Turismens fyrtårne: Hvirvelstrøm skal suge turister ned i dybet

I 2013 får Danmark et nyt vartegn. Turister, der lander i Kastrup eller kører over Øresundsbroen, vil næsten opleve, hvordan de blive suget ned i dybet i Nordeuropas største akvarium, Den Blå Planet, der arkitektonisk er formet som en hvirvelstrøm.

Det nye akvarium, der skal afløse det nuværende Danmarks Akvarium i Charlottenlund, får en unik placering i vandkanten på Østamager, mellem Kastrup Havn og Amager Strandpark – midt i et infrastrukturelt krydsfelt med Københavns Lufthavn, Øresundsbro, metro og internationale togruter. Tanken er, at akvariet med sin nytænkende arkitektur skal stå som et vartegn for både hovedstaden og Danmark og være med til at løfte Øresundsregionen som turistmål.

Nye bud på fremtidens turismeprojekter

Frem til Turismens vækstkonference d. 30. maj offentliggør Mandag Morgen i samarbejde med partnerne i projektet Destination Danmark en række bud på nye innovative fyrtårnsprojekter, der har potentialet til at skabe fornyet vækst i turisterhvervet. På konferencen, som du stadigvæk kan tilmelde dig, overrækkes en pris til det bedste projekt.

Projekterne vurderes bl.a. ud fra parametrene som:

  • Vækstpotentiale
  • Indflydelse på regional udvikling
  • Innovationsniveau
  • Realiserbarhed
  • Uniqueness og "reason to go"

Du har muligheden for at kommentere projektet i kommentarfeltet herunder, hvor du også kan komme med dine forslag til, hvad der skal til, for at projektet kan udvikles til en driver for ny vækst.

”Vores beliggenhed gør det nemt og naturligt for turister at besøge os. Det er oplagt for norske og svenske børnefamilier, der kører sydpå, at tage et afbræk hos os, så børnene kan afreagere og blive klar til endnu en lang køretur,” siger Bent Frank, formand for Bygningsfonden Den Blå Planet.

Kombinationen af akvariets centrale placering og den nytænkende brug af arkitektur gør, at der er mange muligheder for at tiltrække gæster fra både ind- og udland. Bent Frank forestiller sig et samarbejde med Københavns Lufthavn, hvor transitpassagerer kan få ventetiden til at gå hurtigere med en tur i det nye akvarium, der ligger et stenkast væk. Akvariet har et stort potentielt opland fra både Danmark og Sverige, og beliggenheden gør, at også familier fra Jylland kan nå frem og tilbage på samme dag med offentlig transport.

Arkitektfirmaet 3XN vandt konkurrencen om at opføre bygningen med et forslag, som de selv kalder ”Hvirvelstrøm”, og som giver associationer til fisk, fugle og havstrømme, der skal gøre akvariebesøget så autentisk som muligt. Konkret skal Den Blå Planet stå i vandkanten som en markant skulptur, der er bygget som en hvirvelstrøm. For at få adgangen til akvariet skal man ”lade sig rive med” af hvirvelstrømmen, der fører gæsterne ned under vandet i fiskenes naturlige element.

”Når man kommer rundt i verden og ser akvarier, ligner mange af dem kedelige industribygninger. Hos os ligger der en arkitektonisk ide, som er enestående. Det giver en helt anden indlevelse hos gæsterne,” siger Bent Frank.

Nøgletal for Den Blå Planet

  • Samlet budget: 630 millioner kr
  • Hovedbidragsydere: Knud Højgaards Fond, Real Dania og Tårnby Kommune
  • Forventet årligt besøgstal: 700.000

Hvirvelstrømmen vil have et bruttoareal på knap 10.000 kvadratmeter med et udendørs anlæg på 2.000 kvadratmeter plus parkeringsplads. De udvidede og moderniserede aktiviteter skal sammen med de lettere adgangsveje og forbedrede parkeringsmuligheder, øge det årlige besøgstal fra de 100.000, der i dag besøger Danmarks Akvarium, til 700.000.
Den Blå Planet bliver indviet i 2013

Den Blå Planet overtager Danmarks Akvariums hovedformål: Den skal formidle, undervise og forske i vandets dyreliv samt tage aktivt del i naturbevarelse og ressourceforvaltning. Flytningen fra Charlottenlund til Tårnby sker bl.a. fordi, de gamle bygninger i Charlottenlund er nedslidte og har begrænsede udvidelsesmuligheder. Danmarks Akvarium ser dog også flytningen som en mulighed for at modernisere hele akvariekonceptet og bygge bro mellem naturvidenskab, kultur og arkitektur. Den Blå Planet bliver et levende biologisk museum, der repræsenterer klodens ferske og salte vande, og det eneste akvarium i Danmark, som primært fokuserer på eksotiske dyr og planter – og dermed global biodiversitet. Akvariet indeholder sektioner med bl.a. varmt ferskvand, koldt ferskvand, varmt saltvand, koldt saltvand, en regnskov, et oceanarium fyldt med hajer og en udendørs sø.

”Vi har fået vores inspiration ved at kigge rundt i verden på forskellige akvarier. Det har været afsættet til at vi kunne lave vores helt eget,” siger Bent Frank.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu