Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Både Ikea og Føtex er under anklage for at "gå på knæ for muslimer". Det skyldes, at Ikea kalder en kollektion for "vinterfest", og Føtex falder en bolle for vinterbolle i stedet for noget med jul. Men navnene er slet ikke opstået af religiøse hensyn, siger både Føtex og Ikea.  

Ikea og Føtex er røget i uvejr på de sociale medier på grund af ordene 'vinter' og 'jul'. 
Ikea og Føtex er røget i uvejr på de sociale medier på grund af ordene 'vinter' og 'jul'. Foto: Føtex/Salling Group
Laura AndersenDaniel Greneaa Hansen

Adskillige danskere boykotter tilsyneladende Ikea og Føtex, fordi varehuset og supermarkedkæden angiveligt skulle have skiftet ordet jul ud med ordet vinter.

Ikea udkom for nylig med en kollektion af forskellige dekorationer, som varehuset kalder Vinterfest. Det har fået facebookbrugere i hobetal til at rase mod varehuset med anklager om, at Ikea helt undlader at benytte ordet jul i deres sortiment for at tilgodese muslimer.

Raseriet mod Føtex har rødder i en lignende historie. En kunde i Føtex har lagt et billede på Facebook – som er blevet videredelt - hvor man kan se en bløddejsbolle med sukkertopping, der bærer navnet vinterbolle. Bollens navn er ifølge de rasende brugere udtryk for, at Føtex tager særlige religiøse hensyn på bekostning af danske juletraditioner. Bollen burde hedde julebolle, som den plejer, lyder det.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Her er blot et par af de kommentarer, som Ikea og Føtex har fået med på vejen. 

Men både Ikea og Føtex understreger over for TjekDet, at de ikke har sløjfet ordet jul. Både varehusene og supermarkederne vil i november og december have massevis af juleprodukter på hylderne.

Føtex sælger både vinterboller og juleboller 

Om den nye vinterbolle i Føtex' bagerafdeling siger Kasper Reggelsen, pressechef i Salling Group:

“Det er alene et bagværk, vi kalder vinterbolle i vintermånederne. Og jeg kan kategorisk afvise, at den her vinterbolle skulle være en brik i en større politisk sammenhæng,” siger han.

Den udskældte vinterbolle er slet ikke udtryk for, at Føtex skrotter julen. Besøger man Føtex, vil man "blive overfaldet af julepynt," siger Kasper Reggelsen. Bollens navn har en helt anden forklaring:

“Ved siden af vinterbollen har vi stadigvæk vores klassiske julebolle. Vinterbollen er bare ny i vores sortiment af julebagværk og af gode grunde, synes vi, at det er lidt mærkeligt at have en julebolle nummer et og en julebolle nummer to. Så derfor kalder vi den for vinterbolle,” siger Kasper Reggelsen.

Ikea følger bare årstiderne 

En af de mere prominente stemmer, der har harceleret mod Ikeas nye kollektion er Peter Skaarup, Dansk Folkepartis gruppeformand. I både et debatindlæg i Kristeligt Dagblad og i et facebookopslag giver han udtryk for, at han ikke kan lide Ikeas nye påhit.

“Mens langt de fleste danskere glæder sig til at fejre den traditionelle danske jul, så er Ikea gået i gang med at pynte op til ‘vinterfest’. Jeg holder meget af Sverige og svenskerne, men den politiske korrekthed, der udgår fra vores naboland, begynder at blive lidt anstrengende,” skriver han i et opslag på Facebook og fortsætter:

“Hvad med dig, skal du fejre julen i december, eller holder du vinterfest den 24. december i år?”

Artiklen fortsætter under billedet. 

Peter Skaarup var hurtig til at blande sig i debatten om Ikeas nye kollektion på Facebook. 

Men stik imod hvad Peter Skaarup hævder, pynter Ikea stadig op til jul, siger Christian Mouroux Pedersen, der er kommunikationschef i Ikea Danmark.  

Kollektionen dækker over hele vintersæsonen og indeholder også julepynt.

”Det har aldrig nogensinde været på tale internt i Ikea, da vi navngav den her kollektion, at vi udelukkende skulle tage hensyn til en bestemt religion eller i øvrigt en bestemt højtid. Julen er bestemt med i vores kollektion, men det er jo ikke det eneste, der fylder om vinteren,” siger han til TjekDet og forsætter:

“Den er en del af en sæsonkollektion, og derfor hedder den, som den hedder. Og det har den i øvrigt gjort de sidste mange år. De sidste mange år har den heddet noget med vinter. I år har vi bare valgt at lægge fest på.” 

Peter Skaarup køber dog ikke forklaringen om, at Ikea blot følger de fire årstider med navnet på kollektionen.  

"Nej, det gør jeg ikke. Jeg synes, at det virker meget mærkeligt på mig. Når Eid-festen kører, så kalder butikkerne det for en Eid-kage og ikke en forårskage," siger han til TjekDet. 

Mener du, at Ikea er stoppet med at holde jul? 

"Nu har jeg ikke lige været forbi på den her tid, men du kan formentlig stadig godt komme til at købe juletræer og komme til julebuffet. Men jeg synes bare, at det er vigtigt, vi tør og vil stå vagt om vores egne traditioner og kultur her i landet."

I deres vinterkollektion indgår der også andre varer end bare juleting, og netop derfor kalder de den vinterkollektion. Mener du så, at de bare skal kalde det hele for noget, der starter med jul? 

"Jeg skal jo ikke bestemme, hvad de skal gøre. De skal jo bestemme, hvordan de gør det bedst ud fra deres markedsføring."   

Ikea og Føtex er ikke de eneste, der har været beskyldt for at sløjfe julen af hensyn til muslimer. TjekDet fortæller i denne artikel, hvordan et såkaldt vintertræ i landsbyen Ullerslev på Fyn har fået flere danskeres sind i kog.

Fakta

Opdateret 18. november 2019 14:51: Artiklen er opdateret med en kommentar fra Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup.

Omtalte personer

Peter Skaarup

MF, gruppeformand (DD)
Student (Aarhus Katedralskole 1982)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu