og på samme tid markerer en lang række EU-lande – heriblandt Danmark – modvilje mod de ambitiøse fransk-tyske reformplaner.

Derfor vil EU’s tre mest magtfulde nationale politikere, Tysklands kansler, Tysklands finansminister og Frankrigs præsident, allerede sætte deres partnere i de øvrige 25 EU-lande under pres ved denne uges topmøde i Bruxelles. Det gør man klogt i at forberede sig på i mindre, Europa-skeptiske og spareivrige lande i Nordeuropa og i større direkte Bruxelles-fjendtlige lande som eksempelvis Polen og Ungarn.

Login