Giganten i garagen

Den globale maker-bevægelse har også gjort sit indtog i Danmark. Og det kan både uddan­nelsessteder, virksomheder og samfundet som et hele drage fordel af, hvis vi ønsker at gøre Danmark til et innovativt videnssamfund. Men det kræver, at vi griber muligheden, mener Ali Gürcan Özkil, adjunkt ved DTU’s Institut for Mekanisk Teknologi, der har undersøgt maker-miljøet i Danmark. Bio­teknologivirksomheden Novozymes har for længst set mulighederne og har gennem tre år samarbejdet med et netværk af biohackere omkring udvikling af nyt udstyr.

Peter Hesseldahl

Kontrasten kunne dårligt være større. Novozymes er giganten med de skinnende hvide, hightech laboratorier, men alligevel taler man i Novozymes’ innovationsafdeling begejstret om samarbejdet med Biologi-garagen.

Garagen er faktisk en kælder under en beboelsesejendom på Frederiksberg. Den deler adresse med Labitat, et makerspace, i en labyrint af rum spækket med halvfærdige projekter, værktøj af alle slags og metervis af hylder med stumper og råmaterialer, der måske kunne vise sig nyttige for nogen engang. For den uindviede virker der lidt rodet. Til gengæld kan man mærke energien: Det er tydeligvis et sted for folk, der elsker at arbejde med deres egne opfindelser og hobbyprojekter.

Hver anden uge sidder Gernot Abel, Science manager i Novozymes’ afdeling for Enzym Analytisk Udvikling, nede i kælderen og nørkler sammen med de andre medlemmer af Biologi-garagen. For tre år siden donerede Novozymes 100.000 kr. til garagen for at støtte op om initiativet. Siden da er samarbejdet blevet tættere og mere personligt, og for Gernot Abel er det blevet en officiel del af hans arbejdsopgaver i Novozymes.

Vi er her for at lære

Et af projekterne har været at udvikle en meget simpel og billig måde at måle ethanol på. Resultatet er blevet en prototype på et apparat, der kan bygges for 200-300 kr. – langt, langt billigere end de maskiner til flere hundrede tusinde kroner, som Novozymes normalt bruger. I øjeblikket er prototypen ved at blive testet til brug i større skala i Novozymes’ amerikanske applikationscenter for bioethanol.

”Vi kunne umuligt have udviklet en prototype med så få omkostninger, hvis vi havde samarbejdet med en etableret, kommerciel udvikler,” fortæller Gernot Abel.

Om prototypen vitterlig kan bruges, er endnu ikke afklaret, men for Gernot Abel er det heller ikke afgørende.

”Vi er her ikke alene for at udvikle et måleudstyr, som kan bruges i den kommercielle udvikling i Novozymes. Vi er her for at lære og forstå, hvordan den type miljøer kan skabe noget brugbart,” siger han.

Man skal ikke forvente, at de serverer kaffe

I garagen er det to meget forskellige tilgange til innovation, som mødes.

”En af fordelene ved Biologi-garagen er, at der er en stor mangfoldighed af deltagere og idéer. Man får noget input, der er helt anderledes end det, vores egne inhouse-ingeniører ville fokusere på,” siger Gernot Abel og tilføjer:

”Bagsiden er, at det er mindre struktureret og mere uberegneligt. Bio-hackerne arbejder ikke 9-16, og det handler i høj grad om at være en del af netværket, hvis man vil accepteres.”

Novozymes forstod hurtigt, at de ikke bare kunne komme med en stor pose penge. Hvis man skal have noget reelt ud af kontakten, er man nødt til at engagere sig.

”Man skal ikke forvente, at de serverer kaffe for en. Man skal selv være en aktiv del af det. Derfor var det vigtigt, at vi ikke bare kom og kiggede og så tog det med hjem, vi syntes var interessant.

Alle resultater er åbne

En anden væsentlig forskel i forhold til Novozymes’ normale udviklingsarbejde er, at resultaterne fra Biologi-garagen er open source og ligger frit fremme på hjemmesiden.

”Vi er der ikke for at gafle patenter. Vi er der for at blive bedre til at samarbejde med andre og for at få adgang til andre måder at tænke på. Vi vil kun være glade, hvis en af hackerne kan bruge resultatet til at lave en startup. Så ville udstyret komme på markedet hurtigere. Det er ikke et af Novozymes’ kerneprodukter at lave måleudstyr, men det er en fordel både for os og vores kunder, at der bliver udviklet bedre og billigere grej,” siger Gernot Abel. 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu