”I Estland er alle ambassadører digitale”

I Estland er stort set alle landets diplomater og embedsmænd optaget af digitaliseringen, siger landets ambassadør i Danmark. e-Estonia er landets vigtigste brand og en årelang hovedprioritet for regeringen.

Hvis et atombombeangreb fjerner Estland fra jordens overflade, fortsætter landet med at eksistere på internettet. Man vil forsat kunne tjekke sine skattepapirer, oprette en virksomhed, anlægge et sagsanlæg og tilmed stemme ved et nært forestående valg. Estlands virtuelle eksistens er mere robust end dets fysiske.

Estland har backup-servere kørende flere hemmelige steder rundt omkring i verden, der gør det stort set umuligt at nedlægge landets virtuelle infrastruktur – selv hvis Estland stopper med at eksistere rent fysisk. Det er en af konsekvenserne her 10 år efter Web War I, der er blevet betegnelsen for et af de mest omfattende russiske hackerangreb mod et andet land nogensinde.

I 2007 blev Estland således ramt af en stribe enorme såkaldte botnet-angreb, der dirigerede massiv internettrafik til en række centrale websider for landets myndigheder, medier og banker og lukkede dem ned i dagevis. Selv om Rusland officielt nægtede at tage ansvar for hackerangrebet, der ellers hurtigt blev sporet til netop Rusland, var Estlands udenrigsminister ikke i tvivl:

Login