Han skal realisere hovedstadens grønne ambitioner

Som direktør i Hofor skal Henrik Plougmann Olsen sikre mere grøn strøm og fjernvarme og samtidig sikre hovedstaden mod større vandmasser.

Foto: Metroselskabet

Den største udfordring

Fakta

Hvem?

Henrik Plougmann Olsen

Hvilket job?

Direktør for Hovedstadsområdets Forsyningsselskab – Hofor.

Hvorfra?

Direktør i Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

København har store ambitioner om at være en international frontløber i klimaomstillingen. Henrik Plougmann Olsen skal være med til at indfri de ambitioner, når han til maj sætter sig i stolen som ny direktør for Hovedstadsområdets Forsyningsselskab – Hofor.

En af de helt store opgaver på den kommende direktørs bord bliver at videreføre og videreudvikle den grønne omstilling af hovedstadens energiforsyning. København har i dag en ambition om klimaneutralitet i 2025, og det vil kræve langt mere grøn strøm og dermed flere og større investeringer i mere vedvarende energi – særligt i en udbygning af vindmølle- og solcelleparker.

Det handler for Hofor også meget om at sikre en mere grøn fjernvarmeforsyning. Det vil kræve test og udbygning af varmepumpekapaciteten og andre nye energiteknologier, som er en del af en samlet indsats, der kan bane vejen for udfasning af kul, men også biomasse, i fjernvarmen – som både politikere og eksperter påpeger bliver en vigtig opgave for hele den danske energiforsyning de kommende år.

Derudover vil den nye Hofor-direktør skulle arbejde videre med forsyningsselskabets planer om Power-to-X og CO2-fangst. Blandt andet lyder en ambition, at Amagerværket skal kunne indfange én million ton CO2 om året fra 2025.

En anden stor opgave for Henrik Plougmann Olsen bliver at fortsætte og videreudvikle klimasikringen af København og resten af hovedstadsområdet, som efter skybruddene i 2010 og 2011 i den grad har været på dagsordenen. Hofor har de seneste år været med i en lang række projekter målrettet skybrudssikring med etablering af blandt andet nye skybrudstunneller, klimarender, vandbassiner og udvidelse af vandløb og åer.

I de kommende år vil Hofor igangsætte og realisere en række milliardstore byggeprojekter, som er nødvendige for at beskytte hovedstadsområdet mod en fremtid, hvor der forventeligt vil komme endnu mere nedbør og ikke mindst endnu flere skybrud. Hofor har alene i København klimasikringsplaner for omkring 12 milliarder kroner, og projekterne vil være færdige omkring 2035.

Henrik Plougmann Olsen sætter sig med andre ord på en direktørpost, som i dén grad står i klimaets tegn. Det at målrette, udvikle og investere sig til en fremtidssikret energiforsyning bliver det primære succeskriterium.

Baggrund

2009-2022: Direktør i Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

2004-2009: Direktør i Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune

2017-: Bestyrelsesmedlem i DGI Byen

2013-: Bestyrelsesmedlem i Meyers Madhus

1989-1995: Cand.scient.pol. fra Københavns Universitet

Henrik Plougmann Olsen er desuden medlem af repræsentantskabet på KU (formand for aftagerpanelet på Institut for Statskundskab) og medlem af bestyrelsen i Rejsekort A/S.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu