Chefredaktørens blog 
Tanja Nyrup Madsen

Hvor let kan russerne hacke vores elnet?

Efter Ruslands nye, aggressive linje er det blevet ministerbusiness at få styr på it-sikkerheden i vores energiinfrastruktur.

Foto: Thomas
Borberg/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Thomas Borberg/Politiken/Ritzau Scanpix

Angrebet på gasrørledninger i Østersøen er en påmindelse om, at moderne krig kan føres på mange andre måder end med tanks og missiler. Men hvis Putin virkelig ønsker at ramme Danmarks kritiske infrastruktur, så findes der en anden og mere diskret vej.

Mens de spektakulære gaseksplosioner under havet skabte stor forvirring og frygt, men lille skade på forsyningssikkerheden, så er det lige omvendt med et cyberangreb på infrastrukturen: Lammer man elnettet, kan man på én gang ramme både lys, varme, trafik, internet, mobilkommunikation og et antal andre samfundskritiske funktioner. Det viste russerne, da de i 2015 mørklagde 80.000 ukrainske husstande med et hackerangreb.

Som et knudepunkt i det europæiske el- og naturgasnet er den danske energisektor et interessant mål for Putin. Center for Cybersikkerhed vurderer truslen mod den danske energisektors it-systemer som meget høj, hvilket er det højest mulige trusselsniveau.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu