Grænsebryderen Bjarke Ingels

Da tegnestuen BIG i sidste uge vandt den gigantiske opgave med at klimasikre Manhattan i New York, var det endnu et eksempel på, hvordan den danske tegnestues stifter, Bjarke Ingels, rykker grænser og udfordrer normer. Ingels, der er kendt for at gå fandenivoldsk til sine magtfulde kunder, er flere gange gået lige til kanten og har udfordret arkitekturens normer.

Da Sandy i 2012 ramte den amerikanske østkyst og New York, fulgte der katastrofale ødelæggelser i kølvandet på orkanens hærgen – store dele af byen blev evakueret og lå efterfølgende under vand.

Her to år efter har den danske tegnestue BIG med projektet BIG U vundet opgaven om at sikre Manhattans lavtliggende havneområde og byens millioner af indbyggere mod den næste katastrofe. Projektet skal åbne Manhattans kyststrækning op for byens borgere, og budgettet er på intet mindre end i omegnen af 2 milliarder kr.

At det lige netop er BIG, der har vundet udbuddet er nok ingen tilfældighed. I spidsen står danske Bjarke Ingels, der i 2006 grundlagde tegnestuen, og han er kendt for at sige sin mening, tænke radikalt anderledes omkring bæredygtighed i arkitektur og skabe et innovativt miljø for sine kolleger. Og når han bryder reglerne, er det altid med et formål, fortæller hans tidligere underviser på Kunstakademiets Arkitektskole, og nuværende partner på tegnestuen Vandkunsten, Jens Thomas Arnfred:  

Login