Gåden om den grønne vælger

Hvad har politikere som Connie Hedegaard, Svend Auken, Per Stig Møller og Lone Dybkjær til fælles? Hele to ting faktisk: For det første har de været blandt landets populæreste politikere i tidligere valgkampe og trukket massivt med mandater og stemmer til deres parti. For det andet har alle sammen været miljøministre, der var kendt for at sætte overliggeren højt og markere grønne holdninger, der af og til krævede infight med folkestemningen.

Ikke desto mindre er det conventional wisdom på Christiansborgs gange, at der ikke er stemmer i miljø og klima.

Man skal ikke sludre mange minutter med spindoktorer og rådgivere, før man bliver manuduceret i, at  ”vælgerne kun har det grønne i munden”, mens de bag stemmeboksens gardiner går op i hårde emner som økonomi, arbejdsløshed, indvandrere, sundhed og kriminalitet.

Konsekvensen af denne  overbevisning er tydelig: Miljø og klima fylder meget lidt i valgkampen. Partierne har alle flotte miljø- og klimaprogrammer – men for de flestes vedkommende er det ikke noget, man ligefrem praler af i valgkampens hede. Som min kollega Martin Lidegaard fra Concito bemærkede tørt efter den første partilederdebat på DR1, var der én partileder, der nævnte ordet klima i det indledende minut, hvert parti havde til at præsentere sin politik i den bedste sendetid. Det  var Johanne Schmidt Nielsen fra Enhedslisten.

Man forstår det måske godt et stykke hen ad vejen. Miljø og klima berører ikke folk så direkte i deres hverdag som f.eks. skattetryk og ventelister til hospitalerne. Vi falder ikke døde om på gaden af giftig kemi og er stort set lykkeligt fri for miljøkatastrofer som oliespild eller udslip fra fabrikker. De truende katastrofer  er  fjerne og svære at forholde sig til, hvis kælderen da ikke ligefrem svømmer i kloakvand. Og miljø har ikke kant: Hvem kan være uenig i at ”miljø er godt”?

Alligevel er det noget sludder at konkludere, at der ikke er stemmer i det grønne. Hvis man konsulterer de meningsmålinger, som rådgiverne ellers er berømte for at studere som vanvittige, viser de stort set altid, at vælgerne er temmelig optaget af grønne spørgsmål. Og som ovennævnte ministres vælgertække antyder, så stemmes der åbenbart også derefter.

En holdningsundersøgelse fra 29. august viser, at vælgerne prioriterer miljøpolitik på niveau med f.eks. skat, indvandring og socialpolitik. Godt nok er det temaerne økonomi, arbejdsløshed, uddannelse og sundhed, som topper listen. Men det kan dårligt undre midt i en historisk økonomisk krise.

Ifølge en måling fra Concito  mener næsten tre ud af fire danskere, at det er en god idé at målrette de offentlige vækstpakker til grønne formål som fradrag for energibesparelser i private hjem og investeringer i vedvarende energi. Opbakningen er større end til f.eks. boligpakker.

Okay, i en valgkamp bliver fronterne trukket markant op. Hvad når der ikke er valgkamp?

Ja, så viser langt de fleste undersøgelser minsandten, at vælgerne prioriterer det grønne endog meget højt, og ofte over de emner, som spindoktorerne elsker – økonomi, arbejdsløshed, indvandring osv. Og sådan har det været i de seneste mange år, viser tallene med enkelte undtagelser.

En undersøgelse, som Mandag Morgen og DONG Energy gennemførte I september 2010, viser, at danskerne anser klimaet for den næststørste udfordring, verden står over for, kun overgået ”sult og fattigdom”. Den økonomiske krise kommer ind på en femteplads.

Ifølge Concitos klimabarometer fra juni 2011 er klimaforandringer det emne, som bekymrer danskerne tredjemest, kun overgået af finanskrisen og arbejdsløshed.

Eurobarometer, EUs analyseafdeling, gennemfører systematiske målinger af europæernes holdninger. I en måling fra juni mener 96 pct. af danskerne, at miljøspørgsmål er meget vigtige eller ret vigtige . Eurobarometers målinger viser gennem årene, at danskerne lægger stor vægt på miljø og klima – ikke overraskende med klimaks op til COP15 i 2009, hvor klimaændringer blev anset for den vigtigste dagsorden af alle – fora økonomi, terrorisme og arbejdsløshed. 

De fire stemmeslugere nævnt i indledningen havde alle høj, grøn cigarføring. Et andet, mere aktuelt eksempel er den nuværende klima- og energiminister Lykke Friis. Fra at være ukendt i store dele af befolkningen blev hun i løbet af 16 måneder en af Danmarks mest populære ministre. I april i år var hun nr. 2 på hitlisten, kun overgået af veteranen Per Stig Møller.

Det er også lærerigt at se på miljøministre, der har stået for en uambitiøs miljøpolitik. Sporene burde skræmme.

Hans Chr. Schmidt (V), der af Fogh fik til opgave at ”demontere Aukens miljø-imperium” i 2001-2004, lå historisk lavt i alle popularitetsmålinger (og blev af Politikens tegner Roald Als konsekvent afbildet i færd med at urinere i naturen). Helt så slemt er det ikke gået for Troels Lund Poulsen (V) og Karen Elleman (V), men begge hører også til blandt bundskraberne. Det er svært at føre defensiv miljøpolitik i Danmark og være populær blandt vælgerne.

Aktuelt er det svært ikke at påpege, at de to partier, der i denne valgkamp har kørt klimapolitik helt i front, De Radikale og Enhedslisten, foreløbig står stærkest i meningsmålingerne. SF, der traditionelt har slået hårdt på klima, har været mere tilbageholdende denne gang til fordel for den økonomiske ansvarlighed. De står til tilbagegang.

Og så er vi slået tilbage til start: Hvorfor kan politikerne og deres rådgivere tilsyneladende overbevise hinanden om at vælgerne ikke interesserer sig for miljø- og klimapolitik, når tal og historie viser det modsatte? Er der noget i drikkevandet på Christiansborg? Er det et kursus, man tager i DJØF-kredse?

Under alle omstændigheder er det bizart. Men iagttagelserne er hermed givet videre til de partier, der tør udfordre ikke kun modstandernes fordomme, men også deres egne. Der er stadigvæk 8 dage tilbage.
 

Forrige artikel Søvndals pænt indbundne krigserklæring Næste artikel Valgkampens største mediestunt

Mette Frederiksens økonomiske hovedpine: Råderummet er næsten væk

Mette Frederiksens økonomiske hovedpine: Råderummet er næsten væk

POLITIK OG VELFÆRD Regeringen har udsigt til 10 år med økonomisk smalhals. Statsminister Mette Frederiksen har kun 5 milliarder kroner i økonomisk råderum frem til 2030 til nye politiske projekter, viser beregninger fra Cepos for Mandag Morgen. Topøkonomer opfordrer regeringen til at udskyde 2030-plan.

Tidligere vismand: Arbejdsmarkedet bør ikke æde alle ekstra leveår

Tidligere vismand: Arbejdsmarkedet bør ikke æde alle ekstra leveår

POLITIK OG VELFÆRD Velfærdsforliget fra 2006 betyder, at stigende levealder modsvares af en lige så stor stigning i pensionsalderen. I Sverige og Finland kan borgerne regne med, at tilværelsen som pensionist udgør en stabil del af livet. Den model kan Danmark tage i betragtning, mener tidligere overvismænd.

Ny teknologi: Vandrensende proteiner kan blive det næste danske eksporteventyr

Ny teknologi: Vandrensende proteiner kan blive det næste danske eksporteventyr

GRØN OMSTILLING Rent vand ligger højt på listen over klodens største udfordringer; klimaforandringer, forurening og et voksende forbrug vil presse forsyningerne alvorligt i de kommende år. Danske Aquaporin har udviklet et filter til afsaltning og rensning af vand, der er ekstremt effektivt. Nu handler det om at få produktionen op i den helt store globale skala.

Seoul satser på sol og sløjfer atomkraft

Seoul satser på sol og sløjfer atomkraft

KOMMENTAR Bæredygtighed har fået en fremtrædende plads i Sydkoreas planer for fremtiden. ’Green New Deal’-strategien, der blev vedtaget i juli, skal gøre landet til den første CO2-neutrale nation i 2050 – og midlerne til at nå det er store investeringer indenfor bæredygtig energi, innovation og teknologi.

Hvad betyder det at være en modig leder?

Hvad betyder det at være en modig leder?

LEDELSE Mod er ikke en dyd i sig selv. Det er noget, vi kun kan vurdere værdien af, når det sættes i kontekst af en konkret udfordring. Blandt ledere antager modet typisk to forskellige former: mod til at udvise sårbarhed og mod til at tage autoriteten på sig, skriver erhvervspsykolog Lotte Lüscher.

Rikke Hvilshøj: Empati i enkeltsager kan ikke bruges til at styre et land

Rikke Hvilshøj: Empati i enkeltsager kan ikke bruges til at styre et land

LEDELSE I integrations- og udlændingedebatten får mennesker hurtigt prædikater som ’varmt hjerte’ eller ’følelseskold’. For ministre gælder oftest det sidste, således også for Rikke Hvilshøj, der blev kendt som isdronningen. Selv mener hun, at hun havde masser af empati med sig i jobbet, men balancen mellem empati og regler er vanskelig at formidle og ender hurtigt som to tungers tale.

Lederskabets største udfordring efter covid-19

Lederskabets største udfordring efter covid-19

LEDELSE At bedrive lederskab efter coronakrisen er at gribe muligheden for at skabe reelle forandringer. skriver Jim Hagemann Snabe i et indlæg, der har karakter af en programerklæring fra bestyrelsesformanden for Siemens og Maersk. I stedet for at genopbygge de virksomheder og de økonomier, vi havde før covid-19, bør vi træde et stort skridt ind i en bedre fremtid, mener Snabe. Mottoet er: Renewal, not return.

 Er der en rød linje for Kina?

Er der en rød linje for Kina?

KOMMENTAR Danmarks spionchef advarer mod at være naiv i forhold til Kina. Imens låner politikere pandaer til zoo. Nu må regeringen vove at tale åbent om, hvor grænsen går i forhold til at samarbejde med Kina.

Tre visioner for et CO2-neutralt landbrug

Tre visioner for et CO2-neutralt landbrug

GRØN OMSTILLING Landbruget er en af de helt store klimasyndere, og et CO2-neutralt landbrug kan virke som en fjern utopi. Tre aktører kommer her med deres bud på, hvordan Danmark kan leve op til målet om CO2-neutralitet i 2050.

Fremtidens teknologi kan lære af oprindelige kulturer

Fremtidens teknologi kan lære af oprindelige kulturer

GRØN OMSTILLING Oprindelige kulturer har ofte udviklet måder at leve på, som kan dække deres behov, samtidig med at de er med til at beskytte og holde balance i økosystemet omkring dem. Vi tænker på naturfolk som primitive, men reelt kan deres teknologi have været yderst sofistikeret, siger forfatteren til bogen ’Lo-tek’.

For Tysklands forsikringsgiganter er bæredygtighed big business

For Tysklands forsikringsgiganter er bæredygtighed big business

Klimaforandringerne kan blive særdeles kostbare for forsikringsbranchen. Derfor investerer de største forsikringsselskaber i stigende grad i aktiviteter, der gavner miljøet og nedsætter CO2-udslippet. I de seneste år er bæredygtighed blevet en vigtig del af forsikringsgiganternes forretning.

Sådan netværker du uden at mødes fysisk

Sådan netværker du uden at mødes fysisk

LEDELSE At skabe forretningsforbindelser i en coronatid kræver, at vi går online for at skabe relationerne og pleje dem. Det betyder også, at vi må droppe nogle af vores gamle strategier.

Mogens Jensen: Her er de fire største  benspænd for ligestillingen

Mogens Jensen: Her er de fire største benspænd for ligestillingen

POLITIK Ligestillingsminister Mogens Jensen har store planer for den kommende politiske sæson. Han vil presse virksomheder til at få flere kvinder i topledelsen. Mænd skal tage en større del af barselsorloven. Danmark skal have et mindre kønsopdelt uddannelsessystem. Og så skal LGBTI-personer have flere rettigheder.

Seniorer vil pensioneres før tid – Folketinget vil hæve pensionsalderen

Seniorer vil pensioneres før tid – Folketinget vil hæve pensionsalderen

POLITIK Om kort tid stiger pensionsalderen endnu engang. Og i takt med den højere pensionsalder stiger modløsheden blandt danskere, der ikke kan overskue flere år med fysisk og psykisk krævende arbejde. Landets største pensionsselskaber, forskere og Ældre Sagen opfordrer til et øget fokus på det gode og fleksible arbejdsliv. 

Det får seniorer til at blive længere i job

Det får seniorer til at blive længere i job

POLITIK Seniorerne har en ønskeseddel til landets politikere og virksomheder, hvis de skal blive længere tid på arbejdsmarkedet. Øverst på sedlen står ønsket om flere seniordage og længere ferie, godt socialt arbejdsmiljø og tillid til ledelsen. Det viser stor undersøgelse med 16.000 personer.

Regeringen vil rydde op i pensionsregler

Regeringen vil rydde op i pensionsregler

POLITIK Regeringen er på vej med kommission, der skal undersøge, om man kan forenkle reglerne for fleksibel tilbagetrækning, og om den nuværende stigning i pensionsalderen skal stoppe ved 70 år. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil samtidig investere mere i det sunde arbejdsliv.

Politikerne har taget den økonomiske taktstok tilbage

Politikerne har taget den økonomiske taktstok tilbage

ØKONOMI Sidste gang en økonomisk krise lammede verden, gemte de folkevalgte sig bag kølige teknokrater. Den hårdt tilkæmpede aftale fra EU-topmødet fortæller en ny historie. Mens centralbankernes værktøjskasse er ved at være tom, er selv tyskerne nu sluppet fri af spændetrøjen. Finanspolitikken er tilbage.  

Det lyksalige klimavalg

Det lyksalige klimavalg

KOMMENTAR Kan man købe sig lykkelig? Jeg tror det ikke, men jeg tror, at man ved at handle på noget godt kan opnå en fornemmelse af lykke. Den nye vare på hylden, som gør mig lykkelig, er den, som handler om et bedre klima. Produkter, som gør det nemt for forbrugeren at vælge klimarigtigt, som er produceret ansvarligt og lavet for at sætte positive aftryk.

Offentlige ledere skal stadig have det lange lys på

Offentlige ledere skal stadig have det lange lys på

LEDELSE Rygterne om strategiernes død i kølvandet på coronakrisen er stærkt overdrevne, men indholdet i det offentliges strategiske arbejde har ændret sig. Særligt fire nye spørgsmål melder sig.

Frederiksen har fundet sin europæiske vej

Frederiksen har fundet sin europæiske vej

POLITIK Sommerens store forlig i EU, der sender milliardstøtte til Sydeuropa, koster Danmark halvanden ’Arne-reform’ – 4,5 milliarder kroner – om året. Alligevel vil statsministeren have opbakning i Folketinget og erhvervslivet til sin europapolitiske kurs, der trods det højere EU-kontingent, bygger på stram finanspolitik og grøn realisme.

For stor til denne verden

For stor til denne verden

DIGITAL OMSTILLING Den amerikanske kongres kæmper om en mulig opsplitning af techgiganterne – men løsningen er ikke åbenbar.

Essay: Et nyt Danmark på vind og brint

Essay: Et nyt Danmark på vind og brint

GRØN OMSTILLING Esbjerg boomer, Aalborg Portland er CO2-neutral, og Hobro fører på brint. Tag med på tur i det forandrede Danmark anno 2031, sådan som det tager sig ud i Mandag Morgens scenarie.

Derfor satser Danmark nu milliarder på brint

Derfor satser Danmark nu milliarder på brint

GRØN OMSTILLING Danmark vil i fremtiden kunne producere fire gange så meget strøm, som vi selv kan bruge. Derfor melder regeringen og Danmarks største virksomheder sig nu ind i udviklingen af det nye energiindustrielle kompleks i Europa, hvor grøn brint skal erstatte olie og gas. Danmarks brintsatsning er inspireret af Holland, der på sin side køber både vindmøller, fjernvarme og bedre klimastatistikker i Danmark.

Hollandsk diplomat:

Hollandsk diplomat: "Brint er the missing link i den grønne omstilling"

GRØN OMSTILLING Hollands særlige brintambassadør, Noé van Hulst, hilser Danmark velkommen som en ny og ambitiøs spiller i den hastigt voksende europæiske brintindustri. Hans vision er et transeuropæisk brintnetværk baseret på genbrugte gasrørledninger – og danske vindmøller spiller en central rolle.

Esbjerg bliver Nordeuropas centrum for havvind

Esbjerg bliver Nordeuropas centrum for havvind

GRØN OMSTILLING Esbjerg Havn er Europas absolut førende inden for udskibning af havvindmøller. Antallet af havvindmøller i Europa vil vokse til det 20-dobbelte over de næste tre årtier. Danmarks yngste storby står foran kraftig grøn vækst og en kraftig internationalisering.

Margrethe Vestager: Hurtigere politik giver færre resultater

Margrethe Vestager: Hurtigere politik giver færre resultater

LEDELSE Margrethe Vestager har en irritation: Moderne politik går djævelsk hurtigt, og politikeres kommunikation handler efterhånden om alt andet end selve politikken. På trods af at hun for mange er billedet på den moderne politiker, der er god på både Twitter og klassiske medier, betragter hun sig selv som gammeldags. Grundighed er en dyd, der bør bevares.

Fremtidens arbejde kalder

Fremtidens arbejde kalder

KOMMENTAR Industrialderens tid er for alvor sluttet med coronakrisen. Nu kan vi se, at digitale og fleksible løsninger er vejen frem for et sundt arbejdsliv. Derfor er det ikke nok at gøre noget for Arne – vi må også sørge for, at hans børn og børnebørn ikke ender ligesom ham. 

Innovationscenter: Indiens storbyer skal vokse – men også være til at bo i

Innovationscenter: Indiens storbyer skal vokse – men også være til at bo i

KOMMENTAR: Indiens byer vokser vildt, og det samme gør udfordringerne med at håndtere forurening, klimabelastning og den grundlæggende forsyning med vand og sanitet. Indiens smart city-program skal bruge ny teknologi til at stimulere vækst og udvikling, samtidig med at man undgår, at forureningen forværres yderligere.

Her er Mette Frederiksens pension til Arne og andre nedslidte

Her er Mette Frederiksens pension til Arne og andre nedslidte

POLITIK OG VELFÆRD Efter sommerferien fremlægger regeringen sit forslag til en tidlig ret til folkepension. Reformen bygger først og fremmest på, hvor længe danskerne har været på arbejdsmarkedet, og ikke på den branche, man har arbejdet i. Reformen tager ifølge Mandag Morgens oplysninger også højde for store kønsforskelle. Topledere i fagbevægelsen hilser forslaget velkommen.

Lederaktivisterne kommer

Lederaktivisterne kommer

LEDELSE De leder med deres meningers mod, føler sig frem gennem shitstorme og bryder grænser og logik for at gå forrest for hjertesagen. Det er ikke nemt at være lederaktivist, men gøres det rigtigt, er der gevinster at hente på bundlinjen, i arbejdslivet og for selvforståelsen, skriver Mads Thimmer, CEO i Innovation Lab.