General Electric søger nye venner i Europa

På onsdag kommer Jeff Immelt, topchef i amerikanske General Electric, til København for at møde nøglepersoner inden for Danmarks energisek­tor. Formålet er bl.a. at drøfte Europas grønne omstil­ling, herunder hvordan energimarkederne bedst kan effektiviseres. Mødet er arrangeret af Mandag Morgen.

Verdens største virksomheder har fået øjnene op for, at Europas politikere mener det alvorligt, når de siger, at de vil udfase fossile brændsler til fordel for vedvarende energikilder med alt, hvad dette stiller af krav til omstilling af hele industrier, energiforsyning, opvarmning og mobilitet.

Tyske Siemens har lagt sine atomkraftforretninger på is, efter at man for år tilbage købte sig ind i den danske vindmølleindustri i Brande i Midtjylland. Japanske Mitsubishi er gået sammen med Vestas som industriel og finansiel partner i arbejdet med at finansiere og etablere vindmølleparker til havs. Amerikanske Goldman Sachs købte sig ind i Dong Energy. Og senest har amerikanske General Electric, GE, meldt sin ankomst i Europa med et bud på godt 115 mia. kr. for energidelene af den franske ingeniørkoncern Alstom.

Hvis EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, godkender den amerikanske overtagelse af Alstom, bliver GE en førende europæisk og global spiller inden for energinet, gas- og dampturbiner, vindmøller og udstyr til etablering af vandkraftværker. Og antallet af globale konkurrenter på det marked går fra fire til tre, hvis GE får lov til at gennemføre købet af Alstom. Det er en virksomhedshandel, der i Frankrig har skabt mindst lige så megen furore, som Goldman Sachs’ indtog i Danmark.

Login