ICDK: Flere kvindelige iværksættere er en gevinst for samfundet

DIGITAL OMSTILLING I USA er der meget fokus på inkluderende entreprenørskab. Der er opmærksomhed på, om forskellige grupper er underrepræsenteret blandt iværksættere, og hvordan man kan rette op på de skævheder. Det gælder både i forhold til køn og forskellige etniske grupper, fortæller det danske innovationscenter i Boston.

I Danmark går kun 1% af investeringer til startups til kvindelige iværksættere
I Danmark går kun 1% af investeringer til startups til kvindelige iværksættere

Mangfoldighed blandt iværksættere handler om at få mest muligt talent og kompetencer i spil.

Flere analyser peger på, at kvinder bidrager til problemløsning på en anden måde end mænd, og at de bidrager med en forståelse af profit, som i højere grad inddrager samfundsmæssig aspekter samtidig med at de har øje på bundlinjen. Derudover er kvinder mere tilbøjelige til at dele ud af deres succeser.

Det peger på, at det vil være en stor gevinst at styrke andelen af kvindelige entreprenører og iværksætterspirer.

I øjeblikket er der rigelig plads til forbedringer. Ser man på amerikanske tal, går færre end 5% af investerede dollars til kvindelige iværksættere. I Danmark er tendensen endnu mere udtalt; kun 1% af investeringer til startups går til kvindelige iværksættere.

Man hører ofte den kønslige ubalance blandt iværksættere forklaret ved at pege på individuelle forskelle mellem kvinder og mænd, f.eks. at mænd kan være mere risikovillige end kvinder.

Men dermed overser man let, at forskellen også skyldes rammebetingelser, som kan ændres gennem konkrete initiativer – eksempelvis at etablere bedre undervisning i kvindelig iværksætteri. På det punkt kan Danmark lære af USA – og det forsøger vi at hjælpe med fra innovationscentrenes side.

Et innovationsmiljø der støtter ved kvindelig iværksættere

Babson College lidt uden for Boston er en mindre business school, der har specialiseret sig i at undervise i entreprenørskab. Den har de seneste 12 år toppet listen over de bedste entreprenøruniversiteter i USA.

Babson har taget deres fokus på udvikle forudsætningerne for iværksætteri et skridt videre ved at etablere et Center for Women’s Entrepreneurial Leadership (CWEL) og the Women Innovating Laboratory (WIN Lab).

WIN Lab er et acceleratorprogram på universitetet for 30 early-stage kvindeejede virksomheder med højt vækstpotentiale.  Executive Director Susan Duffy er leder Babson College’s aktiveter til inddragelse af kvindelige iværksættere.

Hun lægger særlig vægt på begrebet self-efficacy (som på dansk bedst kan oversættes til selvhjulpethed eller mestringsforventning) og vigtigheden af at facilitere self-efficacy i et iværksætterifremmende samfund:

”Ved aktivt at opbygge miljøer der skaber betingelser for self-efficacy, kan man fremelske potentialet for, at iværksættere kaster sig ud i at starte egen virksomhed,” siger Susan Duffy.

WIN Lab blev oprettet i 2013, og var oprindelig rettet mod de studerende på Babson. Siden indgik WIN Lab et samarbejde med Boston by om at brede programmet ud til at omfatte alle kvindelige iværksættere i Boston.

Mere mangfoldighed giver bedre performance

En anden markant profil i Boston området er Shereen Shermak, som selv er en erfaren kvindelig iværksætter og investor. Hun investerer udelukkende i kvindelige iværksættere – en såkaldt femtech-investor.

Shermak ser sit fokus på inklusion i sine investeringer som kilden til sin succes. ”Hvis du får alle til at føle sig velkommen, får du et bedre og flere investeringsmuligheder som investor”.

Shermaks konklusion bakkes op Emilie Normann, chef for forskning, analyse og videregående uddannelser hos den danske Fond for Entreprenørskab, som siger:

“Vi kan se fra forskningen, at diversitet er værdifuldt inden for entreprenørskab. Sammenlignet med homogene teams, har teams præget af forskellighed et højere potentiale, når det kommer til problemløsning, og de performer bedre, når de møder komplekse problemstillinger.”

De danske innovationscentre i Boston og i Silicon Valley satte i januar særligt fokus på kvindelige iværksættere ved at tilbyde et webinar om kvindeligt iværksætteri særligt udviklet til undervisere på danske videregående undervisningsinstitutioner.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024