Borgmestre i frikommuner drømmer om velfærd med selvbestemmelse

Vidtgående frikommuneforsøg med velfærden i syv kommuner vinker farvel til topstyring og byder selvbestemmelse velkommen. Det rykker ved politikernes rolle i velfærden og flytter beslutningskraft ud til brugerne. Forsøgene kan ende som en ny model for, hvordan velfærden skal organiseres i fremtiden.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Jens ReiermannTorben K. Andersen

Startskuddet er gået til et af de største velfærdseksperimenter i nyere tid.

Syv frikommuner er netop blevet frigjort fra både nationale og kommunale regler og påbud. De har nu frihed til at eksperimentere og gå helt nye veje. To har fået grønt lys til at eksperimentere med dagtilbud, to er blevet frisat på skoleområdet, og tre kommuner skal i gang med ældreplejen. Friheden gælder i en treårig forsøgsperiode.

I de seneste måneder har borgmestre og de øvrige politikere i de syv frikommuner luget ud i den kommunale regulering af de tre store velfærdsområder. På institutioner har ledere og medarbejdere trænet i at tænke ud af boksen, fordi, som en leder siger det: ”Vi tænker alt for traditionelt, medmindre vi tvinger os selv til at få og tage imod nye idéer fra andre.”
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024