Frihedsforsøg på skoler skal motivere elever og lærere

I Esbjerg og Holbæk vil folkeskolerne efter sommerferien ligne friskoler. Skolernes ledere og lærere er klar til at udfordre den kendte hverdag, og de begynder med en populær forkortelse af skoledage. En skole knytter små grupper af lærere til klasserne og dropper hidtidige krav til lærernes kompetencer. Velkommen til friheden, dens valg og dens fravalg. 

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Jens ReiermannTorben K. Andersen

Efter sommerferien kan eleverne på skolerne i de to frikommuner Esbjerg og Holbæk se frem til kortere skoledage. I stedet for en skoledag fra 08.00 til 15.00 vil eleverne fremover få tidligere fri . Det kan for eksempel være klokken 13.45 eller måske klokken 14.00.

Den korte skoledag bliver et af de første og mest mærkbare resultater af det forsøg med frikommuner på skoleområdet, som et stort flertal i Folketinget satte i gang med ny lovgivning vedtaget i maj måned. Se boks.

Ved at korte skoledagen indleder skolerne i de to frikommuner et mini-opgør med et af de helt centrale elementer i folkeskolereformen fra 2014, der helt modsat indførte de lange skoledage. Det skete blandt andet for at give skolerne bedre mulighed for at kombinere læring og bevægelse.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu