Hyldest til forstyrrelsen

LEDELSE Prisen for hjemmearbejdets uforstyrrede fokus er mindre innovation og færre løbende småjusteringer af mål, strategier og processer. Coronakrisen har understreget, at en vigtig ledelsesopgave er blot at være til stede og “åben for forstyrrelse”, skriver Mads Thimmer.

Af Mads Thimmer
Adm. direktør og medstifter, Innovation Lab 

Når du som leder sætter retning, må det altid være med forventning om at ændre kursen undervejs, efterhånden som virkeligheden kommer med input. Den faktiske kurs er set i bakspejlet næsten altid et zigzag uden om opståede forhindringer og med optag af pludselige muligheder.

Din værdi som leder ligger i høj grad i din evne til at udpensle en retning, og så ellers udbrede ejerskabet, så flest muligt kan se sig selv bidrage til bevægelsen mod det udstukne mål. Derfor er det også essentielt at være mere åben for input og “forstyrrelser” end at stå fast på delmål og detailstyring.

For selv om zigzag er en længere vej end det lige ridt, skaber det ejerskab og samler momentum, når medarbejdere opdager, at de har en stemme, der tæller, og føler sig opmuntret til at give input og få de små gnidninger løst løbende. 

Corona ser ud til at udfordre den fordel. Det uforstyrrede liv på hjemmearbejdspladsen gavner (leder)produktiviteten, men innovationskulturen lider. I en nylig Microsoft-undersøgelse blandt 9000 ledere angiver 30 procent færre, at de arbejder i en “innovativ kultur”, sammenlignet med før Corona.

Vi låner altså af fremtiden, når vi kan sidde uforstyrret og nyde fokus. Imens skrumper idéerne, kulturen fiser ud, og snart forsvinder talenterne.

Bottom-up på ledermødet

Jeg var engang på besøg i en virksomhed, der havde ugentlige ledermøder. Det kunne ikke være mindre opsigtsvækkende – bortset fra at alle medarbejdere, mange digitalt, var inviteret med til ledermøderne, og at det aldrig startede med en lang og resultatforherligende præsentation.

Ledermødet bestod simpelthen i, at et par ledere satte sig på nogle barstole og lyttede til medarbejdere, der stillede spørgsmål.

De lyttede, havde ikke fortygget en masse forklarende materiale, men fattede interesse, lod sig forstyrre og tog (tilsyneladende) en masse idéer fra medarbejderne med sig fra ledermødet. Det omvendte af, hvad mange ledere måske forestiller sig ved afdelingsmøder, hvor medarbejderne tager noter og får ansvar og opgaver med sig derfra.

Gestussen var til at føle på. Og i dag er virksomheden en af verdens mest værdifulde. Så det kan betale sig at lade sig forstyrre som leder. Af mange årsager.

Her er fire perpektiver på forstyrrelsen som ledelsesredskab. 

1. Du fanger de små ting, før de vokser sig store

Din adfærd som leder bliver spejlet af alle aspirerende medarbejdere i din organisation. Hvis du signalerer travlhed, wall-to-wall-møder og utilnærmelighed, vil det være målet for mange.

For det første betyder det, at du ikke samler nødvendige signaler op fra medarbejdere, der har gode inputs og vigtige indsigter. For det andet skaber du en travlhedskultur af fast lanes, hvor det er hver mand for sig selv.

Resultatet bliver, at personer og afdelinger mister interessen for hinanden. Der skabes ikke rigtig værdi på tværs, og planer bliver fulgt blindt uden skelen til inputs undervejs (som alligevel sjældent kommer). Glem alt om at få agile processer til at virke et sted, hvor man lukker systematisk af for det løbende og pludselige.

Omvendt kan du vælge at gøre dig tilgængelig og sørge for, at din kalender ikke er booket konstant. Vær afslappet og ufortravlet – tag din kaffekop med rundt og tal med folk. De vil komme med små iagttagelser, idéer og tanker, som ellers ville vokse til lange klagemails eller krav om opmærksomhed med mødeindkaldelser og CC-mails en masse.

En times rundfart på benene og hurtige afklaringer kan spare 10 timers mødetid og mail-arbejde. Det kan også gøres i en variant med corona-kaffe a femminutters-checkins. 

2. Det handler ofte om sparring

No news is bad news. Ingen forstyrrelser skal give grund til bekymring. 

Hvis ikke du som leder bliver udfordret, er du sandsynligvis eksponent for en konsensuskultur med et falsk virkelighedsbillede af etableret succes, undertrykte fejl og selvgratulerende kommunikation. Nordkorea ligger i den høje ende af denne skala, hvor du skal ønske dig at ligge lavt.

Husk, at en forstyrrelse ikke er en invitation til overtagelse. Et spørgsmål er ikke altid et ønske om et svar med en løsning. Lyt. Prøv at facilitere en erkendelse i stedet for at overbringe din løsning. Stil spørgsmål tilbage, så dine medarbejdere bliver klar over, at de selv kan finde løsninger og svare på spørgsmål.

Løsninger og svar skaber behov for mere hjælp, og du vil opleve flere ufrugtbare forstyrrelser. Det er ligesom med hjælp til udviklingslande – giv den som en hjælp til selvhjælp, eller se problemet og afhængigheden vokse.

Det lyder nemt, men det er uhyre svært for ansvarlige ledere ikke at springe ind og tage problemer på sig for at løse dem. Din anerkendelse, din skumfidus som leder, er nødt til at komme senere, når medarbejdere takker dig for at styrke deres selvstændighed og egen dømmekraft.

Husk dog, at du stadig ejer ansvaret for løsningen som leder. Lad være med at skubbe det overordnede ansvar fra dig, men giv dig til kende som en ressource i medarbejderens løsningsproces. 

3. Gå systematisk til værks, og skab mere ro

Mange ledere klager over endeløse indbakker og konstante forstyrrelser. Men samme ledere gør også en dyd ud af at svare på mails om aftenen og i weekenden, og går dermed forrest i en rævedyr og altomfattende arbejdskultur. 

Den paradoksale løsning er at gøre sig mere tilgængelig for forstyrrelser, men med en klar markering af, hvor man er åben for forstyrrelser, og hvor man ikke er. Blokér kalenderen nogle timer hver uge til rundgang ved kaffeautomaterne, hvor du gør dig tilgængelig uden selv at forstyrre.

Lav gå-hjem-møder uden agenda, hvor alle kan ventilere og stille spørgsmål om stort og småt. Nogle gange tager det 10 minutter, men i starten tager det nok nærmere to timer.  Og husk, at en åben dør eller en placering i et storrumskontor indbyder til forstyrrelser. Selv har jeg aldrig haft et kontor, og alle ved, at jeg er åben for forstyrrelser, når de kan se mig. 

Men lige så vigtigt: Værn om fokus-tiden. Alle vil kunne forstå, at også ledere – måske især ledere – bør have tid til at se indad, grave dybere og fokusere. Tag en hjemmearbejdsdag, og brug den nye corona-virkelighed til at implementere muligheden for fordybelse og fokus som lige så naturligt og helligt som muligheden for de spontane forstyrrelser. 

Det er her, du opbygger overskuddet og tiden som leder til at tage de mange forstyrrelser som positive anledninger i stedet for som negative brud i arbejds- og møderytmen.

4. Det er din chance for kulturledelse

Ledelse er især kulturpleje, dømmekraft og perspektivering for en moderne organisation, der orienterer sig mod nedefra-op- og udefra-indbevægelser. Hvis dine kolleger ikke forstyrrer dig, vil dine kunder eller brugere/borgere heller ikke – og utilnærmelighed vil blive en del af den kultur, du som leder er primært ansvarlig for at definere.

I dag er det kutyme, at man ligefrem opsøger forstyrrelserne som virksomhed og takker kunderne for inputs og meninger, uanset hvor og hvornår de kommer. Faktisk er det næsten svært at tale om forstyrrelser – det er værdifulde data, der kommer ind, hver gang en kunde forstyrrer dig på sociale medier, i indbakken eller på gaden. 

Hvis du er åben og offentligt tilskynder forstyrrelserne – men selvfølgelig husker dine øer af uforstyrrethed – så vil kulturen omkring værdifuld feedback rejse sig, og du vil være adskillige skridt nærmere målet om at sætte kunden/borgeren/patienten/brugeren i centrum.

---

Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning.Forrige artikel Panikminister Frederiksen Panikminister Frederiksen Næste artikel Koks i regeringens maskinrum Koks i regeringens maskinrum
Din relevans afgør om du er leder eller bare chef

Din relevans afgør om du er leder eller bare chef

LEDELSE Det er måske ikke hver dag, du forholder dig til din egen relevans som leder. Men det kan være afgørende for, om du kan bevare dit reelle ledelsesmandat, skriver Elize Dimare og Johnny Sørensen.

Kan danske virksomheder lyn-modernisere japansk bureaukrati?

Kan danske virksomheder lyn-modernisere japansk bureaukrati?

DIGITAL OMSTILLING Coronakrisen blev et moment of truth for Japans offentlige sektor, der er håbløst bagud med at digitalisere kommunikationen med borgerne. Papirdokumenter med traditionelle hanko-stempler overføres med fax, og først nu udvikles noget, der ligner NemID. Danmark øjner it-eksportmuligheder til det coronaramte japanske bureaukrati. 

Erhvervslivet sætter regeringen under hårdt grønt pres

Erhvervslivet sætter regeringen under hårdt grønt pres

GRØN OMSTILLING Klimapartnerskaberne har været en stor succes – så stor, at den nu manifesterer sig som et hårdt pres på regeringen fra erhvervslivet, der vil have mere fart på den grønne omstilling. Klimaloven, klimapartnerskaberne og Danmarks grønne industripolitik er rollemodeller for hele EU. 

Dan Jørgensen: ”Det er gået stærkt. Og vi har tænkt os at holde kadencen.”

Dan Jørgensen: ”Det er gået stærkt. Og vi har tænkt os at holde kadencen.”

GRØN OMSTILLING Dan Jørgensen er stolt af sine bedrifter i 2020. Klimaministeren kan ikke genkende billedet af en regering, der hænger i bremsen. Der er nedsat fire nye arbejdsgrupper, som skal fremme klimainitiativer på tværs af sektorerne. Og forude venter tre nye strategier for Power to X, CO2-lagring og elektrificering af Danmark.

De klimapolitiske højdepunkter i 2020

De klimapolitiske højdepunkter i 2020

GRØN OMSTILLING Selvom coronakrisen stjal mediebilledet, blev 2020 et travlt klimaår for erhvervslivet, klimapartnerskaberne og regeringen. Her er nogle af årets vigtigste grønne begivenheder.

Der er stadig lang vej til klimaneutral produktion i Danmark

Der er stadig lang vej til klimaneutral produktion i Danmark

GRØN OMSTILLING I 2030 skal CO2-udledningerne fra produktionsvirksomhederne være reduceret med 95 procent i forhold til 1990-niveauet. Det er målet i klimapartnerskabet for produktionsvirksomheder. Men det kommer til at kræve en helt ny tilgang i de små og mellemstore virksomheder, hvor klimakamp endnu ikke fylder i hverdagen.

Mere undervisning, færre udsendte, færre flyveture

Mere undervisning, færre udsendte, færre flyveture

LEDELSE Læger Uden Grænser sender færre eksperter ud i verden i en tid med corona. Rådgivning via Teams, Skype eller Zoom kan løse nogle opgaver. Denne positive erfaring vil ændre praksis i organisationen, spår ny direktør.

De slukkede for kontakten til Trump – og hvad så nu?

De slukkede for kontakten til Trump – og hvad så nu?

POLITIK OG VELFÆRD De toneangivende techgiganter indgik en historisk alliance om at stoppe Trumps direkte adgang til de amerikanske vælgere. Dermed eksponerede de mere end nogensinde deres reelle politiske magt.

Stine Bosse anbefaler

Stine Bosse anbefaler

LEDELSE Stine Bosse glæder sig over en højskolesangbog, hvor alle kan synge med, og så anbefaler hun en græsk klassiker, der minder os om, at også nazisterne var mennesker med følelser, længsler og omsorg for andre.

Fremtidens MBA er fleksibel, billig og livslang

Fremtidens MBA er fleksibel, billig og livslang

LEDELSE Erhvervsuddannelserne på de amerikanske universiteter Harvard og Columbia føjer certifikater og livslang læring til deres programmer. Det er et skift, der siger noget grundlæggende om vores samfund. 

Den utæmmede digitale ytringsfrihed giver hovedbrud

Den utæmmede digitale ytringsfrihed giver hovedbrud

DIGITAL OMSTILLING Diskussionen har ulmet længe, men optøjerne på Capitol Hill og den efterfølgende nedlukning af Trumps konti på Twitter og Facebook har gjort et centralt spørgsmål meget påtrængende: Hvem skal bestemme, hvad der må siges online? EU-Kommissionen har et bud.

ICDK: Nye strategier skal tiltrække grønne investeringer i Indien

ICDK: Nye strategier skal tiltrække grønne investeringer i Indien

KOMMENTAR En af de positive effekter af covid-epidemien i Indien er, at indiske startups og iværksættere har formået at arbejde tæt sammen med indiske forskere om at udvikle løsninger hurtigt og effektivt. Nu overvejer man, om den form for innovation kan overføres til at løse udfordringerne med bærdygtighed, skriver det danske innovationscenter i Bangalore

Regenerativ ledelse vokser ud af pandemiens skygge

Regenerativ ledelse vokser ud af pandemiens skygge

LEDELSE En opgave for ledere i 2021 bliver at se ud over Teams-møderne og de hurtige corona-omstillinger og se på den helt store omstilling, der vil kendetegne 2020’erne: omstillingen fra den ekstraktive tænkning til den regenerative. Også i den daglige ledelse, skriver Mads Thimmer.

Investeringsbank advarer mod dansk klimaselvtilfredshed

Investeringsbank advarer mod dansk klimaselvtilfredshed

GRØN OMSTILLING Den schweiziske investeringsbank J. Safra Sarasin piller de grønne fjer af Danmark. Godt nok er Danmark et af verdens foregangslande, men vi når ikke Parisaftalens mål ved at følge den nuværende kurs, siger folkene bag bankens nye fremskrivningsmodel, der har til formål at vise konsekvenserne ved virksomhedernes klimaplaner.

Færre virksomheder i udsatte erhverv frygter corona-lukning

Færre virksomheder i udsatte erhverv frygter corona-lukning

ØKONOMI Danmarks Statistisk har, siden coronakrisen brød ud, spurgt virksomheder om deres frygt for at måtte lukke som følge af covid-19. Siden foråret er frygten overordnet set mindsket, og generelt vurderes risikoen for at måtte afvikle virksomheden på grund af covid-19 som lille – også inden for serviceerhverv samlet set.

Beskæftigelse af ikkevestlige indvandrere sætter danmarksrekord

Beskæftigelse af ikkevestlige indvandrere sætter danmarksrekord

POLITIK OG VELFÆRD Da coronakrisen ramte Danmark, var beskæftigelsen blandt ikkevestlige indvandrere højere, end den har været i fire årtier. Krisen har heller ikke været den katastrofe for integrationen, som mange ellers havde spået. Tre af landets førende eksperter betegner udviklingen som meget positiv. Den lave beskæftigelse blandt indvandrerkvinder og unge mænd uden uddannelse er dog to store udfordringer.

Forskningsdirektør om flere indvandrere i job: Vi har fat i noget af det rigtige

Forskningsdirektør om flere indvandrere i job: Vi har fat i noget af det rigtige

POLITIK OG VELFÆRD Rekordhøje beskæftigelsestal for ikkevestlige indvandrere gør forskningsdirektør Torben Tranæs optimistisk – på en moderat, forskeragtig facon. Han ser store muligheder i fokus på særlige brancher og udpeger den manglende integration af unge, mandlige efterkommere som et af samfundets største problemer.

Sindige jyder finder job til kvinder med ikkevestlig baggrund

Sindige jyder finder job til kvinder med ikkevestlig baggrund

POLITIK OG VELFÆRD Vesthimmerland ligger nummer ét på ranglisten over de kommuner, der er bedst til at få indvandrerkvinder i job. Det er en svær opgave. Så hvad er opskriften på deres succes? Det giver et jobcenter og to virksomheder deres forklaring på.

Tålmodighed hjælper ikkevestlige kvinder i job

Tålmodighed hjælper ikkevestlige kvinder i job

POLITIK OG VELFÆRD I Furesø Kommune tror man ikke på et quickfix, der kan skaffe ikkevestlige indvandrerkvinder varige job. Løsningen er langvarig og kræver grundige samtaler om kønsroller og helbred.

Et job giver dig frihed

Et job giver dig frihed

NYT JOB For Abdulkarim Alasat er jobbet på fabrikken i Tullebølle nøglen til frihed.

Investorer lægger klimapres på virksomheder

Investorer lægger klimapres på virksomheder

GRØN OMSTILLING En lang række store investorer indskærper over for nogle af Europas største virksomheder, at de skal arbejde Parisaftalen grundigt ind i deres forretninger. Der blæser nye grønne vinde i den finansielle sektor, lyder vurderingen fra eksperter.

Ellen Klarskov Lauritzen anbefaler

Ellen Klarskov Lauritzen anbefaler

KULTURANBEFALING Ellen Klarskov Lauritzen værdsætter kunsten at fatte sig i korthed på arbejdet, men leder efter det modsatte, når hun har fri. Hun anbefaler en murstensroman, der dvæler ved detaljen, og forbereder sig på foråret med elektronisk dansk musik. 

De næste årtier bliver et kæmpe opsving

De næste årtier bliver et kæmpe opsving

DIGITAL OMSTILLING Scenarier har det med at være deprimerende læsning. De enorme udfordringer og forandringer, der er på vej, virker skræmmende. Wired-journalisten Peter Leydens scenarie The transformation er en fortælling om fremtiden, man faktisk bliver inspireret og i bedre humør af at læse.

Omstillingen - et uddrag

Omstillingen - et uddrag

DIGITAL OMSTILLING The transformation – Omstillingen – er et scenarie i seks afsnit, der beskriver verdens udvikling fra 2020 til 2050. Scenariet er udformet som artikler, skrevet i år 2100 af den fiktive journalist Stuart Rand, der kigger tilbage på de tre årtiers radikale forandringer.  

ICDK: Kina har indgået verdens største frihandelsaftale

ICDK: Kina har indgået verdens største frihandelsaftale

KOMMENTAR I en nyhedsstrøm præget af corona og præsidentvalget i USA har få bemærket, at der sidste måned blev indgået verdens største frihandelsaftale, der omfatter størstedelen af Asien, Australien og New Zealand. Innovation Centre Denmark i Shanghai fortæller, hvordan aftalen også får betydning for danske virksomheder.

Når visioner er virkningsløse

Når visioner er virkningsløse

LEDELSE Visionsbaseret ledelse kan skabe fælles retning og motivation. Men visioner kan også blive et skønmaleri, som skaber polarisering eller fortrænger svære diskussioner og afvejninger, skriver Klaus Majgaard, der har et bud på, hvordan du undgår det.

2021 kan blive et skelsættende klimapolitisk år

2021 kan blive et skelsættende klimapolitisk år

GRØN OMSTILLING Det nye år bliver et travlt klimaår for Danmark, EU og resten af verden. Milliarder af euro, dollar og yuan ligger klar til investeringer i rene teknologier fra krisepakker og stadigt mere klimabevidste private investorer. Analytikere taler om en decideret acceleration i den grønne omstilling, og i de mest optimistiske scenarier er Parismålet igen i sigte.

Michael Løve anbefaler

Michael Løve anbefaler

KULTURANBEFALING Nettos direktør, Michael Løve, har fundet podcasten, der sikrer, at hans døtre aldrig vil ryge. Og så anbefaler han det nyeste værk af lufthavnslitteraturens ukronede konge om det USA, han kender bedst.

Der bliver ingen kartoffelkur på den anden side af corona

Der bliver ingen kartoffelkur på den anden side af corona

ØKONOMI Uden nævneværdig dramatik er statsgælden kravlet mod nye højder under coronakrisen. Lave renter er den nye normal, og derfor er gæld næsten gratis. Et lille år efter det globale pandemichok melder spørgsmålet sig, om vi er forberedte på det, de færreste økonomer forventer. 

Gælden, dollaren og det eksorbitante privilegium

Gælden, dollaren og det eksorbitante privilegium

ØKONOMI Som udsteder af verdens mest anvendte valuta høster USA økonomiske fordele, andre lande kun kan drømme om. Den position er ikke akut truet, men vi er måske ved at se begyndelsen på enden, og det kan tvinge USA til at sætte tæring efter næring.

2021 – corona år to

2021 – corona år to

POLITIK OG VELFÆRD Coronaen har forandret vores samfund og vores liv for altid. Nu bliver opgaven at tage det bedste med os ind i 2021 og huske på, hvad livskvalitet er.

Følsom nytårshilsen

Følsom nytårshilsen

Tårer og topledelse var stadig en følsom affære i 2020.

På Mandag Morgen har vi i årets løb talt med tre topchefer, der alle på hver deres måde har været tvunget til at forholde sig til store følelser i deres lederskab. 

Mød den kontroversielle mediechef, den revolutionære revisor og politikeren, der blev kaldt ’isdronningen’. 

Lys i mørket: Historier der vækker håb for 2021

Lys i mørket: Historier der vækker håb for 2021

Trods pandemi, klimakrise, økonomisk krise og politisk ustabilitet har 2020 også vist vejen til lysere tider. Vi har samlet nogle af de historier, der har givet os håb her på Mandag Morgens redaktion det seneste år.

”Jeg vil være kommunaldirektør i en kommune, der tør lytte til borgerne”

”Jeg vil være kommunaldirektør i en kommune, der tør lytte til borgerne”

POLITIK OG VELFÆRD Hvad er de gode – og hvad er de dårlige erfaringer fra coronakrisen? Fredericia Kommune er gået systematisk til værks for at finde svar – og har fået input fra over 5000 borgere, der er kogt ned til et idékatalog. Den fremgangsmåde kan være med til at ændre kommunen og organisationen, mener kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe. 

Danske fintechs spinder guld på (andres) kriminalitet

Danske fintechs spinder guld på (andres) kriminalitet

DIGITAL OMSTILLING Fintech-revolutionen i Danmark har betydet fremvækst af virksomheder, der løser verdensomspændende problemer med svindel og anden kriminalitet. Det potentielle marked er enormt, men herhjemme er blandt andet den danske tillid en barriere for innovationen.

Digital kunst med politisk slagkraft

Digital kunst med politisk slagkraft

DIGITAL OMSTILLING Digital teknologi kan bruges af borgere til at afsløre myndigheder. Den engelske organisation Forensic Architecture har det seneste tiår produceret videoer, der minutiøst dokumenterer overgreb og stiller myndigheder til ansvar. Museer og gallerier er gruppens vigtigste medier.

ICDK: CarbonTech til fangst af CO2 vinder frem i Californien

ICDK: CarbonTech til fangst af CO2 vinder frem i Californien

GRØN OMSTILLING Nye teknologier hjælper os med at redde klimaet ved at trække CO2 ud af luften – det er en nødvendighed, hvis vi skal nå Paris-aftalens klimamål. Og Californien er endnu en gang i front med hensyn til ‘carbontech’, skriver Innovation Center Denmark fra Silicon Valley.