I 2030 kan solceller dække over 200 kvadratkilometer mark

En ny beregning foretaget af Mandag Morgen viser de omfattende landskabsmæssige konsekvenser ved at udbygge solenergien i Danmark i den skala, som regeringen foreslår. Men der er alternativer til at dække landområder svarende til 32.633 fodboldbaner med solceller. Det kræver bare politisk vilje.

Placeholder image
Foto: Søren Gylling/Ritzau Scanpix

Danmark står foran et solcelleboom. Det vil fremhæve nogle af den grønne omstillings fundamentale dilemmaer og afkræve politiske svar på, hvor meget vi er villige til at gå på kompromis med vores egen natur, landskab og nærmiljø for at få den hurtigste og billigste grønne strøm. Og om den effektive, systemdrevne tilgang overser den demokratiske komponent, der gør omstillingen til en folkelig proces, som alle er med til.

Og dilemmaerne banker insisterende på døren.

Overalt i både Danmark og Europa bliver der lige nu gjort alt for at øge farten på den grønne omstilling. Det betyder en acceleration af den industrialisering, som kommer, når fossile energikilder skal skiftes ud med vedvarende.

Vil du have adgang til artiklen?
Så skal du have et abonnement
Med Mandag Morgen bliver du klædt godt på til fremtiden indenfor vores fem fokusområder:
Mandag Morgen giver dig solid viden om de centrale spørgsmål, der forandrer samfundet. Her får du dybde og sammenhæng, så du kan læse mindre og forstå mere.
  • Læs frit alt indhold på mm.dk
  • Søg i arkivet og gem artikler i Mit MM
  • Få det trykte ugebrev leveret til din adresse
  • Bliv inviteret til MM Live og digitale events
  • Få adgang til læsernes digitale samtalerum
  • Få et personligt nyhedsbrev fra Mandag Morgens fagredaktører