Genbrug af guld

Kommunerne opmuntrer til tyveri og stjæler frisk væk gode ideer fra hinanden. Ifølge Pia Gjellerup, der leder Center for Offentlig Innovation (COI), er der god grund til, at offentlige institutioner gør en særlig indsats for at stjæle fra deres kolleger: ”Vi ved, at det har en række fordele, at man løfter blikket og kigger efter, hvor og hvem der har gjort noget lignende før en selv. Ved at lære af hinanden kan man undgå mange blindgyder, potentielle fejltrin og komme hurtigere til den praktiske implementering af de gode ideer,” siger hun. Men den offentlige sektor halter stadig et stykke bag ved det private, når det kommer til at genbruge andres gode løsninger. Ofte er der en tendens til, at kommunerne udvikler deres egne produkter. ”Det har vi f.eks. set på rehabiliteringsdagsordenen. Der kunne man sagtens være bedre til at kigge til hinanden og overføre de gode løsninger til flere – selvfølgelig med den grad af tilpasning, det kræver,” siger forskningschef i Rockwool Fonden Jan Rose Skaksen.

I december uddelte Københavns Kultur- og Fritidsforvaltning den første Readymade Bandit-pris. Præmiesummen på 10.000 kr. går til det hold medarbejdere, der har været bedst til at stjæle en god ide fra nogle andre og gøre den til deres egen. Og der uddeles samtidig en pris til de medarbejdere, der har fået den bedste nye ide til et projekt, der ikke er set før. Men her er præmiesummen blot 5.000 kr.

Den kuriøse detalje ved prisuddelingen er, at selve konceptet, hvor forvaltningen honorerer medarbejdere, der stjæler og gentænker gamle ideer, i sig selv er tyvstjålet fra Silkeborg Kommune. Her begyndte man allerede i 2014 at uddele den såkaldte Copycat-pris.

Velfærdens Innovationsdag 2016

Den 28. januar 2016 samler Mandag Morgen for syvende år i træk mere end 1.000 af velfærdens frontløbere til en dag med fokus på nye veje til bedre velfærd til Danmarks største konference om velfærdsinnovation. På Velfærdens Innovationsdag mødes velfærdsledere fra offentlige, private og frivillige organisationer for at diskutere nye veje til bedre og mere bæredygtig velfærd.

Kommunerne opmuntrer til tyveri og stjæler frisk væk gode ideer fra hinanden. Og ifølge Pia Gjellerup, der leder Center for Offentlig Innovation (COI), er der god grund til, at offentlige institutioner gør en særlig indsats for at stjæle fra deres kolleger:

”Vi ved, at det har en række fordele, at man løfter blikket og kigger efter, hvor og hvem der har gjort noget lignende før en selv. Ved at lære af hinanden kan man undgå mange blindgyder, potentielle fejltrin og komme hurtigere til den praktiske implementering af de gode ideer,” siger hun og tilføjer, at der desuden er ”vanvittig god samfundsøkonomi” i at arbejde systematisk med spredning af gode ideer og løsninger.

Den opfattelse støtter forskningschef i Rockwool Fonden Jan Rose Skaksen. Han anslår, at den offentlige produktivitet kan optimeres med op mod 10 pct., hvis kommunerne bliver bedre til at lære af hinanden.

Han henviser i den forbindelse til det arbejdsnotat, Produktivitetskommissionen udgav i juni 2013, ”Produktivitet i den offentlige sektor – hvor er problemerne?”, der anslår, at sådan effektivisering ville svare til en besparelse på 23 milliarder kr., hvis de kommuner, der klarer sig mindre godt, lærte af og kom på niveau med de kommuner, der klarer sig bedst.

Flere stjæler mere

Siden Produktivitetskommissionen præsenterede sine resultater, har flere og flere offentlige institutioner taget arbejdet med spredning mere systematisk til sig, påpeger Pia Gjellerup:

”Vi arbejder jo lidt op imod den myte, at det her slet ikke sker. Der er faktisk rigtig mange steder, hvor man starter med at spørge ’hvad har andre gjort?’ Dermed ikke sagt, at der ikke er potentiale til forbedring, eller at arbejdet med innovation og spredning af gode ideer er nogen let opgave,” siger hun.

Tal fra COI’s eget Innovationsbarometer, hvor 1.334 arbejdspladser i kommuner, regioner og staten har svaret på en række spørgsmål om deres arbejde med innovation og spredning, viser således, at i 73 pct. af tilfældene var innovationerne inspireret af andres løsninger eller kopieret fra andre. Bryder man det tal ned, var 60 pct. af dem inspireret af andre, hvorimod kun 13 pct. havde kopieret en løsning direkte ind i deres egen organisation. Se figur 1.[graph title="Inspiration til forandring" caption="Figur 1" align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/protected-files/2016/03/RIE_fig02_Inspiration-til-forandring.png" image_width="0" image_full=" https://www.mm.dk/wp-content/uploads/protected-files/2016/03/RIE_fig02_Inspiration-til-forandring.png " text="De offentlige institutioner finder i høj grad frem til nye løsninger og servicer ved at lade sig inspirere af andre eller direkte kopiere dem. "]Note: Innovationsbarometeret er udviklet af Center for Offentlig Innovation og baseret på en spørgeskemaundersøgelse fra 2014, hvor 1.334 offentlige arbejdspladser har medvirket. Kilde: Innovationsbarometeret, 2015.[/graph]

Ikke desto mindre er der endnu plads til at øge genbrug og kopiering. Ikke mindst hvis man sammenligner med den private sektor, mener Jan Rose Skaksen.

”Den offentlige sektor halter stadig et stykke bag ved det private, når det kommer til at genbruge andres gode løsninger. Ofte er der en tendens til, at kommunerne udvikler deres egne produkter. Det har vi f.eks. set på rehabiliteringsdagsordenen. Der kunne man sagtens være bedre til at kigge til hinanden og overføre de gode løsninger til flere – selvfølgelig med den grad af tilpasning, det kræver,” siger han.

Der skal systematik til

En af forklaringerne på, at det offentlige stadig halter bagud, når det handler om at dele de gode løsninger og stjæle ideerne fra hinanden, er ifølge Jan Rose Skaksen manglen på incitamenter til at gøre det.

”Der er nogle spredningsmekanismer i det private, som det offentlige ikke har. I den offentlige sektor er der ikke nødvendigvis en tilskyndelse til at tjene penge eller til at gøre det bedre. Her kan det f.eks. lige så godt handle om at ramme budgettet for i år eller at implementere en politisk strategi. Man kan sige, at guleroden ikke altid er tydelig nok,” siger han.

Både Jan Rose Skaksen og Pia Gjellerup er enige om, at nøglen til at øge potentialerne i, at flere deler mere, især handler om at udvikle en mere systematisk tilgang til at gøre det:

”Jeg skal være den første til at anerkende, at det her ikke er nemt. Der er alle mulige og umulige grunde til, at spredningen af de gode ideer ikke altid sker i det offentlige. Derfor er det helt afgørende, at vi får skabt nogle muligheder for, at det kan ske mere systematisk. En del af det er helt grundlæggende at blive bedre til at tale sammen og prioritere at gøre det,” siger Pia Gjellerup.

COI har derfor udviklet en spredningsguide, der skal hjælpe offentlige arbejdspladser med at dele egne innovationer og genbruge andres. Den indeholder en række værktøjer, der hjælper med at oversætte en innovation fra én kontekst til en anden. Guiden lanceres på Mandag Morgens årlige konference Velfærdens Innovationsdag den 28. januar i Øksnehallen. På dagen kan deltagerne bl.a. også lade sig inspirere af 50 gode løsninger på velfærdsområdet, der er lige til at stjæle med hjem og arbejde videre med. Se tekstboks.

Løsninger til fri afbenyttelse

På Velfærdens Innovationsdag på torsdag i Øksnehallen i København kan deltagerne prøve kræfter med det første skridt i retningen af at lade sig inspirere, stjæle og omplante de gode ideer. Det sker, når 50 forskellige gode løsninger bliver præsenteret i et Løsningsgalleri.
Vi har udvalgt fire gode eksempler, der er kopivenlige og lige til at tage med hjem:
Fleksibel bostøtte, der passer til borgeren
I Aarhus Kommune har standarden for bostøtte til sindslidende, der bor i eget hjem, traditionelt været, at kommunens medarbejder kom på besøg hos borgeren en times tid om ugen eller lignende. Men hvorfor ikke dele bostøtten op i mindre bidder, så kommunen giver bostøtte, når det giver mening for borgeren? I dag arbejder kommunen derfor med at tilbyde bostøtte digitalt – fx ved hjælp af kortere samtaler via webcam eller SMS-beskeder. Det giver bedre samtaler og mere fleksibilitet i samarbejdet mellem borgere og kontaktperson.
Lokalsamfund på fri fod
I Hedensted Kommune har man givet magten tilbage til lokalsamfundene og opfordret borgerne til selv at få ideerne, bruge pengene og stable initiativer på benene. I projektet ”Slip civilsamfundet fri” har en række mindre landsbyer i kommunen fået lov til selv at bestemme, hvad de vil satse på lokalt. Indtil videre har de frie lokalsamfund fostret både fællesspisning, seniorklubber og en forældredrevet fritidsklub. Den lokale selvbestemmelse giver bedre løsninger, styrker fællesskabet lokalt og kan aflæses positivt på kommunens bundlinje.
Fodbold får unge ledige ”på banen”
Herlev Kommune, DBU Sjælland og Fodboldklubben B1973 er gået sammen i et partnerskab, der har til sigte at skabe bedre tilbud for unge ledige. De unge mødes to gange om ugen til fodboldtræning, fællesspisning, motivation og sparring. Partnerskabsaftalen viser, at fællesskab, fodbold og en målrettet indsats kan være det helt rigtige for unge, der står uden for arbejdsmarkedet og uddannelsessystemet. Næsten halvdelen af de unge, der deltager i tilbuddet, går videre i job eller uddannelse.
Studerende hjælper ældre med det digitale
Mange ældre borgere har brug for hjælp til digital post og selvbetjening – og mange unge under uddannelse til IT-supportere har svært ved at finde en praktikplads. Derfor har SeniorDigital i Aalborg Kommune skabt en løsning til gavn for begge parter: De kommende IT-supportere hjælper som en del af deres skolepraktik ældre med at komme i gang med at bruge IT i hverdagen. Det giver et trygt læringsmiljø for de ældre og meningsfyldte og undervisningsrelevante arbejdsopgaver for de unge.
Læs mere om Velfærdens Innovationsdag på https://www.mm.dk/vi2016


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu