Hyldest til forstyrrelsen

LEDELSE Prisen for hjemmearbejdets uforstyrrede fokus er mindre innovation og færre løbende småjusteringer af mål, strategier og processer. Coronakrisen har understreget, at en vigtig ledelsesopgave er blot at være til stede og “åben for forstyrrelse”, skriver Mads Thimmer.

Af Mads Thimmer
Adm. direktør og medstifter, Innovation Lab 

Når du som leder sætter retning, må det altid være med forventning om at ændre kursen undervejs, efterhånden som virkeligheden kommer med input. Den faktiske kurs er set i bakspejlet næsten altid et zigzag uden om opståede forhindringer og med optag af pludselige muligheder.

Din værdi som leder ligger i høj grad i din evne til at udpensle en retning, og så ellers udbrede ejerskabet, så flest muligt kan se sig selv bidrage til bevægelsen mod det udstukne mål. Derfor er det også essentielt at være mere åben for input og “forstyrrelser” end at stå fast på delmål og detailstyring.

For selv om zigzag er en længere vej end det lige ridt, skaber det ejerskab og samler momentum, når medarbejdere opdager, at de har en stemme, der tæller, og føler sig opmuntret til at give input og få de små gnidninger løst løbende. 

Corona ser ud til at udfordre den fordel. Det uforstyrrede liv på hjemmearbejdspladsen gavner (leder)produktiviteten, men innovationskulturen lider. I en nylig Microsoft-undersøgelse blandt 9000 ledere angiver 30 procent færre, at de arbejder i en “innovativ kultur”, sammenlignet med før Corona.

Vi låner altså af fremtiden, når vi kan sidde uforstyrret og nyde fokus. Imens skrumper idéerne, kulturen fiser ud, og snart forsvinder talenterne.

Bottom-up på ledermødet

Jeg var engang på besøg i en virksomhed, der havde ugentlige ledermøder. Det kunne ikke være mindre opsigtsvækkende – bortset fra at alle medarbejdere, mange digitalt, var inviteret med til ledermøderne, og at det aldrig startede med en lang og resultatforherligende præsentation.

Ledermødet bestod simpelthen i, at et par ledere satte sig på nogle barstole og lyttede til medarbejdere, der stillede spørgsmål.

De lyttede, havde ikke fortygget en masse forklarende materiale, men fattede interesse, lod sig forstyrre og tog (tilsyneladende) en masse idéer fra medarbejderne med sig fra ledermødet. Det omvendte af, hvad mange ledere måske forestiller sig ved afdelingsmøder, hvor medarbejderne tager noter og får ansvar og opgaver med sig derfra.

Gestussen var til at føle på. Og i dag er virksomheden en af verdens mest værdifulde. Så det kan betale sig at lade sig forstyrre som leder. Af mange årsager.

Her er fire perpektiver på forstyrrelsen som ledelsesredskab. 

1. Du fanger de små ting, før de vokser sig store

Din adfærd som leder bliver spejlet af alle aspirerende medarbejdere i din organisation. Hvis du signalerer travlhed, wall-to-wall-møder og utilnærmelighed, vil det være målet for mange.

For det første betyder det, at du ikke samler nødvendige signaler op fra medarbejdere, der har gode inputs og vigtige indsigter. For det andet skaber du en travlhedskultur af fast lanes, hvor det er hver mand for sig selv.

Resultatet bliver, at personer og afdelinger mister interessen for hinanden. Der skabes ikke rigtig værdi på tværs, og planer bliver fulgt blindt uden skelen til inputs undervejs (som alligevel sjældent kommer). Glem alt om at få agile processer til at virke et sted, hvor man lukker systematisk af for det løbende og pludselige.

Omvendt kan du vælge at gøre dig tilgængelig og sørge for, at din kalender ikke er booket konstant. Vær afslappet og ufortravlet – tag din kaffekop med rundt og tal med folk. De vil komme med små iagttagelser, idéer og tanker, som ellers ville vokse til lange klagemails eller krav om opmærksomhed med mødeindkaldelser og CC-mails en masse.

En times rundfart på benene og hurtige afklaringer kan spare 10 timers mødetid og mail-arbejde. Det kan også gøres i en variant med corona-kaffe a femminutters-checkins. 

2. Det handler ofte om sparring

No news is bad news. Ingen forstyrrelser skal give grund til bekymring. 

Hvis ikke du som leder bliver udfordret, er du sandsynligvis eksponent for en konsensuskultur med et falsk virkelighedsbillede af etableret succes, undertrykte fejl og selvgratulerende kommunikation. Nordkorea ligger i den høje ende af denne skala, hvor du skal ønske dig at ligge lavt.

Husk, at en forstyrrelse ikke er en invitation til overtagelse. Et spørgsmål er ikke altid et ønske om et svar med en løsning. Lyt. Prøv at facilitere en erkendelse i stedet for at overbringe din løsning. Stil spørgsmål tilbage, så dine medarbejdere bliver klar over, at de selv kan finde løsninger og svare på spørgsmål.

Løsninger og svar skaber behov for mere hjælp, og du vil opleve flere ufrugtbare forstyrrelser. Det er ligesom med hjælp til udviklingslande – giv den som en hjælp til selvhjælp, eller se problemet og afhængigheden vokse.

Det lyder nemt, men det er uhyre svært for ansvarlige ledere ikke at springe ind og tage problemer på sig for at løse dem. Din anerkendelse, din skumfidus som leder, er nødt til at komme senere, når medarbejdere takker dig for at styrke deres selvstændighed og egen dømmekraft.

Husk dog, at du stadig ejer ansvaret for løsningen som leder. Lad være med at skubbe det overordnede ansvar fra dig, men giv dig til kende som en ressource i medarbejderens løsningsproces. 

3. Gå systematisk til værks, og skab mere ro

Mange ledere klager over endeløse indbakker og konstante forstyrrelser. Men samme ledere gør også en dyd ud af at svare på mails om aftenen og i weekenden, og går dermed forrest i en rævedyr og altomfattende arbejdskultur. 

Den paradoksale løsning er at gøre sig mere tilgængelig for forstyrrelser, men med en klar markering af, hvor man er åben for forstyrrelser, og hvor man ikke er. Blokér kalenderen nogle timer hver uge til rundgang ved kaffeautomaterne, hvor du gør dig tilgængelig uden selv at forstyrre.

Lav gå-hjem-møder uden agenda, hvor alle kan ventilere og stille spørgsmål om stort og småt. Nogle gange tager det 10 minutter, men i starten tager det nok nærmere to timer.  Og husk, at en åben dør eller en placering i et storrumskontor indbyder til forstyrrelser. Selv har jeg aldrig haft et kontor, og alle ved, at jeg er åben for forstyrrelser, når de kan se mig. 

Men lige så vigtigt: Værn om fokus-tiden. Alle vil kunne forstå, at også ledere – måske især ledere – bør have tid til at se indad, grave dybere og fokusere. Tag en hjemmearbejdsdag, og brug den nye corona-virkelighed til at implementere muligheden for fordybelse og fokus som lige så naturligt og helligt som muligheden for de spontane forstyrrelser. 

Det er her, du opbygger overskuddet og tiden som leder til at tage de mange forstyrrelser som positive anledninger i stedet for som negative brud i arbejds- og møderytmen.

4. Det er din chance for kulturledelse

Ledelse er især kulturpleje, dømmekraft og perspektivering for en moderne organisation, der orienterer sig mod nedefra-op- og udefra-indbevægelser. Hvis dine kolleger ikke forstyrrer dig, vil dine kunder eller brugere/borgere heller ikke – og utilnærmelighed vil blive en del af den kultur, du som leder er primært ansvarlig for at definere.

I dag er det kutyme, at man ligefrem opsøger forstyrrelserne som virksomhed og takker kunderne for inputs og meninger, uanset hvor og hvornår de kommer. Faktisk er det næsten svært at tale om forstyrrelser – det er værdifulde data, der kommer ind, hver gang en kunde forstyrrer dig på sociale medier, i indbakken eller på gaden. 

Hvis du er åben og offentligt tilskynder forstyrrelserne – men selvfølgelig husker dine øer af uforstyrrethed – så vil kulturen omkring værdifuld feedback rejse sig, og du vil være adskillige skridt nærmere målet om at sætte kunden/borgeren/patienten/brugeren i centrum.

---

Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning.Forrige artikel Panikminister Frederiksen Panikminister Frederiksen Næste artikel Koks i regeringens maskinrum Koks i regeringens maskinrum
Hvor fri er en fri kommune?

Hvor fri er en fri kommune?

POLITIK OG VELFÆRD Velfærdsaftaler er det nye sort i den politiske værktøjskasse, som skal frisætte offentligt ansattes faglighed og øge kvaliteten af offentlig kernevelfærd. Alle jubler over hensigten. Men hvor fri bliver en fri kommune egentlig?

Hvordan skal vi forstå Viktor Orbán og hans ligesindede?

Hvordan skal vi forstå Viktor Orbán og hans ligesindede?

POLITIK OG VELFÆRD Polen og Ungarn er EU’s problembørn: De respekterer ikke basale demokratiske rettigheder, og knægter den frie presse og domstolene. Senest har de to lande nedlagt veto mod det samlede EU-budget og coronahjælpepakken. Men hvordan ser konflikten ud set fra Orbáns Ungarn? Er der noget, vi har misforstået i Vesten? 

Deep tech er fremtidens sammensmeltning af teknologier

Deep tech er fremtidens sammensmeltning af teknologier

DIGITAL OMSTILLING Der kommer en tid, hvor digitalisering ikke længere driver den teknologiske udvikling. Fremtidens løsninger vil være digitale – men samtidig en blanding af mange nye avancerede teknologier og videnskaber. Og måden, de udvikles på, vil inddrage langt flere og mere forskelligartede aktører.

ICDK: High tech byfarme skal forny Sydkoreas landbrug

ICDK: High tech byfarme skal forny Sydkoreas landbrug

GRØN OMSTILLING Den rekordhurtige økonomiske udvikling, som Sydkorea har gennemlevet de seneste årtier, har sat sit præg på alle aspekter af hverdagen. En af de sektorer, der har oplevet den største forandring, er landbruget og fødevareproduktionen, skriver Innovation Centre Denmark fra Seoul. 

Missioner er ledelsesbrændstof til tiden

Missioner er ledelsesbrændstof til tiden

LEDELSE Missioner kan hjælpe ledere og medarbejdere med at navigere efter langsigtede mål og udvikle forretningen i en tid, hvor sigtbarheden for mange organisationer er stærkt reduceret, skriver Christian Bason.

Søren Henriksen anbefaler

Søren Henriksen anbefaler

KULTURANBEFALING KMD's Søren Henriksen giver et indblik i tech-entusiastens kulturforbrug. Og så er han fascineret af renæssancemenneskets dyder.

Det er hele systemet, den er gal med

Det er hele systemet, den er gal med

POLITIK OG VELFÆRD Når man skal løse samfundets mest genstridige problemer, kan det hjælpe at træde et skridt tilbage og forsøge at forstå hele det system, som problemet er opstået i. Men hvordan forandrer man et helt system? Det skal et stort nyt projekt fra Rockwoolfonden undersøge.

Sociale detektiver finder udsatte kvinders motivation

Sociale detektiver finder udsatte kvinders motivation

POLITIK OG VELFÆRD Radikalt nybrud i tilgangen til kvinder, der får fjernet deres barn ved fødslen, reducerer antallet af tvangsfjernelser. ”Alt for ofte definerer vi kvinderne gennem deres problemer og ser dem ikke som borgere eller individer,” siger Sophie Humphrey, kvinden bag den britiske succeshistorie.

På Næstved Rådhus gentænker direktøren hele systemet

På Næstved Rådhus gentænker direktøren hele systemet

POLITIK OG VELFÆRD Over hele landet bakser kommuner med sociale udfordringer, som kører i ring. I Næstved gør kommunaldirektør Rie Perry klar til at tune hele sin organisation for at bryde det frustrerende mønster. I samarbejde med medarbejdere vil hun udvikle en praksis, der sætter borgeren og ikke borgerens problem i centrum.

Fonde vil ikke længere finansiere et defekt system

Fonde vil ikke længere finansiere et defekt system

POLITIK OG VELFÆRD Trods mange års fokus er det svært at rykke udsatte borgere. Organisationer og flere fonde vil derfor ikke blot finansiere sociale projekter – de vil også rette op på de fejl i systemet, der er med til at fastholde borgere i udsatte positioner.

Drejebog for en grøn fremtid

Drejebog for en grøn fremtid

GRØN OMSTILLING Danmark har alle forudsætninger for at blive rollemodel for bæredygtig omstilling. Men der mangler en fælles fortælling, der kan binde de mange gode aktiviteter og strategier sammen. Et nyt ambitiøst projekt, ledet af tænketanken Sustainia, skal skabe et samlingspunkt, som viser verden, at klimakrisen er en mulighed for udvikling.

Tema: Demokrati og borgerrettigheder under corona

Tema: Demokrati og borgerrettigheder under corona

Når de gule bjælker blinker og røgen står ud af nyhedsredaktørernes tastaturer, er der ekstra grund til at stoppe op og spørge, hvad det egentlig er for dagsordner, der er i spil neden under alle mellemregningerne.

I disse uger kan det næsten ikke blive større: Tilliden til samfundets institutioner. Respekt for demokratiet. Og vores samfunds resiliens og danskernes evne til at komme styrket og samlet gennem en krise.

Vi har samlet en stribe artikler og debatindlæg fra Mandag Morgen, der gør dig klogere på netop de store spørgsmål.

Farvel, Trump – nu er EU's demokrati på spil

Farvel, Trump – nu er EU's demokrati på spil

EU Kampen om demokratiet i EU går under radaren for de fleste, men der er afgørende ting på spil. I længden kan EU ikke acceptere at finansiere korruption og falske nyheder i Ungarn og Polen.

Hun skal skabe tillid

Hun skal skabe tillid

LEDELSE Nu var der endelig ved at være skabt ro på bassinkanten. Men så blussede balladen op igen. Derfor skal Merete Riisager få genskabt tilliden hurtigst muligt.

Regeringen spiller en grøn defensiv

Regeringen spiller en grøn defensiv

GRØN OMSTILLING Udspillet til en grøn skattereform viser med stadig større tydelighed en regering, der i klimapolitikken lytter mere til traditionalisterne i fagbevægelsen end til erhvervslivets grønne frontløbere. Måske kommer der slet ikke noget udspil til CO2-afgift i denne regeringsperiode. 

EU's ombudsmand: Kommissionen har ikke styr på interessekonflikter hos sine rådgivere

EU's ombudsmand: Kommissionen har ikke styr på interessekonflikter hos sine rådgivere

EU bør sikre sig langt bedre mod interessekonflikter, skriver EU’s ombudsmand i en afgørelse på en klage over valget af Blackrock som rådgiver om bæredygtig finans. Verdens største kapitalforvalter har indlysende egne interesser på spil i det område, som den nu skal rådgive kommissionen om. Men Kommissionens retningslinjer forhindrer i dag ikke, at Blackrock kan gå direkte fra lobbyist til rådgiver.  

Pandemi-udbrændthed og hvad du kan gøre ved det

Pandemi-udbrændthed og hvad du kan gøre ved det

LEDELSE Ledere prøver at støtte deres medarbejdere med alt fra overraskende fridage til 30 timers-uger under pandemien. Nogle gange handler det bare om at spørge ”Hvordan har du det, helt oprigtigt?”

Veganerpartiet ønsker et opgør med den menneskelige kødæder

Veganerpartiet ønsker et opgør med den menneskelige kødæder

GRØN OMSTILLING Hvis det nyligt opstillingsberettigede Veganerpartiet kommer til magten i morgen, bliver Danmark over 200 millioner individer fattigere. Partiets mærkesag er at lukke det konventionelle dyrelandbrug, servere bønnepostej for leverpostejsdanskerne og sætte naturen og dyrene i centrum – på lige fod med mennesket. For nogle et skrækscenarie. For Veganerpartiets forperson Lisel Vad Olsson det eneste scenarie for et medfølende og grønt land, som kan tage kampen op med klimakrise og døende økosystemer.

Verdens rige lande hamstrer coronavacciner

Verdens rige lande hamstrer coronavacciner

POLITIK OG VELFÆRD Allerede før den første coronavaccine har ramt markedet, er kampen om doserne i fuld gang. Et studie fra Duke University viser, at USA og EU har sat sig hårdt på den forventede produktion, skarpt efterfulgt af Indien, hvilket kan betyde færre og senere vacciner til milliarder af mennesker i andre og mindre velstående lande.

Grøn omstilling vil styrke EU på verdensscenen

Grøn omstilling vil styrke EU på verdensscenen

GRØN OMSTILLING Vedvarende energi er ikke kun godt for klodens klima. Det er også en nødvendig vej for Europa til regulær selvstændighed i forhold til USA og Rusland. Der kan også være sikkerhedsmæssige risici ved en udvikling, der svækker oliestater som Rusland og Saudi-Arabien og efterlader afrikanske lande med fossil energi. 

USA har stoppet russisk-europæisk energiprojekt til 75 milliarder

USA har stoppet russisk-europæisk energiprojekt til 75 milliarder

GRØN OMSTILLING Amerikanske politikere har truet europæiske virksomheder til at stoppe byggeriet af gasrørledningen Nord Stream 2. Sagen er et voldsomt geopolitisk sammenstød mellem USA på det ene side og Tyskland, Rusland og EU på den anden side om Europas energiforsyning.

Nye energikilder forskyder verdens magtbalancer

Nye energikilder forskyder verdens magtbalancer

GRØN OMSTILLING USA er blevet selvforsynende med olie. Dét faktum kombineret med den accelererede grønne omstilling betyder, at de gamle oliegiganter som Rusland og Saudi-Arabien mister indflydelse, mens Kina og andre lande, der satser på rene energiteknologier, styrkes.

Koks i regeringens maskinrum

Koks i regeringens maskinrum

LEDELSE Minksagen kommer ikke alene til at trække dybe politiske spor. Det må også blive en anledning til et kritisk eftersyn af ministeriernes topledelser. Det er ikke kun et Fødevareministerium og en fødevareminister, der har et problem.

Velkommen til skandaleministeriet

Velkommen til skandaleministeriet

LEDELSE Rasmus Prehn overtager et ministerium, hvor den tidligere departementscchef har beklaget fejl i ministerbetjeningen. Det er ikke første gang, Fødevareministeriets sagsbehandling halter efter almindelige forvaltningsretlige standarder. Rasmus Prehn skal sørge for, at det bliver den sidste gang.

Kent Damsgaard anbefaler

Kent Damsgaard anbefaler

KULTURANBEFALING Corona kan heldigvis ikke aflyse efterårets flotte farver. Ny administrerende direktør i Forsikring & Pension, Kent Damsgaard, mærker årstiden og anbefaler filmklassiker, der i den grad tåler et gensyn – også sammen med teenagebørnene.

Macron-doktrinen: Europa skal samle koalitioner af villige

Macron-doktrinen: Europa skal samle koalitioner af villige

POLITIK OG VELFÆRD Frankrigs præsident og Tysklands kansler vil øge EU’s autonomi over for USA og Kina. EU skal stille sig i spidsen for globale koalitioner om sundhed, terror, menneskerettigheder, sådan som man har gjort det på klimaområdet.

Den næste industrielle revolution er biologisk

Den næste industrielle revolution er biologisk

DIGITAL OMSTILLING Industrialiseringen bygger på ingeniørkunst. De teknologier, vi har brugt til fremstilling, har været præget af mekanik og kemi – og drevet af fossile brændsler. Men fremtidens industriproduktion kan for en stor dels vedkommende blive baseret på et helt andet teknologisk paradigme; på biologi.

Innovation Centre Denmark: Indien vil være førende på vacciner

Innovation Centre Denmark: Indien vil være førende på vacciner

KOMMENTAR Indien har været hårdt ramt af pandemien, men indsatsen for at bekæmpe covid-19 har også udviklet det indiske sundhedssystem, forskningssystem og den medicinske industri med ekspresfart, skriver det danske innovationscenter i Indien.

Hyldest til forstyrrelsen

Hyldest til forstyrrelsen

LEDELSE Prisen for hjemmearbejdets uforstyrrede fokus er mindre innovation og færre løbende småjusteringer af mål, strategier og processer. Coronakrisen har understreget, at en vigtig ledelsesopgave er blot at være til stede og “åben for forstyrrelse”, skriver Mads Thimmer.

Eksperter: Økonomisk genopretning uden grøn slagkraft

Eksperter: Økonomisk genopretning uden grøn slagkraft

GRØN OMSTILLING Regeringens økonomiske genstart af Danmark har indtil videre ikke formået at gribe en række grønne muligheder. Sådan lyder kritikken fra en lang række eksperter og DI, som opfordrer regeringen til at udnytte hjælpepakkernes grønne potentialer.

Nina Smith: Kom med alle jeres gode idéer

Nina Smith: Kom med alle jeres gode idéer

POLITIK OG VELFÆRD Som ny kommissionsformand får økonomiprofessor Nina Smith et stort ansvar for at forme fremtidens Danmark med en ny generation af reformer, så flere borgere på kanten af arbejdsmarkedet kommer i job. I et interview med Mandag Morgen løfter hun sløret for, hvordan hun vil forberede reformerne. Det danske uddannelseslandskab kan stå over for store forandringer.

Fra dimittend til direktør

Fra dimittend til direktør

POLITIK OG VELFÆRD Den tårnhøje ledighed blandt dimittender får universitet, jobcenter og erhvervskontorer til at samarbejde om at finde job til de unge. Nu skal dimittenderne også selv tænke på jobmuligheder i små og mellemstore virksomheder – eller starte deres egen virksomhed.

Der er brug for en vejviser i junglen af efteruddannelser

Der er brug for en vejviser i junglen af efteruddannelser

POLITIK OG VELFÆRD Man kan få fuld løn under et kursus, men mulighederne bliver ikke brugt. Ekspert efterlyser en personlig uddannelseskonto og et farvel til et uoverskueligt system af efteruddannelser. Jysk kommune bryder fødekæde fra fravær i folkeskolen til et liv med ufaglærte job.

Frivillige hjælper udsatte unge ud på karrieresporet

Frivillige hjælper udsatte unge ud på karrieresporet

POLITIK OG VELFÆRD Over 600 drenge fra udsatte boligområder har etableret knap 70 mikrovirksomheder i samarbejde med erhvervsfolk og andre frivillige i løbet af ti år. Skoledirektør opfordrer til at skrue ned for skoler og i stedet flytte undervisning ud, hvor borgerne er, for at få flere til at tage en uddannelse. Halvdelen af hans 3.000 kursister bliver undervist andre steder end på skolen. Men incitamenterne halter.

Netværk erstatter isolation

Netværk erstatter isolation

POLITIK OG VELFÆRD Mange års en-til-en-møder mellem jobcentre og kvinder med en ikkevestlig baggrund har ikke fået kvinderne i job eller uddannelse. Nu samler jobcentret i Svendborg kvinder i ti-personersgrupper, hvor de kan støtte hinanden. De har fejret den første mønsterbryder, der har fået et arbejde.

Regeringens nye nødvendighedens politik giver bagslag

Regeringens nye nødvendighedens politik giver bagslag

POLITIK OG VELFÆRD Minksagen har givet en gedigen forskrækkelse til en regering, der har været fristet til at lede enerådigt. Når presset øges på borgerens rettigheder, skal den demokratiske legitimitet styrkes. Den balance er tippet for regeringen, mener eksperter.