General Electric søger nye venner i Europa

På onsdag kommer Jeff Immelt, topchef i amerikanske General Electric, til København for at møde nøglepersoner inden for Danmarks energisek­tor. Formålet er bl.a. at drøfte Europas grønne omstil­ling, herunder hvordan energimarkederne bedst kan effektiviseres. Mødet er arrangeret af Mandag Morgen.

Claus Kragh

Verdens største virksomheder har fået øjnene op for, at Europas politikere mener det alvorligt, når de siger, at de vil udfase fossile brændsler til fordel for vedvarende energikilder med alt, hvad dette stiller af krav til omstilling af hele industrier, energiforsyning, opvarmning og mobilitet.

Tyske Siemens har lagt sine atomkraftforretninger på is, efter at man for år tilbage købte sig ind i den danske vindmølleindustri i Brande i Midtjylland. Japanske Mitsubishi er gået sammen med Vestas som industriel og finansiel partner i arbejdet med at finansiere og etablere vindmølleparker til havs. Amerikanske Goldman Sachs købte sig ind i Dong Energy. Og senest har amerikanske General Electric, GE, meldt sin ankomst i Europa med et bud på godt 115 mia. kr. for energidelene af den franske ingeniørkoncern Alstom.

Hvis EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, godkender den amerikanske overtagelse af Alstom, bliver GE en førende europæisk og global spiller inden for energinet, gas- og dampturbiner, vindmøller og udstyr til etablering af vandkraftværker. Og antallet af globale konkurrenter på det marked går fra fire til tre, hvis GE får lov til at gennemføre købet af Alstom. Det er en virksomhedshandel, der i Frankrig har skabt mindst lige så megen furore, som Goldman Sachs’ indtog i Danmark.

Det er på denne baggrund, man skal se det besøg, som GE’s topchef, Jeff Immelt, i denne uge aflægger i Europa, hvor han udover Bruxelles og en række central- og østeuropæiske lande lægger vejen forbi København.  Her deltager han i et udvidet frokostmøde med en udvalgt kreds af nøglepersoner i de danske energi- og industrisektorer arrangeret af Mandag Morgen.

General Electric fremhæver selv, at deres overtagelse af Alstoms energiaktiviteter vil betyde, at selskabet kan yde et substantielt bidrag til realiseringen af EU’s energiunion, der er et centralt politisk projekt for både EU-Kommissionen og for EU’s stormagter, Tyskland og Frankrig. Tysklands kansler, Angela Merkel, understregede energiunionens betydning under sit besøg hos statsminister Helle Thorning-Schmidt i København i sidste uge.

[graph title="General Electric i Europa" caption="Figur 1  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/36d96-crk_fig01.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/16614-crk_fig01.png" text="General Electric har i dag over 90.000 ansatte i Europa. Hvis opkøbet af hovedparten af franske Alstoms energirelaterede aktiviteter falder på plads, vil antallet af medarbejdere umiddelbart stige med omkring 40.000 ansatte, inden det nye selskab iværksætter de omstruktureringer, der skal gøre sammenlægningen til en god forretning."]Kilde: Alstom, General Electric, Mandag Morgen. [/graph]

GE slår videre på, at selskabet efter den planlagte fusion med Alstom vil kunne bidrage til at øge Europas konkurrenceevne på de globale energimarkeder, eftersom GE og Alstom tilsammen vil råde over globalt førende teknologiske kapaciteter. Men i februar løb General Electric ind i det problem, at Margrethe Vestager og hendes embedsmænd valgte at udsætte godkendelsen af fusionen og i stedet indlede en tilbundsgående undersøgelse. Forklaringen er, at man er bekymret for, at fusionen vil kunne føre til ”ikke alene øgede priser, men også et reduceret valg for forbrugerne og mindre innovation i sektoren”, som det lød i en pressemeddelelse fra EU-Kommissionen.

General Electric anfører, at både GE og Alstom hver især har spidskompetencer, når det gælder udbygningen af de intelligente energinet, som er en forudsætning for, at man kan sikre et effektivt indre marked for energi, hvilket er et af de primære formål med Den Europæiske Energiunion. I det hele taget mener GE, at man gennem fusionen med Alstom vil kunne bidrage væsentligt på en række af de områder, der har EU-Kommissionens og EU-landenes højeste prioritet: jobskabelse, øget forskning og udvikling og ikke mindst et boost til effektiviteten i de bestræbelser, man gør sig i Europa på at reducere udledningerne af de drivhusgasser, som forårsager den globale opvarmning. Se figur 1.

I de fire nordiske lande har GE ca. 5.000 ansatte, hvoraf langt de fleste arbejder i GE Healthcare. I Danmark har GE kun cirka 130 ansatte fordelt på en serviceafdeling for drilling-produkter i olie og gas i Esbjerg, salg og markedsføring af GE Healthcares produkter i Brøndby, og salg og service af GE Jenbacher gasmotorer i Hinnerup. Konglomeratet solgte i 2014 GE Money Bank i hele den nordiske region til den spanske bank Santander.

Grøn omstilling er blevet big business

Lars Aaagaard, adm. direktør i Dansk Energi, ser GE-topchefens besøg i Danmark – og GE’s bud på franske Alstom – som endnu et udtryk for, at den globale industris største spillere nu for alvor gør deres indtog i den grønne omstilling.

”Det grønne er blevet big business. Det har vi også set tidligere med Vestas’ alliance med Mitsubishi. Tendensen er, at industrialiseringen nu er kommet til den grønne omstilling. Fremover vil det være storindustrien, der driver udviklingen, både når det gælder vedvarende energiformer og ressourceeffektivitet. Pionertiden er ovre,” siger Lars Aagaard.

Denne udvikling vil ifølge chefen for Dansk Energi lægge et stort pres på danske teknologileverandører. Han påpeger samtidig, at General Electric igennem sin historie har været særdeles innovativ på finansieringssiden og i forhold til at udvikle forretningsmodeller. Og den slags kan der være god brug for set i et dansk-nordisk perspektiv, hvor den centrale udfordring ifølge Aagaard fremover bliver at demonstrere, at man kan komme lige så langt i anvendelsen af den vedvarende energi, som man er nået i forhold til at producere den.

”Der skal turbo på elektrificeringen gennem udviklingen af et nyt samspil mellem el, varme og andre komponenter i fremtidens energisystemer. Det er på anvendelsessiden af den vedvarende energi, at de store slag skal stå i fremtiden,” siger han.

Fra bankvirksomhed og hjem til industrien

GE-topchefen, Jeff Immelt, der har ledet virksomheden siden 2001, er nummer 21 på Forbes’ liste over verdens mest magtfulde mennesker. Og han er i øjeblikket i gang med en massiv strategisk omlægning af General Electrics forretninger.

Fra topgearet finanskæmpe til miljøbevidst industrigigant

Jeff Immelt, 59, er som topchef i General Electric (GE) i færd med at gennemføre en monumental forandring i det amerikanske forretningskonglomerat, der er verdens 7. største børsnoterede virksomhed med en markedsværdi på omkring 290 mia. dollar – knap 1.950 mia. kr. Immelt annoncerede for nylig, at GE vil sælge stort set alle sine finansielle virksomheder, som under forgængeren i chefstolen, Jack Welch, voksede massivt og bidrog kraftigt til, at Generel Electric blev endog meget hårdt ramt af finanskrisen, hvor selskabets børsværdi blev mere end halveret.

Immelts plan er at føre GE tilbage til selskabets industrielle rødder, alt imens man bevarer de specialiserede finansielle serviceydelser, der er direkte knyttet til virksomhedens storskalaprojekter inden for energi, health care og energieffektiviseringer i industrien. GE’s satsning på energieffektivitet og bæredygtig udvikling stammer, helt tilbage fra dengang man lancerede konceptet Ecomagination, der på tværs af industrielle sektorer har hjulpet GE-kunder med at implementere renere og mere effektive teknologiske løsninger.

Jeff Immelt markerede sig tilbage i 2009 i forbindelse med COP15 i København med en fuldtonet støtte til den danske regering i bestræbelserne på at lande en effektfuld, global klimaaftale. Hans købstilbud på godt 115 mia. kr. for den franske industrikoncern Alstom i sommeren 2014 vil – hvis det ikke bliver stoppet af EU’s konkurrencekommissær – gøre General Electric til en afgørende spiller i EU’s energiunion.

GE-koncernen har i årtier drevet udlånsvirksomhed i et meget betydeligt omfang, hvilket betød, at de blev hårdt ramt af finanskrisen, der gav aktiekursen en nedtur, som selskabet endnu ikke fuldt ud er kommet sig over. Endnu i 2014 udgjorde finansielle serviceydelser – altså bankvirksomheden – 42 pct. af GE’s samlede omsætning, hvilket har fået de amerikanske myndigheder til at erklære selskabet for at være en finansiel virksomhed af systemisk vigtighed, de såkaldte SIFI, hvilket de er den eneste ikke-bank, der er, i USA.

Jeff Immelt håber allerede til næsten år at slippe af med SIFI-prædikatet, og det er hans mål at reducere udlånsvirksomheden til 10 pct. i General Electrics samlede omsætning i 2018. Realiseringen af dette mål forudsætter, at fusionen med Alstom bliver en realitet. På samme måde forventer markederne, at GE vil købe massivt op i relevante energi-, teknologi- og industrivirksomheder, efterhånden som frasalget af de finansielle virksomheder skrider fremad. GE vil dog fortsat bevare de specialiserede finansielle virksomheder, der arbejder med finansiering af større projekter inden for energi, industri og sundhedsteknologi og service, som også udgør et betydeligt forretningsben i General Electric.

Brian Vad Mathiesen, der er professor med speciale i energiplanlægning ved Aalborg Universitet i København, mener, at General Electrics vigtigste opgave i forbindelse med skabelsen af Den Europæiske Energiunion er at levere de rigtige teknologier til konkurrencedygtige priser. Og at GE formår at overbevise europæerne om, at koncernen er villig til at investere betydeligt og over en relativt lang horisont med relativt lave men til gengæld stabile afkast.

”De institutioner eller virksomheder, der ejer vores elsystem og andre energinet, bør have en langsigtet investeringshorisont og ikke kun en kortsigtet. Det er helt afgørende, uanset om vi taler om fjernvarme, elledninger, gasledninger, gaslagre eller kraftværker i øvrigt og vindmøller især. Det vil blive alt for dyrt, hvis man skal have en kortsigtet profit på alle de komponenter, der er i et integreret energisystem,” siger professor Mathiesen.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu