Historisk politikerlede skyldes reformer – ikke møgsager

Aldrig har befolkningen stolet mindre på politikerne end i dag. Og strømmen af ”møgsager” synes samtidig uden ende. Men de to ting hænger ikke sammen, viser ny forskning i de seneste 30 års undersøgelser af vælgertilliden. Tilliden lider derimod under den langtrukne økonomiske krise og regeringens krisepolitik, konkluderer professor Jørgen Goul Andersen, der i næste måned offentliggør resultaterne i en ny bog.

Politikerstanden står i sin største tillidskrise i 30 år. Se figur 1. Vælgerne stoler ikke længere på deres repræsentanter på Christiansborg, og forklaringen ligger ligefor: De talrige politiske skandaler i 2013. I hvert fald hvis man skal tro kommentatorkorpset og pressens politiske analytikere. Men Morten Bødskovs Christiania-løgn, Lars Løkkes bilagssag 2.0 og Annette Vilhelmsens vennetjeneste kan ikke forklare borgernes stigende mistillid. Det siger professor i statskundskab og ekspert i vælgervandringer Jørgen Goul Andersen fra Aalborg Universitet.

I bogen ”Vælgere på vandring”, der udkommer i februar, har han analyseret, hvordan tilliden til politikerne har udviklet sig siden 1970’erne. Gennemgangen af tillidsmålingerne fra de sidste tre årtier viser, at der ikke er nogen nævneværdig sammenhæng mellem de politiske skandaler og befolkningens tillid til politikerne:

”Møgsager skader den enkelte politiker, men smitter normalt ikke af på vores tillid til politikerne som sådan. Så man kan ikke drage den ellers nærliggende konklusion, at politikerlede følger af personskandaler,” siger han til Mandag Morgen.

Login