Hos os er elite ikke et skældsord

På Mandag Morgen er elite ikke et skældsord. Faktisk mener vi, at vi i Danmark har for lille en elite af superdygtige, modige, innovative, tænksomme, vidende og kreative mennesker, som kan vise vejen, udfordre etablerede dogmer, opfinde nye produkter, finde frem til helt ny forskningsmæssig viden, træffe dristige og fremsynede politiske og erhvervsmæssige beslutninger og gå imod strømmen, når alle andre tænker i samme rille. Vi definerer i høj grad eliten – således beskrevet – som vores målgruppe på Mandag Morgen.
Lisbeth Knudsen

2017 har fået en rigtig kedelig tendens, som kræver et modspil. Eliten er blevet tidens populære syndebuk, og Gud nåde og trøste den, der indrømmer at være en del af den udskældte flok. Folket beskrives som elitens modsætning, selv om ingen rigtigt ved, hvordan den der elite egentlig skal defineres. Alle kan opfinde deres egen formel på, hvem eliten er, og så banke løs på DJØF’erne, den kreative klasse, topskattebetalerne, millionærklubben, MF’erne, kulturmafiaen eller uddannelseskleresiet. Folket bliver lige så karikaturagtigt gjort til en samling populister, der hænger fast i fortidsromantik, Udkantsdanmark og globaliseringsforskrækkelse.

På Mandag Morgen er elite ikke et skældsord. Faktisk mener vi, at vi i Danmark har for lille en elite af superdygtige, modige, innovative, tænksomme, vidende og kreative mennesker, som kan vise vejen, udfordre etablerede dogmer, opfinde nye produkter, finde frem til helt ny forskningsmæssig viden, træffe dristige og fremsynede politiske og erhvervsmæssige beslutninger og gå imod strømmen, når alle andre tænker i samme rille.

Vi definerer i høj grad eliten – således beskrevet – som vores målgruppe på Mandag Morgen. Vi arbejder for dem, der som ledere og medarbejdere i den offentlige eller private sektor eller i civilsamfundets mange organisationer gerne vil være opdateret og inspireret af nytænkning og ny viden. For dem, der søger udfordringer og gerne vil udfordres af kloge tanker og irriterende, gode modargumenter.

Vi skriver for dem, der hver dag tager ansvar for at udvikle og forandre det danske samfund til det bedre. Vi analyserer og rapporterer om det, der er perspektiverne på nyhedsstrømmens mange historier, og om de mange ting, der går under radaren hos de andre medier, fordi det er for komplekst og for svært at passe ind i de fastlåste nyhedsvinkler og den trivielle, konfliktsøgende nyhedsformel. Vi prioriterer hårdt, og vi jagter nuancerne, som andre gerne skærer væk.

Mens mange medier går i retning af kortere artikler og korte nyhedsindslag, så går Mandag Morgen mod strømmen. Vi vil i fremtiden gå endnu mere i dybden med et særligt udvalgt emne eller tema hver uge. Vi lancerer en MM Special-historie i hver udgave af magasinet. En historie med mange sidevinkler, der fortjener særlig opmærksomhed, og som repræsenterer det bedste i genren kulegravende journalistik.

Vi har finjusteret designet af Ugebrevet Mandag Morgen som starten på et særdeles spændende efterår. Ud over MM Special har magasinets infografik og præsentation fået øget læsevenlighed. I næste runde senere på måneden påbegynder vi en fornyelse af Mandag Morgens website: www.mm.dk. Nye klummeskribenter og bloggere, nye artikelformater og infografiske elementer vil komme til at se dagens lys i løbet af efteråret.

Med til historien om vores journalistiske valg og prioriteringer hører Mandag Morgens særlige initiativ omkring afdækningen af falske nyheder og forurening af den offentlige debat med forkerte fakta, manipulerende anvendelse af fakta eller unuancerede påstande på vores specialsite www.TjekDet.dk. Her kan initiativet følges dagligt, men TjekDet vil også få en plads i Ugebrevet Mandag Morgen.

Vi glæder os til en hektisk og spændende efterårssæson med store både globale og nationale dagsordener, som mere end nogensinde kræver et anderledes medie, så vi kan skyde hul i den fortænkte modsætning mellem eliten og folket.

De bedste hilsener

Lisbeth Knudsen

Ansv. chefredaktør
MANDAG MORGEN


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu